No to jakoś kiepsko służyła ;P Z armią nieśmiertelnych ożywieńców opanowałbym świat bez problemu A jeszcze jakbym się wgryzał we wrogów to armia by się powiększała cały czas i wtedy już nic by mnie nie powstrzymało
Czyli jak dla mnie to z lekka (a nawet bardzo) naciągane (czyli po prostu bzdury ;P)
Hrabina Batory była bardzo piękna i chciała nią pozostać jak najdłużej, kąpała się więc we krwi młodych dziewcząt. Kiedy jadnak odkryła, ze na nic się to zdaje, postanowila zabic swoja własną córkę. Stwierdzila bowiem, że jej urodę może uratowac tylko krew z jej krwi. Nieszczęsna dziewczyna odkryła jednak zamiary matki i uciekła.Po bardzo burzliwym procesie, hrabinę zamurowano żywcem w podziemiach w których katowała swoje ofiary.Pozostała zamknięta w lochu az do swojej smierci.
Oto opis palowania. "Procedura" nabijania była bardzo okrutna. "Narzędziem kary był przygotowany wcześniej pal - mocno zaostrzony z jednej strony drewniany słup. Nogi leżącego na ziemi skazańca kat wiązał sznurami lub powrozami do pary koni lub wołów, a pal kładł między nogami skazanego. Gdy zwierzęta zaczynały iść, ciągnęły ze sobą skazańca. Pal wbijał się w człowieka i pogrążał się w nim, ale nie całkowicie. Kat odwiązywał zwierzęta i stawiał słup z nabitym pionowo. Pod wpływem ciężaru ciała pal pogrążał się coraz głębiej, przebijając powoli wnętrzności. Skazaniec konał czasem nawet 3 dni. Krzywo wbity pal znacznie przedłużał cierpienia skazańca. Czasami, dla zaostrzenia kary, skazańca po nabicu na pal smarowano łatwopalną substancją i podpalano."
..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::..
Temat postu:
Wysłany: 2006-06-22, 13:45
Cała chistoria Drakuli pokazuje tylko jak dobre książki moga odziaływać na wyobrażnię. Ostatnio dorwałem na Discowery program który nazywał się łowcy mitów cyjakośtak ( niemylić z pogromcami mitów ). Program ten opisywał całą historie Vlada Tepesa i wynikało z tego że własciwie nieróżnił się niczym od innych władców europy z tego okresu. Jak wiadomo średniowieczew bwitywało w krwawe wojny a różne historie opowiadające o krwiopijczych władcach słuzyły tylko zastraszeniu ludzi .
Ps
według notatek Brama Stokera napoczatku chciał opisc historię wampira kobiety zainspirowaną Elżbietą Batory. Więc historia Drakuli jest poprostu wypadkowa różnych wieżeń i opowieści dawnej europy.
trochę się różnił od innych władców... IMO był lepszy - u niego w państwie przynajmniej przestępczości nie było, bo on ją tępił
na rynku jakimś bodajże stał wielki złoty kielich - i jak stał, tak stał, bo każdy wiedział, że kraść nie wolno a każdy podróżny mógł podejść i napić się wody z fontanny
Dziś jestem Panią ze Zgniłego Lasu. Jutro będę pyłem na drodze... Może pewnego dnia wpadnę wam do oczu...
Nie chce księcia z bajki na białym koniu... ten biedny człowiek by przecież ze mną nie wytrzymał
Ale ludzie muszą być naiwni jeśli dadzą do ankiety ,,tak" hehe Wampirów nie ma, jak są to na pewno ukryci hehe, albo tak jak te głupki z nowej krwi udają je. A tak od rzeczy to księge NOD wymyśliła babka bo miała pujść do jakiejś gry! A niektórzy w to wierzą, ale i tak fajnie się to czyta.
Rejestracja: 2006-03-20, 14:09 Posty: 1142 Miejscowość: Warszawa
Temat postu:
Wysłany: 2006-07-28, 17:58
eh, Dracula to imie wzięte do filmu od jakiegoś smoka czy czegoś takiego... już nie pamietam, a postać draculi była sugerowana postacią Blada Tepesza i tego co o nim mówili ludzie.
Tak więc wierzenie w Dracule to istne szaleństwo...
1. Vlada Tepesza - tepesz znaczy palownik, wiadomo dlaczego
2. nie do filmu, tylko do książki brama Stokera
3. Przydomek Dracula wziął się stąd, że Vlad II - ojciec Tepesza - należał do Zakonu Smoka - był to zakon rycerski, broniący Krzyża Pańskiegi i walczący z Turkami (z łaciny draco - smok, co ludność wiejska przekształciła w rumuńskie dracul - diabeł)
tepesz odziedziczył przydomek po ojcu
Dziś jestem Panią ze Zgniłego Lasu. Jutro będę pyłem na drodze... Może pewnego dnia wpadnę wam do oczu...
Nie chce księcia z bajki na białym koniu... ten biedny człowiek by przecież ze mną nie wytrzymał
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość