Postać szatana od wieków jest potępiona przez kościół, lecz czy nie jest to tylko ukazanie postaci o własnych poglądach , która się sprzeciwiła właśnie ideałom jak i dogmatom wiary. Drugie co mnie trapi to czy przypadkiem szatan nie jest jak to jeden z duchownych powiedział "swego rodzaju prokuratorem Boga" , a przedstawienie go jako potępionego miało odstraszyć osoby które by go usłuchały. Trzecia rzecz to czy jest coś (ciemniejszego) wg. mojej teorii belzebub nie jest złem całkowitym i najgłębszym , lecz najgłębszym jak i pierwszym złem był "chaos pierwotny"
Hmm...cóz jak by Ci to wyjaśnić.Lucyfer(potocznie nazywany Szatanem) był kiedyś aniołem i był bardzo piekny(z tego co czytałem).Ale sprzeciwił się Bogu, nie powiem Ci dokładnie w jaki sposób bo już nie pamiętam .Bóg wypędził go z raju i tak został 13 upadłym aniołem(upadły anioł w religii określany jest aniołem wygnannym z raju).Z zemsty postanowił zdobyć swych wyznawców(największych grzeszników).I dlatego powstało "dobro" i "zło"-dawaj odwieczni wrogowie, więc ciężko by nazwać szatana prokuratorem .
Lucyfer poznał plany Boga dotyczące stworzenia Adama i zaszczytów, jakie mają go spotkać, sprzeciwił się temu z zazdrości, gdyż zrozumiał, że przestanie być 'ulubieńcem' Boga
odwrócił się od niego i pociągnął za sobą 1/3 wszystkich aniołów
IMHO:
1. bez Szatana nie byłoby KK - chyba nie trzeba tłumaczyć, po co komu lekarz skoro nie ma chorób?
2. żal mi biedaka - przecież on tego nie zrobił z własnej woli, to taki 'wcześniejszy Judasz', musiał się poświęcić, by KK mógł zaistnieć (Bóg go po prostu wkopał w to gówno) i nawet nie ma możliwości zmiany zawodu
I nie wiem, czy to prawda, ale czytałam gdzieś, że Lucyfer i Szatan to dwie odrębne postaci
Dziś jestem Panią ze Zgniłego Lasu. Jutro będę pyłem na drodze... Może pewnego dnia wpadnę wam do oczu...
Nie chce księcia z bajki na białym koniu... ten biedny człowiek by przecież ze mną nie wytrzymał
Wieżycię w to co piszą w starym testamencie? przecież to jest jedna wielka "przenośnia" po 2 jak już pisałem taka wizja pomaga w tym by ludzie się nie sprzeciwiali decyzjom duchwonych.
tak bo to wtedy nie była prawda a wiedza, co do starego testament przykładem przenośni jest arka noego , ostatnio nawet był o nim film fabularny, który tłumaczył skąd się wzieła ta historia w starym testamencie.
Ludzie stworzyli szatana po to aby czyny ich boga nie wydawały się tak złe. Kiedy czyta się jak miłosierny bóg karał ludzi strasznymi kataklizmami dobrze jest myśleć, że to nie on jest zły tylko jakiś tam anioł, który z bliżej nieznanych powodów został strącony do piekła.
Może coś w tym jest, bo już w czasach p.n.e. mówiono o dobrych bogach i złych, chociaż czczono oba "typy", to jednak z innych powodów. Przecież bez zła, nie mielibyśmy pojęcia, że istnieje dobro, dla nas wydawałoby się to naturalne i nie warte nazywania, poprostu codzienność. Tylko czy na prawde wymyślił to człowiek...? Może to poprostu było i człowiek tylko uświadomił sobie istnienie tego i utożsamił z szatanem. Może żeby mieć na kogo zwalać winę...
Lucyfer == "niosąćy światło" Jeśli szatan istnieje to pozostaje pytanie dlaczego może porównywać się do boga? Bóg z niewiadmoych powodów na to pozwolił. Ogólnie to istnienie szatana rodzi wiele pytań,poza tym nie należy zapominać o opętaniach w których potwierdza" się jego istnieni. Dość ciekawe jest pytanie czy szatan może być zbawiony?
Dość ciekawe jest pytanie czy szatan może być zbawiony?
Moim zdaniem nie, podaj jakieś argumenty, że może, jesli takie masz.
Wynalazca napisał(a):
Bóg z niewiadmoych powodów na to pozwolił.
Gdyby nie zło, ludzie nie zauważaliby dobra. Może żeby człowiek sam doszedł do tego, co jest dobre. Żeby nie miał wszystkiego podanego na tacy i żeby miał wolność wyboru.
Cytat: Dość ciekawe jest pytanie czy szatan może być zbawiony?
Moim zdaniem nie, podaj jakieś argumenty, że może, jesli takie masz.
Chodzi o to że Bóg jest nieskończonie miłosierny i wszystkich zbawi i piekło ponooć ma być puste. Warto też zaznaczyć że w Kościele istnieje teoria "powszechnego zbawienia" gdzie wszystkie istoty zostaną zbawione i obdarowane łaską.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość