Mam pytanie choc nie wiem czy łatwe /teologia/ dlaczego święci doznawali zjawisk paranormalnych?
-- 2010-01-20, 16:20 --
Chciałabym ciągnać jeszcze temat o świętych. Daję to tu żeby nie zakładac nowego tematu. Chodzi mi o uzdrawianie przy pomocy świętych. Jacy swięci są najbardziej adekwatni jesli chodzi o uzdrawianie - różne choroby?
Na pytanie " dlaczego święci doznawali zjawisk paranormalnych?" odpowiedziałbym - Nie doznawali... To zwykli ludzie doznawali zjawisk paranormalnych, a przez to stawali się świętymi. Weźmy za przykład św. Ojca Pio. Czy zostałby świętym gdyby nie dziwne zdarzenia z nim związane?
Nie każdy święty musiał doznawać zjawisk paranormalnych żeby ogłoszono go świętym. Niektórzy zostali świętymi bo np. zginęli śmiercią męczeńską. Choć są tacy co mordowali ludzi i potem ogłoszono ich świętymi Dlatego niezbadane są wyroki KK hehe
Temat postu: Re: Święci
Wysłany: 2010-01-20, 19:57
Ludzie wierzący to ludzie poszukujący Boga. W normalnych warunkach są to ludzie którzy wiele się modlą i pomagają innym. Częsta modlitwa i głęboka wiara w Boga powodują u człowieka wiele przeżyć duchowych. Zycie duchowe takich ludzi jest bogate, doznają więc objawień lub innych zjawisk paranormalnych. W innych warunkach np. w czasie wojny kiedy mają miejsce liczne prześladowania ludzie wierzący zjawisk paranormalnych doznają mniej albo nie doznają ich wcale. Wynika to z braku modlitwy. Miłość do blizniego i wiara w Boga czynią jednak człowieka świętym albo aniołem - dzięki temu idzie się do nieba. Jeżeli chodzi o choroby to tak jak zawsze zresztą najlepszy będzie chyba różaniec poprzedzony intencją o wyzdrowienie. Można jednak zajrzeć do indeksu świętych np. w internecie i poszukać w nim świętych którzy uzdrawiali.
Uzytkownik zablokowany w wyniku przekroczenia dopuszczalnej ilosci ostrzezen, blokada obowiazuje do: 20 lis 2008
Poeto, wszystko ok ? Żyjemy w realnym świecie, świat fikcji katolickiej zostawmy w spokoju.
Dlaczegoż to ? A czymże są te zjawiska paranormalne, czyż w większości nie jest do oddziaływanie naszego umysłu na otoczenie ? Czy tylko święci mogli doznawać takich anomalii ? Czy doznanie takiej anomalii czyni świętym ? Nie ! To byli zwykli ludzie, poza tym gdybym był katolikiem to bym się obraził jakby ktoś objawienia,stygmaty i wszystkie inne pierdy kwalifikował jako zp.
"Tak ubarwiwszy nagą mą niecnotę, zbutwiałym pierzem z Biblii wyskubanym, świętym się wydam, gdym w gruncie szatanem..."
Dla ateisty zobaczenie postaci Chrystusa w drzwiach pokoju będzie zjawiskiem paranormalnym, bo zobaczył jakiegoś gościa w swoim domu. Dla katolika (zwykłego człowieka, księdza, zakonnika czy kogokolwiek innego) to będzie objawienie i on nawet przez moment nie pomyśli o zjawiskach paranormalnych. Bo WIERZY. Moim zdanie nie można tego tematu rozpatrywać pod względem "paranormalności". To tylko kwestia wiary.
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Dzięki za odpowiedz. Interesuje mnie jeszcze jedna sprawa. Chrystus i bioenergoterapia. Jak to było. Gdzie moge cos o tym poczytać? Jestem wierząca i chciałabym się do niego modlic o zdrowie.
Co do powiązań Chrystusa z bioenergoterapią myślę, że należałoby spytać o to, Jego samego. Choć raczej nie można liczyć na szybką odpowiedź
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Odpowiedź udzielona. Temat zamykam, w późniejszym terminie do wywalenia.
Aha...Lilia, warn za zaśmiecanie forum. Tak, na dobry początek, żebyś mnie znielubiała.
Powiedz, co jest dla Ciebie najważniejsze...
...z przyjemnością Ci to zabiorę
Strona 1 z 1
[ 11 posty(ów) ]
Wyślij odpowiedź
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość