Ja wiem, że moje początki również nie były udane, a i w chwili obecnej czasami mnie ponosi i piszę jakieś głupoty, później jest mi głupio, ale żal się do tego przyznac. Ale to, co w chwili obecnej się dzieje sprowokowało mnie do jakiegoś działania.
Mam nadzieję, że to, iż nie jestem adminem, ani nie jestem w żadnej grupie moderatorskiej, nie oznacza od razu, że petycja zostanie odrzucona. Mam również nadzieję, że wstawią się za mną inni, starzy użytkownicy, którzy od pewnego czasu (mam na myśli więcej niż pół roku), na tym forum są, udzielają się i dyskutują.
Ale do rzeczy. W zasadzie, to petycje mam dwie, a każdą z nich skomentuję i uzasadnię.
1
Widzimy, jaki nieporządek (żeby nie napisac bardziej dosadnie - burdel) dzieje się na forum. Ktoś pisze, że sobie otarł wacusia, ktoś inny o zmazach nocnych, a w offtopie to już po prostu czasami przechodzi ludzkie pojęcie, co tam się dzieje. Dlatego chciałbym, aby dział "wolne forum", do którego należą "Wydarzenia z kraju i ze świata", "Witaj Przybyszu", oraz ten nieszczęsny "Offtop" był poza licznikiem postów. Piszemy tam o sprawach nie związanych ze zjawiskami paranormalnymi, więc myślę, że to dobry pomysł. Na wielu forach problem ten jest właśnie w ten sposób rozwiązany i nikomu to nie przeszkadza, a i porządek jest lepszy i ładniej to ogólnie wygląda i nikt się nie pcha na siłę, żeby nastukac postów i pisac o du*ie Maryny więcej, niż o zjawiskach paranormalnych, przez które przecież się tutaj zarejestrował.
Uzasadnienie: Jak już wspomniałem, ograniczyc to *może* stukanie sobie postów i świrowanie przed wszystkimi, że po dwóch miesiącach jest się seniorem forum. To jest Status, drodzy Państwo. Po to on jest, żeby sobie na niego ZASŁUŻYĆ. Zasłużyc nie pisaniem bzdur, ale udzielaniem się w prawdziwych, forumowych tematach. Zakładac ciekawe tematy, które prowokują do ogólnie rozumianej dyskusji. Odpowiadac rzeczowo i na temat. Jak już napisałem - Status jest po to, żeby się nim chwalic. Żeby każdy nowy użytkownik wiedział z kim ma do czynienia.
2
Nowa, bardziej restrykcyjna forma Statusu. Jego zmiana to nie jest przecież masa roboty. To jest góra godzina siedzenia przed panelem administratorskim. Na końcu napiszę mój własny pomysł na niego i mam nadzieję, że się spodoba.
Uzasadnienie: Aby szczycic się mianem Seniora Forum czy Naukowca, nie można nabic sobie 250 postów w offtopie i 50 w prawdziwych, forumowych tematach. Pierwsza petycja wiąże się z drugą. Aby nowi użytkownicy uważali Ciebie za seniora, kogoś, kto się zna na rzeczy, musisz sobie na to zapracowac.
Oto mój pomysł na nowy Status na naszym forum:
0 - 20 postów - Amator - Bez Płomyczka
21 - 150 postów - Poszukiwacz - Jeden Płomyczek
151 - 300 postów - Tropiciel - Dwa Płomyczki
301 - 400 postów - Wtajemniczony - Trzy Płomyczki
401 - 500 postów - Badacz - Cztery Płomyczki
501 - 700 postów - Uczony - Pięc Płomyczków
701 - 800 postów - Specjalista - Sześc Płomyczków
801 - 1000 postów - Naukowiec - Siedem Płomyczków
1001 < - Senior Forum - Osiem Płomyczków
Czekam na wypowiedzi starszych, którzy już na tym forum mają jako taką renomę.
Pozdrawiam