Jeżeli chodzi Ci o Synagogę Szatana w USA to jest to legalnie zarejestrowany związek wyznaniowy. Jeżeli zaś chodzi Ci o samo podejście LaVey`a do sprawy to zdecydowanie jest to podejście typowego guru, który tworzy sektę tylko po to aby zrobić na tym kasę. Tak, przynajmniej według mnie, było w tym przypadku.
Jeżeli chodzi Ci o Synagogę Szatana w USA to jest to legalnie zarejestrowany związek wyznaniowy. Jeżeli zaś chodzi Ci o samo podejście LaVey`a do sprawy to zdecydowanie jest to podejście typowego guru, który tworzy sektę tylko po to aby zrobić na tym kasę. Tak, przynajmniej według mnie, było w tym przypadku.
Ale cały czas jest mowa o Satanistach(o ile można ich tak nazywać)-wariatach, mordujących się nawzajem. Żadna szanująca się sekta satanistyczna, nie poniża się do stopnia zdzierania kasy z wierzących...prawdziwa szanująca sekta mniej więcej wygląda jak w filmie Romana Polańskiego - Dziewiąte Wrota, takim sektom nie zależy na tym żeby byli pokazywani w telewizji itd. Jest to grupa ludzi która zafascynowała się postacią Szatana, i mają jakiś dostęp do z różnych źródeł manuskryptowych itp. i z tych szczątków modelują swoją wiarę...
Co do sekty o jakiej pisze Majestic - to faktycznie elitarny klub świrów. Nic dodać, nic ująć.
Co do Synagogi Szatana to w żadnym miejscu nie napisałem, ze są oni jedynymi ani nawet prawdziwymi satanistami. A jeżeli chodzi o zdzieranie kasy z maluczkich to skoro są legalni robią to w imię prawa, jak to większość organizacji religijnych i pseudoreligijnych. Ale to już osobny temat.
Temat postu:
Wysłany: 2008-02-21, 16:40
Witam wszystkich bardzo serdecznie:)
Ciesze siÄ™ ze zawitalam w tym forum poniewaz zauwazam tu obecnosc ludzi interesujacych siÄ™ zywo zagadnieniami mi bliskimi. Chetnie poklikam w temacie " satnizmu" gdyz jest on dla mnie tematem wybitnie mnie interesujacym.
Pozwole sobie odniesc siÄ™ do wypowiedzi waszych jako moich przedmowcow. Nie rozumiem dlaczego uwaza siÄ™ tu La Veja za zalozyciela satanizmu? Czyzby dzieki czarnej biblii ktora napisal a ktora to ksiega jeste stekiem bzdur? Uwazam ze Satanizm narodzil siÄ™ juz w momencie upadku aniola zwanego Satanaelem, ktory to aniol sprzeciwil siÄ™ tzw Bogu. Satanizm sam w sobie opiera siÄ™ na buncie. Satanista jest buntownikiem ktory sprzeciwia siÄ™ prawom wiary utworzonym przez tzw. Boga. Satanizm jest alternatywa dla np. katolicyzmu. NIe mylmy pojecia wizerunku satanisty z dziecmi biegajacymi po cmentarzach i mordujacymi koty... Caly Satanizm opiera siÄ™ na utozsamianiu siÄ™ z dogmatami wyznawania kultu szatana. Aby dyskutowac na temat Satanizmu nalzey znac biblie gdyz laczy siÄ™ ona nieodzownie z Satanizmem. Czy ktokolwiek tutaj wie dlaczego powstal konflikt na lini tzw. Bog - Satanael? Czy ktos zdaje sobie sprawe kto jest wlasciwym wladca ziemi? Ile jest wymiarow? W ktorym z nich znajduje siÄ™ tzw. Bog a w ktorym z nich ma swe miejsce Szatan? Czy Satanizm to rzeczywiscie czynienie zla? Podkreslam bardzo wyraznie, prosze nie opierac siÄ™ na biblii La Veya , porozmawiajmy bez podpierania siÄ™ tego typu bzdurami.
Pozdrawiam bardzo serdecznie:)
Hell-o;]
To moj 1 wpis na tym forum fajnie ze w takim temacie.
Na wstepie pozdrowienia dla Intraneusa ktory napisal ze byl readaktorem satan.pl.
Podkreslil tez ze ceni sobie Satanizm "za to, ze otworzyl mi oczy na inne sciezki i pozwolil w sposob swiadomy wybrac to co mi teraz pasuje."
Super podzielam to zdanie ;]
Duzo z Was uzyszkodnikow tego forum skupia siÄ™ bardzo na tym czy satanizm jest zlem czy nie, czy zalozyl go A.S.LaVey itp.
Ciezko mi cokolwiek dodac poniewaz przeczytalem caly watek, i zostalo powiedziane juz duzo.
IMHO tyle odmian satanizmu ilu satanistow, i nie jest to religia tylko jak juz zostalo powiedziane filozofia zycia kazdego czlowieka. Kazdego ktory mysli i czuje, widzi wiecej to co nie widziane i slyszy to co nie slyszane.
Ja nie moge powiedziec ze jestem Satanista bo nie ma takiej definicji ktora by to okreslala, moge jednak powiedziec ze identyfikuje siÄ™ z 'filozofia satanizmu' zawarta na stronach satan.pl.
Chcialbym siÄ™ jeszcze odniesc do ostatniej wypowiedzi Lilith. Dlaczego uwazasz ze ksiazka LaVeya to stek bzdur? Bzdur w jakiej kwestii?
Moge siÄ™ zgodzic ze to machina ktora nakreca komercje, caly ten kosciol satana itp.. ale Nie zgodze siÄ™ ze jest to stek bzdur, z wieloma rzeczami siÄ™ zgadzam. Po przeczytaniu tej ksiazki zwrocilem uwage na pewne sprawy ktorych wczesniej nie widzialem dokladnie tak samo jaki po przeczytaniu biblii. Obydwie ksiazki sa wartosciowe i nie mnie oceniac ktora bardziej ktora mniej, BS napisala jedna osoba a Biblie wiele...
Trzeba umiec czytac miedzy wierszami i czerpac wiedze z roznych zrodel.Oczywiscie kazdy zinterpretuje to inaczej na swoj sposob ma do tego pelne prawo.
Nie uwazam tez ze Satanizm opiera siÄ™ na buncie, jak juz wczesniej wspomnialem tyle odmian satanizmu co satanistow. IMHO Satanizm sam Satan/Satanael jest pewnego rodzaju Prometeuszem. On nie sprzeciwia siÄ™ teraz dla nas on pokazal nam inna droge, otworzyl oczy, pokazal ze nie musimy bc marionetkami.
Satanizm jest alternatywa dla KK? Jaka alternatywa? Oczym Ty piszesz...?
Jesli nie odpowiada Ci KK zloz apostazje.
"Caly Satanizm opiera siÄ™ na utozsamianiu siÄ™ z dogmatami wyznawania kultu szatana." - mowisz tu o satanizmie okultystycznym gdzie satana mozna identyfikowac osobowo.
Piszac wczesniej o buncie, mowisz o pseudosatanistach, ktorzy sa antyklerykalni.
"Czy Satanizm to rzeczywiscie czynienie zla? "
Oczywiscie ze nie
Oczywiscie ze tak
Lilith - zdefiniuj najpierw co to jest zlo? Sprzeciwianie siÄ™ norma przyjetym w otaczajacym nas swiecie? Konflikt z prawem karnym? Czy to jest zle? Dla kogo...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ;]
Szukam swiatla w ciemnosci, a mrok oswietla mi droge... mr_Azathoth
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum gdzie znalazłem wiele interesujących mnie tematów.
Chciałbym się odnieść do postów zamieszczonych w tym temacie.
Wiele się przez ostatnie czasy napisało i mówiło o wyznawcach Szatana i jako literalnej osoby ale i także jako filozofii.
Jak to bywa z ideami .Zostają z biegiem czasu wypaczone i dostosowane do potrzeb ludzi mianujących się kapłanami lub przewodnikami.
W kwestii satanizmu stało się podobnie. Jestem podobnego zdania jak Lilith , że BS A.S.LaVey'a więcej zaszkodziła tym którzy widzieli w Satanael'u ostoję wolności i niezależności w świecie zdominowanym przez Chrześcijaństwo i Islam i Buddyzm. Uważam. ze BS przeczytana przez wielu młodych ludzi nie została zrozumiana jako teza filozoficzna lecz jako wskazówka do buntu przeciwko ogólnie przyjętym normom społecznym. Nie ma się czemu dziwić bowiem w tym świecie który ich otaczal i otacza nastawienie do Satanaela jest jednoznaczne. To podobny schemat jak ten w którym się posądza internet o wzrost zachowań agresywnych wśród dzieci i młodzieży mówiąc, że dzieci nie potrafią rozróżnić świata wirtualnego od świata realnego.Jednakże w tej kwestii dużą pomocą jest rozmowa z rodzicami i tłumaczenie dzieciom różnic pomiędzy tymi światami.
W kwestii Satanizmu nie ma tego dialogu międzypokoleniowego ze względu na trwanie w dogmatach chrześcijaństwa.
Pytasz Nayarlathotep:
"Czy Satanizm to rzeczywiscie czynienie zla? "
To co dla ludzi wydaje się złem dla innych jest jak najbardziej działaniem w imię dobra ludzkości.
MogÄ™ podobnie spytac:
Czy Judaizm i Chrześcijaństwo to rzeczywiście czynienie dobra?
Odpowiedz mi na to pytanie proszÄ™.
Dlaczego uwazacie ze zaszkodzila??? Czyz nie jest to poprostu wypowiedznie swojego zdania? Czy nie jest to dla niektorych latarnia? Moze wlasnie w tym znalezli swoja madrosc i filozofie zyciowa. Ja nie uwazam tej ksiazki za jakis wzor do nasladowania zreszta napisalem otym, ale jesli ktos zmieni zdanie na rozne tematy po przeczytaniu tego co LaVey mial do powiedzenia czemu nie? Moze moje zdanie jest bledne [chociaz uwazam ze nie;]], Niema definicji satanizmu. Rewers jesli uwazasz ze to zaszkodzilo... zakladasz ze TY masz tylko racje. Pewnie tak jest, ale moze sa ksiegi ktorych nie czytales i ktos mysli tak samo o Tobie jak TY o ludziach wierzacych LaVeyowi.
Cytuj:
"Czy Satanizm to rzeczywiscie czynienie zla? " To co dla ludzi wydaje się złem dla innych jest jak najbardziej działaniem w imię dobra ludzkości.
To pytanie zadalem specjalnie i uwazam dokladnie tak samo to co dla mnie jest podloga dla innych moze byc sufitem. Kazdy ma inne poczucie wartosci wiekszosc jednak miesci siÄ™ w granicach prawa karnego, przykazan, jakiegokolwiek ograniczenia. Wiele razy to powtarzalem ze wiekszosc owieczek potrzebuje naczelnego barana.
Cytuj:
Czy Judaizm i Chrześcijaństwo to rzeczywiście czynienie dobra?
Nigdy nie mowilem ze Chrześcijaństwo to cos dobrego wrecz przeciwnie.
Chrześcijaństwo = niewolnictwo komercyjnej machiny nakrecanej przez rzadze pieniadza.
Szukam swiatla w ciemnosci, a mrok oswietla mi droge... mr_Azathoth
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość