Co sądzicie o Satanizmie ? Czemu to dla większości temat Tabu ? Czemu ludzie go tak się boja? Mówie o prawdziwym Sataniźmie a nie o tym pseudo....
Temat postu:
Wysłany: 2005-09-19, 20:17
z tego co wiem satanizm to wiara w siebie a ten pseudo to juz szatanizm tzn wiara w szatana
Nie do końca wiem co rozumiesz przez "prawdziwy" satanizm. Satanizm powstał w Europie na bazie pogańskich kultów płodności, jako przeciwwaga dla ówczesnej wszechwładzy Kościoła. W tym sensie jest nawet bardziej prawdziwy niż czarny kościół La Veya - ma uzasadnienie historyczne. Chrześcijanie zawsze będą niechętni kultowi zła, bo stoi w jawnej opozycji do ich religii. No i sataniści mają to i owo na sumieniu.
O ile wiem, nie ma czegoś takiego jak "szatanizm". A nastolatków słuchającyh Deicide i zabijających koty w piwnicach oczywiście pomijam.
pseudofilozofia, pseudoreligia nic powaznego. jedyny sens ma wtedy gdy staje siÄ™ wstepem do powazniejszej zabawy z duchowoscia i o dziwo czesto tak siÄ™ dzieje. ludzie zaczynajacy od satanizmu czesto koncza w calkiem innych nurtach. powazniejszych
Hmm... Szatan jest "jazzy" ;P U mnie w szkole są bliźniaczki, które kiedyś na swoim blogu (który już nie istnieje) napisały, że mają zamiar zmienić religie, z tego co pamiętam wspomniały coś o sataniźmie. Pragnę wspomnieć, że według ich mentalności satanizm to własnie te szczeniaskie "czarne msze" itepe o których ktoś wspomniał wczesniej. Jadne nawet kosiła na szyi odwrócony pentagram ;> Nad tym można się długo rozwodzić... Chciałam tylko przedstawić wniosek, że niektórzy twierdzą, że są satanistami itepe tylko po to żeby być "jazzy" i zbuntowanym ;P Pewnie poskładałam te zdania bez sensu, ale nie mam do nich poprostu siły
Los uniósł brew. - I bez żadnych sztuczek, Pani - Któż zdoła oszukać Los? - Zapytała. - Nikt. - Wzruszył ramionami. - A mimo to wszyscy próbują. T.Pratchett
To w takim razie na czym polega, jaka jest definicja tego prawdziwego satanizmu
(mam nadzieję, że na to forum nie wchodzą księża )
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Temat postu:
Wysłany: 2005-09-27, 18:06
Satanizm jest pojeciem, ktorego nie da siÄ™ zdefiniowac. Jesli przyjmiemy ze jedna z jego skladowych jest nieograniczona wolnosc, to kazde inne stwierdzenie moze byc zanegowane, bo jest ograniczeniem tej wolnosci.
Amen
Temat postu:
Wysłany: 2005-10-03, 16:16
Po głębszej obserwacji Satanizmu doszedÅ‚em do wniosku iż jest on swoistym ograniczeniem. Z pozoru swoista wolność, ale za cenÄ™ uwstecznienia siÄ™ do poziomu zwierzÄ™cia. Wyznawcy tego nurty bÄ™dÄ… bronić siÄ™ iż sÄ… wolni, ale wiÄ™kszość z nich nie zdajÄ™ sobie sprawy jakÄ… cenÄ™ za to pÅ‚aci. Przyznam iż sam poczÄ…tkowo uważaÅ‚em siÄ™ za wyznawcÄ™ tego nurty, ale przyszedÅ‚ czas, przejrzaÅ‚em na oczy i ujrzaÅ‚em iż to dodatkowe ograniczenie. Satanizm można powiedzieć iż jest kultem ciaÅ‚a i wszystkich potrzeb. Pojmuje on czÅ‚owieka jako same ciaÅ‚o, nie wliczajÄ…c duszy. A czy tak powinno być? CzÅ‚owiek zatraca siÄ™, tracÄ…c „swÄ… duszÄ™”, której istnienie go nie obchodzi. Uważam iż satanizm to samoograniczenie, które nie widać jeÅ›li nie spojrzy siÄ™ w jego wnÄ™trze. Najlepszym rozwiÄ…zaniem jest rozwijanie ciaÅ‚a i duszy jednoczeÅ›nie, nie zapominajÄ…c o ciele (jak to niektórych religiach), ale też nie zapominajÄ…c o duszy (jak to w satanizmie). Bo gdyby nie ciaÅ‚o nie byÅ‚o by duszy, a gdyby nie dusza nie byÅ‚oby ciaÅ‚a… prosta zależność…. Mam nadzieje iż zrozumieliÅ›cie o co mi chodzi, chodź przyznam mogÅ‚em trochÄ™ pomotać…
Temat postu:
Wysłany: 2005-10-03, 18:52
Z drugiej strony patrzac, kazda ideologia jest ograniczeniam
Temat postu:
Wysłany: 2005-10-03, 19:02
wiec wniosek taki z tego ze najlepiej byc ateistÄ… albo hipisem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość