Księgarnia Paranormalium

Zaloguj ·  Forum ·  Rejestracja ·  Szukaj · FAQ

Chcesz wiedzieć, co aktualnie w serwisie piszczy? Zajrzyj na naszego redakcyjnego bloga

Paranormalium Mobilne

Obecny czas: 2010-07-30, 21:40
Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Napisz nowy temat Odpowiedz [ 104 posty(ów) ] Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
AutorWiadomość
Tropiciel

Nowa Krew
Nowa Krew

Miejscowość: Warszawa
 Temat postu: Wspólczesne wampiry
 Post Wysłany: 2006-04-16, 18:47 

Ponieważ wampiryzm jest nieakceptowany i źle rozumiany, prawdziwe wampiry izolują się, zmylają ludzi i często torturują się przez samo-zwątpienie. Łatwiej jest lekceważyć swoje osobiste doświadczenia jako złudzenie, przyjmować swą naturę bardziej jako fetysz, niż przyjąć prawdę o tym, kim jesteśmy. Kiedy w końcu stwierdzamy, że nie jesteśmy sami i że nasz styl życia może być naturalny, następują radosne, ale także nieco przerażające momenty.
Ale czym jest właściwie wampiryzm? Jest wielu fetyszystów krwi zwących siebie wampirami ale, wampiryzm wychodzi dalej poza ciało i krew. Picie krwi nie zrobi z ciebie wampira. Jeśli definiować wampiryzm tylko z punktu picia krwi odrzucilibyśmy cała tą społeczność, która karmi się z subtelnych manifestacji siły życiowej.Wampiryzm jest duchowym głodem, potrzebą drenowania innych z ich życia. Nazywa się to praną, chi, energią : a jest to coś w stylu subtelnego elektrycznego ognia w i poza ciałem. Krew może przenosić i gromadzić to bogactwo w ciele, ale jest czymś więcej niż krwią. Chociaż duchowy, wampiryzm niekoniecznie jest nadprzyrodzony. Co rzeczywiście czyni wampira unikalnym? Jedyną rzeczą, która różni nas od normalnych ludzi jest żywienie się energią życia z ludzi wokół nas. W najlepszym wypadku, nawet ci którzy wierzą w manipulację energią i magię, rozważają wampiry jako "złe" i skierowane na niewłaściwą drogę.

ProfilE-mail
Lukas

Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-06-29, 19:00 

Jedyne współczesne wampiry to ludzie którzy biorąc przykład ze stron Amerykańskich pobrali wątek krwi, nie sądzę że jakiś prawdziwy istnieje, czy istniał, nigdy nie można mieć pewności, chyba że byli ludzie którym jakimś cudem genu starzenia zabrakło, do tego jakieś choroby itp

ProfilE-mail
Majesttic

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mysłowice
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-06-30, 11:16 

Dużo o wampirach można było się dowiedzieć z legend (przekazywanych ustnie i tych spisanych na papier), lecz nie wiem czy zauważyliście, ale tak jak było tego w średniowieczu i innych epokach tak teraz wielka cisze,
Cytuj:
"nikt nic nie wie nic, czyste archiwum X"
:D

PARANORMAL HUNTER | INFRA (npn)

Image

ProfilE-mail
Lukas

Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-07-02, 14:57 

Może dlatego iż to były wymysły i medycy nie znali tych chorób które są dziś znane, porfiria i wiele innych, a także odkopywanie grobów zwłok podejrzanych o wampiryzm, widząc nabrzmiałe ciało, rosnące paznokcie i zdrowo wyglądające sądzili że jest to wampir, poprostu 0 wiedzy, więc myślę że dlatego się tak dzieje i nie ma nowych historii. Choć na uwage zasługuje Wampir z Highite z 1970r.

ProfilE-mail
Hugon

Licencjat
Licencjat

Miejscowość: Poznań
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-07-02, 17:46 

Może tak coś więcej na temat tego Wampira z Highite.

Image Piszę poprawnie po polsku.

Majesttic

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mysłowice
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-08-25, 12:14 

Lukas napisał(a):
Może dlatego iż to były wymysły i medycy nie znali tych chorób które są dziś znane, porfiria i wiele innych, a także odkopywanie grobów zwłok podejrzanych o wampiryzm, widząc nabrzmiałe ciało, rosnące paznokcie i zdrowo wyglądające sądzili że jest to wampir, poprostu 0 wiedzy, więc myślę że dlatego się tak dzieje i nie ma nowych historii. Choć na uwage zasługuje Wampir z Highite z 1970r.

Google puste - nie wyskakuje dosłownie nic :? :shock: :x :evil:

ProfilE-mail
blood.luna

Nowa Krew
Nowa Krew

Miejscowość: Krk / W-wa
 Temat postu: Re: Wspólczesne wampiry
 Post Wysłany: 2008-12-13, 19:55 

myślę, że kolega miał na myśli wampira z Highgate (dzielnica Londynu).

jeśli ktoś z Was interesuje się wampiryzmem w szerszy sposób i miałby ochotę na napisanie kilku artykułów, felietonów, recenzji, a może zamieszczenia swojej twórczości związanej z wampirem - proszę o kontakt. :)

od 2004 roku prowadzę portal internetowy dotyczący wampirów i wampiryzmu, który 30 stycznia 2009 zostanie pokazany w telewizji HBO, w programie dokumentalnym "Witajcie w mroku" w znakomitej reżyserii Henryka Dederki. do tego czasu chciałabym znacznie uzupełnić stronę, ponieważ niewątpliwie wówczas odwiedzi ją sporo widzów.

toteż szukam osób twórczych, dojrzałych i odważnych do współpracy. a także inteligentnych - do dyskusji na nowo założonym forum mojej strony.

wszelkie namiary do mnie znajdziecie tutaj: http://blood-luna.ovh.org

pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam do kontaktu

Ksiezyc.ovh.org

ProfilE-mail
Senfer

Nowicjusz
Nowicjusz

Post Wysłany: 2008-12-16, 17:24 

Ja osobiście uważam że wampiryzm to choroba i wierzę że coś takiego istnieje... Może to się rozwija w człowieku jak jakiś pasożyt... i nie ma na to lekarstwa

ProfilE-mail
blood.luna

Nowa Krew
Nowa Krew

Miejscowość: Krk / W-wa
 Post Wysłany: 2008-12-24, 19:15 

choroba? nie sądzę.
gdy spotykam wampiry, które twierdzą, że ich dolegliwość jest chorobą, zawsze dostrzegam, jak bardzo starają się one usprawiedliwić - usprawiedliwić to, co robią. w gruncie rzeczy w ten sposób walczą z moralnością, z którą się wychowali - wypełniają swój dysonans poznawczy.
jeśli wampir twierdzi, że jego wampiryzm to choroba, to nie akceptuje siebie w pełni.
prawdziwy pasożyt musi mieć niezachwiane ego, aby móc rzeczywiście pasożytować. czyż nie?

pozdrawiam

Ksiezyc.ovh.org

ProfilE-mail
Senfer

Nowicjusz
Nowicjusz

Post Wysłany: 2008-12-25, 21:58 

Spotykasz Wampiry?? Może i masz rację... a W jaki sposób powstają albo w jaki sposób się "naradzają'' wampiry?

ProfilE-mail
Sothis

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sheol
 Post Wysłany: 2008-12-26, 17:44 

Kolejni archeolodzy. ;]

"Chrześcijańskie pojęcie Boga - Bóg jako Bóg chorych, Bóg jako pająk, Bóg jako duch - jest jednym z najbardziej zepsutych pojęć Boga, do jakich doszliśmy na Ziemi."

F. Nietzsche

ProfilE-mail
Senfer

Nowicjusz
Nowicjusz

Post Wysłany: 2008-12-26, 17:46 

Nie Archeolodzy tylko Ciekawi Ludzie...

ProfilE-mail
Sothis

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Post Wysłany: 2008-12-26, 17:58 

Ciekawi ludzie odkopujący posty sprzed dwóch lat ;]. Coś w tym jest.

"Chrześcijańskie pojęcie Boga - Bóg jako Bóg chorych, Bóg jako pająk, Bóg jako duch - jest jednym z najbardziej zepsutych pojęć Boga, do jakich doszliśmy na Ziemi."

F. Nietzsche

ProfilE-mail
Voozie

Doktor
Doktor
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chorzow, Polska
 Post Wysłany: 2008-12-26, 18:09 

To akurat ponadczasowy temat, jeżeli ktoś ma coś do dodania, to nie ważne jest kiedy to zrobi. Lepiej pisać tutaj, niż żeby ludzie śmiecili forum milionem takich samych tematów. ;]

Claude os, aperi oculos.

ProfilE-mail
cleric

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
 Post Wysłany: 2008-12-26, 22:50 

Sothis, przeszkadza Ci? Ty tu robisz porzadek? NIE wiec się nie ekscytuj.

bardzo dobrze ze piszecie w tematach nie zakladajac nowych, chwala wam za to :]

Twoja Pańcia.

ProfilE-mail
Sothis

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Post Wysłany: 2008-12-27, 01:27 

cleric napisał(a):
NIE wiec się nie ekscytuj.

Jak na razie to chyba jestem jedynym niepodekscytowanym w tym temacie ;]

F. Nietzsche

ProfilE-mail
Ragnarok

Praktykant
Praktykant
Awatar użytkownika

Miejscowość: Głogów
 Post Wysłany: 2009-01-08, 19:46 

<wyciete> coś dla zainteresowanych tematem :]

czytaj regulamin

"Nic nie jest bardziej powszechne niż ludzie ze zmarnowanym talentem ".

ProfilE-mail
raos

Nowa Krew
Nowa Krew

Post Wysłany: 2009-01-18, 15:55 

Czytając wasze posty i posty nastolatek dochodzę do wniosku że większość wampirów to Ci którzy udają : Emo(?) Gothic-i (?) Szataniści (?)
Ci ludzie to wszyscy którzy są źli bo zło ich podnieca i ekscytuje .
Nie mam zamiaru dyskutować nad psychiką bo racja mam swój wiek i nie będę się wtrącał żeby dostać ochrzan od starszych i mądrzejszych ,,wampirów"

Można dużo mówić , ale to co ludzie wymyślili bądź zaobserwowali (?)
bardzo się różni .
Ale jedno jest w każdej kulturze pewne :
Wampir czuje apatie do światła
Wampir to istota która się nie starzeje

Wampir to stworzenie które w pewnym sensie nie żyje ( oczywiście że nie żyje to nie w sensie dosłownym ) ....
Teraz apel do wszystkich ,,Wampirów!!!"
Więc może zaczniecie leczyć swój sanguinarianizm i przestaniecie wmawiać sobie psychiczne uzależnienie od krwi . O energii i wampiryzmie energetycznym to nie dyskutuje. (owszem powiązania tu są ale niebezpośrednie )
Jestem pewien tylko że wampir to słowo którego używacie potocznie ...

Szukam w wszystkich kulturach i będę szukał wyjaśnienia co to jest wampir , ot tak dla waszej złości mam swoją pasję i pociąga mnie wampiryzm ale nie picie czyjejś krwi .

Nadal szukam odpowiedzi na pytanie czy można zostać przemienionym w wampira ( nie chodzi mi o sekty i te wasze rytuały... ) - wyjdę przed ripostę : tak szukam lekarstwa na swoją marną śmiertelność , boję się śmierci i fascynuje mnie to inne życie ( znów dla waszej złości powiem ze nie inspirują mnie same książki Anny Rice ani same filmy o wampirach , nawet dodam że to nie są źródła z których czerpie swoją wiedzę na temat wampirów xDD )
I na koniec dodam swoje 3 grosze , wampiry jeśli by istniały to na ludzką logikę( nawet na logikę takiego 16 latka jak ja ... ) wampir na pewno nie pisałby na publicznym gronie , wampiry jeśli istnieją przebywają w swoich społecznościach ukrywają się .
Człowiek zniszczy wszystko to co jest niezrozumiałe , to czego się boi ..

ProfilE-mail
Voozie

Doktor
Doktor
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chorzow, Polska
 Post Wysłany: 2009-01-18, 16:09 

Cytuj:
Czytając wasze posty i posty nastolatek dochodzę do wniosku że większość wampirów to Ci którzy udają : Emo(?) Gothic-i (?) Szataniści (?)

Jasne... to tak, jakbyś powiedział, że każdy homoseksualista chodzi w butach na szpilkach...

Cytuj:
Wampir czuje apatie do światła

Tego nie skomentuję, ale bardzo ciekawe stwierdzenie. Albo nie wiesz co to światło, albo nie wiesz co to apatia, lub też bardzo ciekawa literówka. xD

Cytuj:
Wampir to stworzenie które w pewnym sensie nie żyje ( oczywiście że nie żyje to nie w sensie dosłownym )

Więc wytłumacz w jakim sensie...

Cytuj:
Więc może zaczniecie leczyć swój sanguinarianizm i przestaniecie wmawiać sobie psychiczne uzależnienie od krwi .

Spoko, a ty zacznij leczyć swój głód i przestań sobie wmawiać psychiczne uzależnienie od jedzenia.

Cytuj:
O energii i wampiryzmie energetycznym to nie dyskutuje. (owszem powiązania tu są ale niebezpośrednie )

Nie ma żadnych powiązań - wampiryzm psi i sang to dwie różne rzeczy - hybrydy rodzą się bardzo rzadko, a w większości nie są świadomi swojej ułomności.

Cytuj:
wyjdę przed ripostę : tak szukam lekarstwa na swoją marną śmiertelność

To nie ma żadnego związku z wampiryzmem, bliżej już Alchemii i Thelemy...

Cytuj:
I na koniec dodam swoje 3 grosze , wampiry jeśli by istniały to na ludzką logikę( nawet na logikę takiego 16 latka jak ja ... ) wampir na pewno nie pisałby na publicznym gronie , wampiry jeśli istnieją przebywają w swoich społecznościach ukrywają się .

A każdy człowiek, który ma AIDS chowa się w kanałach i tworzy społeczność mutantów...
Myślisz, że każdy wampir jest doszczętnie "zły"? Większość znanych mi wampirów to ludzie prawi, którzy szukają u Psioników pomocy (sam pomagałem jednej wampirzycy własnym kosztem, ale musiałem przerwać, ponieważ to było dla mnie zbyt ciężkie i uniemożliwiało mi rozwój).

P.S. NIE jestem wampirem - ani psi, ani sang - ale bardzo szanuję większość wampirów, którzy pomimo swojej słabości zachowują poczucie obowiązku wobec innych.

Claude os, aperi oculos.

ProfilE-mail
Ciura

Wtajemniczony
Wtajemniczony
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko
 Post Wysłany: 2009-01-19, 00:55 

z twojego posta wynika że znałeś już w swoim życiu wiele wampirów! możesz nam opisać jak ich poznałeś i jak im pomagałeś?

czyż szatan nie obiecywał ,że jeśli Ewa zje zakazany owoc to posiądzie większą wiedzę?
przecież dopiero po zjedzeniu owocu odkryła ,że jest naga! przemyśl to!

ProfilE-mail
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 104 posty(ów) ] Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wyślij odpowiedź

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników