Egzorcyści,księża i w ogóle kościół katolicki ostrzega przed praktykowaniem magi,stycznością z tarotem,wróżbiarstwem itp. Twierdzą że tarot może sprowadzić na nas opętanie przez demona.
Co myślą o tym ci,co w tym siedzą?
Uważacie że to prawda? A może błąd kościoła? Czy może kościół katolicki chce w ten sposób zachęcić swoich wiernych do bojkotu różnego rodzaju próbą poznania przyszłości. Zniechęcić ludzi do kalania się magią i tego typu rzeczami? Po to Żeby chronić interesy swoje i swojego Boga.Bo przecież jak człowiek może zaglądać w przyszłość? Skoro mówi się że niezbadane są wyroki Boskie.
Nie jestem pewien na 100%,ale mysle ze to blad kosciola,poniewaz kosciol ogolnie jest przeciwko takim "sztuczkom",i innymi praktykami,ktore wiaza siÄ™ z paranormalia.
Przy odpowiednich argumentach wszystko,alez wszystko zdolam ci udowodnic...
O wypowiem się jako pierwsza Uważam, że przez tarota nie idzie na siebie ściągnąć, żadnego demona, czy diabła, kościół lubi straszyć takimi bełkotami społeczność, ponieważ oni chcą, żeby wszyscy się podporządkowali katolicyzmu, tak jak napisałeś chronią swoje interesy. Ale nie tylko tarota kościół jak wiemy potępia, prace z wahadełkiem i różdżkarstwo również, twierdząc, że mogą owe działania doprowadzić do opętania, to jest bzdura totalna, ja osobiście pracuje z wahadełkiem już 6 lat i znam osoby, które również się tym zajmują i jakoś nikt przez to nie został opętany. Wracając do tarota, karty nie sprawią, że opęta nas demon, ale mogą doprowadzić do uzależnienia i choroby psychicznej, depresji, pisałam o przypadku mężczyzny w jednym z tematów o tarocie, który właśnie uzależnił się od kart, na szczęście wychodzi z tego. Doświadczeni tarociści zawsze przed uzależnieniam się od kart ostrzegają, kart nie powinna posiadać również osoba nadwrażliwa, tego typu osoby szybciej otwierają sobie drzwi poprzez tarota do depresji.
-- 01 Lis 2009 10:25 --
kurde, Ruskof wyprzedziłeś mnie
Ostatnio edytowany przez Dagmara, 2009-11-01, 12:46, edytowano w sumie 1 raz
Co do tematu, nie sądzę że przez tarota można zostać opętanym. Ale osoba niedoświadczona, lub jak Daga napisała - nadwrażliwa, może mieć przez karty inne kłopoty. Kościół katolicki... cóż, przestrzega przed takimi praktykami, jednak jakichś namacalnych dowodów na ich teorie nie mamy.
Chciałem przedstawić temat obiektywnie.Żeby się potem móc sam wypowiedzieć.Ci co czytali kiedyś moje posty wiedzą że jestem za kościołem.I ja uważam że może coś w tym być.Bo mamy właściwie Boga i Szatana nie?? Dobro i zło.Bóg nikogo nie opęta,jest dobry i w ogóle taki wporzo ziom z niego.Ale Bóg zabrania tak jak jego kościół bawienia się tarotem itp.Więc pewnie w tarocie siedzą właśnie te siły Złe. Skoro mamy bliski kontakt ze rzeczami które mogę być związane z demonami itp.W ten sam sposób zwracamy swoją uwagę demonom.Może jeszcze nie było przypadku.Ale wcale nie ma dowodów że jest nie możliwy.
Moje zdanie jest takie że nie można tego wykluczać.
Bóg nie zabrania niczego, wolna wola, to kościół nad wszystkim chce mieć kontrolę. W tarocie nie siedzą, żadne demony, czy zło, wszystko jest zależne od stwaiającego karty, w jaki sposób je wykorzysta i tyle. W tarocie nic nie ma demonicznego, jakby tak było, to równie dobrze możemy powiedzieć, że osoba mająca prorocze sny, korzysta z mocy demonów, bo przecież w pewnien sposób przewiduje przyszłość.
Bóg nie zabrania niczego, wolna wola, to kościół nad wszystkim chce mieć kontrolę.
Zgadzam siÄ™,tylko ze pozniej sa z tego (czasami powazne) konsekwencje
Cytuj:
Ci co czytali kiedyś moje posty wiedzą że jestem za kościołem.
Ja jestem wierzacym,ale do kosciola nie chodze i siÄ™ nie spowiadam,bo w niedziele na mszy kazdy w pewnym momencie siÄ™ spowiada,a ponadto ksiadz nie jest panem Bogiem zeby musial wiedziec o tym jakie grzechy popelniam.
Co do 10 przykazan,to nie sa zabronienia tylko reguly,wg ktorych czlowiek ktory ich przestrzega jest swiety,a ktory nie przestrzega ma "zanieczyszczona" dusze,ktora moze "oczyscic" spowiadajac siÄ™.
Przy odpowiednich argumentach wszystko,alez wszystko zdolam ci udowodnic...
Dagmara ale ty jesteÅ› szybka :O;p.Odpowiedz w 5 min.
armenia napisał(a):
Bóg niczego nie zabrania? A 10 przykazań Bożych? Ponoć każdy grzech popełniamy dlatego że Szatan nas kusi.Tarotem też.
Tarot jest grzechem, a niby dlaczego, bo inni potrafią dzięki niemu przewidzieć pewne zdarzenia, to sny prorocze w takim razie też są grzechem? Bóg osobiście nikomu nie powiedział tego, czego nie wolno, jeśli ktoś mi to kiedyś udowodni to dopiero w to uwierzę, że Bóg czegoś zabrania, To kościół wszystkiego zabrania, a nie Bóg, a dziesięć przykazań i biblia to tylko ich narzędzia manipulacji.
Bóg osobiście nikomu nie powiedział tego, czego nie wolno, jeśli ktoś mi to kiedyś udowodni to dopiero w to uwierzę, że Bóg czegoś zabrania,
Nie chciałem żeby to zeszło znowu na te tematy ale trudno. DEKALOG Mojżesz dostał kamienne tablice od Boga.Jezus Chrystus dał nam mnóstwo zasad.I do tego dał nam Kościół.Jezus dał nam przedstawiciela całego swojego kościoła św Piotra i teraz każdy jego następca(Papierz,biskup Rzymu).I jego świta ustalają zasady naszej wiary.Kto rani bliźniego rani samego Jezusa.Kto przeciwstawia się woli Kościoła.Przeciwstawia się woli Jezusa Chrystusa który ten kościół utworzył.
Sny prorocze można wytłumaczyć np tym,że Bóg lub Najświętsza Panienka czy inne Boskie siły ostrzegają nas przy czymś lub sami dają nam tą moc ;p.Ta naciągane to wiem ale kościół ma dużo głupich tłumaczeń.
Lub sny prorocze są pierwszym objawem opętania.Albo ostrzegają nas że demony już mają na nas jakiś wpływ.
Sny prorocze objawem opętania, litości, wybacz ale pierwszy raz czytam takie farmazony, ale przy tym że kościół ma dużo głupich tłumaczeń to zgadzam się z Tobą na całego Tak Jezus dał nam kościół, który wybudowany jest na grzechu.
To jest bzdura, że kto się sprzeciwi kościolowi, sprzeciwi się Jezusowi i Bogu, masz kolejny przyklad manipulacji kościoła, bo to tylko on tak twierdzi. Zresztą kościół wyrządził więcej człowiekowi złego niż same karty. Wiem, że opierasz się na biblii i zawartej w niej wiedzy, ale dla mnie biblia to stek bzdur, taka chsześcijańska mitologia, przerabiana na kilkanaście sposobów. Tarot sam w sobie nie jest zły, wszystko jest zależne od stawiającego karty w jaki sposób będzie go wykorzystywać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości