A wedlug mnie... Nie ma Boga ani Szatana. To co wczesniej napisalem to dla mnie tylko mit... A co do tej niby dzialalnosci szatana... To tylko ludzie, sa Ci dobrzy ludzie i Ci zli...
Zaciśnij swoją pięść po to urodziłeś się! Zaciśnij swoją pięść Oi!Oi! Skinhead !
"Działalności szatana"? Ja przepraszam, ale ja nie rozumiem. Co to on takiego robi? Wyłazi z piekła, przypieka żelazem, czy jak napisał kiedy o diable Andrzej Sapkowski "biega po wsi za babami i grozi, że dupczył będzie"? Wiara w Boga/szatana zależy od człowieka. Jeśli wierzysz, jesteś katolikiem to musisz przyjąć istnienie ich obu. Co do przejawów w społeczeństwie to to nie szatan. To człowiek i jego chory umysł. Ludzie nie są dobrzy czy źli ze względu na to w co wierzą. Oni po prostu wybrali taką ścieżkę w życiu. Jedni ludzie są dobrzy a inni źli. Jedni wierzą a inni nie. Życie. Ot co.
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Według moich spostrzezen szatana widac bardziej intensywnie niz Boga widze po prostu wiecej jego dzialalnosci
Jezeli to bylo do mnie to powyzej masz cytat czemu posluzylem siÄ™ taka nazwa ;P Hmm Dana dzialalnosc szatana to dla mnie to co zlego czynia ludzie... jestem Ateista ale tak to odbieram
Zaciśnij swoją pięść po to urodziłeś się! Zaciśnij swoją pięść Oi!Oi! Skinhead !
Ostatnio edytowany przez Karoolczak, 2010-03-23, 14:09, edytowano w sumie 1 raz
Karoolczak, ludzie czynią zło bez względu na jakąkolwiek religię. Po protu niektórzy sa źli i nic tego nie zmieni. Ja też chciałabym móc przyjąć wyjaśnienie, że ludzią są źli bo to sprawka szatana. Ale ten problem siedzi w ich umysłach. To nie szatan, to człowiek.
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
jestem katoliczką ale i tak nie zwalam tego na szatana. Musiałabym byc ślepa i głucha, żeby każde zło zwalać na szatana, kiedy winny jest człowiek.
Jak widac punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
A ja Wam powiem, że człowiek zły, będzie zły, bez względu na to czy jest katolikiem/muzułmaninem... Osobiście wierzę w Boga, ale nie wierzę w przeznaczenie, szatana, i większość Starego Testamentu, zło tkwi w nas samych, a szatan jest tylko ,,pretekstem", aby go nie popełniać, za karę możemy znaleźć przecież w piekle... Takie jest moje zdanie... Szatana mógł wymyślić średniowieczny kościół, przecież miał ku temu powody, chociażby, że władca jest ,,namaszczony" przez Boga i podniesienie na niego ręki to świętokradztwo, prości ludzie wieków średnich wierzyli w to i raczej nie wszczynali buntów (chociaż te i tak się zdarzały, ale zapewne rzadziej ).
Pozdrawiam!
Racjonalność istnieje.Istnieją tylko ludzie, którzy nie myślą racjonalnie.
Co dziwne, ja nigdy nie słyszałem aby szatan nakłaniał, do złych uczynków. Według mnie szatan po prostu sprzeciwia się bezinteresowności którą promuje Bóg. Bóg każe nadstawić drugi policzek, szatan zaś oddać. Dlaczego nadstawić drugi policzek skoro w 80% jest pewne że otrzymamy kolejny cios? Toż to zaprzeczanie samemu sobie, bo wyrządzanie sobie krzywdy jest grzechem. A nadstawianie drugiego policzka to czysta prowokacja. Toż to poddanie się, to jak odbierać sobie zdrowie a nawet życie na własne życzenie. Czy Bóg jest doskonały? Skoro stworzył świat, gdzie jeden gatunek zabija drugi aby przetrwać, to wybaczcie ale to jest sadyzm. Ja wiem że to nie sprzedawca broni ponosi odpowiedzialność za zabójstwo, a osoba strzelająca. Ale po jaką cholera produkują tą broń, to błędne koło. Szatan nie ma przykazań zabijaj, kradnij, cudzołóż. To sprytna, cwana bestia, pełna cynizmu, coś za coś. Dlaczego ludzie go tak mylnie postrzegają? Samo zło jest w człowieku To on ma wybór...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość