Pokrótce wyjaÅ›niam, o co biega. Otóż porfiria to bardzo rzadka choroba, upodabniajÄ…ca człowieka do wampira. U chorego obserwuje się wyjÄ…tkowo wysokÄ… wrażliwoÅ›ć na Å›wiatło, ponadto osoba dotknięta chorobÄ… posiada bardziej spiczaste zęby noż osoba zdrowa. Występuje również większe zapotrzebowanie (wręcz żÄ…dza) na krew.
Dotychczas na szczęÅ›cie zanotowano tylko około 60 przypadków tej choroby.
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Temat postu:
Wysłany: 2004-09-05, 11:53
Ja znam jedngo aktora, który ma naturalne zÄ…bki niczym rasowy wampirek. Czy ma wstręt do Å›wiatła to nie wiem. Nade wszystko jest bardzo fajny.
Rejestracja: 2004-11-30, 11:41 Posty: 16 Miejscowość: Lublin, ale sercem Chełm
Temat postu:
Wysłany: 2004-12-04, 02:20
Porfiria nie upodabnia do wampira. Ona robi wampirem. Organizmowi czegoÅ› (nia pamiętam czego) brakuje. Jest to we krwi, więc chory na porfirię instynktownie chce siÄ™ do niej dobrać, podobnie jak majÄ…cy niedobór wapnia, sami nie wiedzÄ…c czemu jedzÄ… kredę. A przy okazji wyglÄ…da jak wyglÄ…da i jest wrażliwy na Å›wiatło. To własnie chorzy na porfirię dali poczatek legendom o wampirach.
Musze was zmartwić ludzie, ale w opisie Porfirii nie ma nic o wydłużonych kłach. Ta choroba polega na zaburzeniu produkcji porfiryn (ważne w procesie oddychania wewnątrz komórkowego), jest tam coś z światłowstrętem, a motywu krwi nie wyczytałem.. polecam artykulik : http://www.resmedica.pl/zdart4009.html większość i tak nic nie zrozumie (nie żebym ja coś zrozumiał )ale pare spraw wyjaśnia...
A początek legendy o wampirach dała ludzka niewieda w sprawach pod tytułem "co się dzieje z ludzkim ciałem po zgonie". Taki umarlak puchł, to ludzie myśleli, że się krwi nażłopał. "rosły" mu włosy i paznokcie to mysleli, że dalej dycha...z kłąmi coś tam też było. BTW o ile wiem to paznokcie i wlosy nie rozna po smierci, to tylko cialo się kurczy
Temat postu:
Wysłany: 2005-05-01, 16:22
Ja wiedziałam o tej chorobie tyle że właśnie brakuje tego co jest we krwi i dlatego się jej pragnie i o tym światłowstręcie...o kłach usłyszałam dopiero tutaj,a że takie mam to nic ważnego W sumie dużo ludzi ma takie kły i światłowstręt a wcale nie jest chorych.np.mój ukochany
Dla waszej wiadomości : Wampiór nie ma cały czas takich długich kłów, po pierwsze zaraz by wszyscy wiedzieli kim on jest, a po drugie to troche nie poreczne. Te kły są wysuwane, gdy wampir się nie pożywia wyglądają jak kł zwykłęgo czlowieka
Temat postu:
Wysłany: 2005-05-01, 16:53
Czyli mnie już nie obejmuje wampiryzm bo ja mam takie zawsze W sumie ja swoje "kły" lubie bo jak wiekszość uwarza są słodkie ( u mnie takie ząbki są rodzinne) i mój chłopak też ma takie
Taa...w tym artykule co podałem jest wszystko...jakiś błędny gen, lub jego brak powoduje chorobę...a co do kłopotów - mogą mieć problem z zębami, bo chyba posiadanie 2 razy dłuższych kłów niż normalnie nie jest zbyt komfortowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość