Witam mam, a wlasciwie moja dziewczyna ma, następujący problem. Od pewnego czasu bardzo czesto przytrafiają się jej paraliże senne. Ja sam jej tego zazdroszcze ale ona jest przerazona i calkowicie ma tych stanow dosc. Wiadomo, jest to rzecz wyjasniona naukowo i raczej nikomu nic zlego się po niej nie stalo, ale jednak wolalbym ja jakos przed tym ustrzec i tutaj pytanie. Czy macie moze pojecie co robic, aby zminimalizowac ryzyko wystapienia paralizu sennego?
o ile dobrze pamiętam dużo tu się mówiło już o paraliżu sennym, nawet chyba dokładnie taki sam temat już istnieje.. wystarczy tylko poszukać, to nie boli...
a co do paraliżu sennego, to nie ma co zazdrościć, bardzo nie miłe uczucie..
Jedyne co ja znalazłem to informacja na Wikipedii o możliwych przyczynach powstawania paraliżu sennego:
Cytuj:
Notorycznie powtarzający się paraliż przysenny jest zazwyczaj związany z zespołem chorobowym zwanym narkolepsją, ale występuje też epizodycznie u osób zdrowych (różne źródła podają, że około 30-50% populacji przynajmniej raz w życiu doświadczyło paraliżu sennego) jako rzadko spotykana anomalia.
Na anglojęzycznej Wiki znalazłem z kolei krótką notkę o sposobach leczenia:
Cytuj:
Treatment starts with patient education about sleep stages and about the muscle atonia that is typically associated with REM sleep. For most healthy individuals, avoiding chronic sleep deprivation is enough to relieve symptoms. It is recommended that patients be evaluated for narcolepsy if symptoms persist.
Czyli: Leczenie zaczyna się od edukacji pacjenta na temat faz snu oraz bezwładności mięśni, która zwykle występuje w fazie REM. U większości zdrowych osób do wyleczenia symptomów wystarczy jedynie unikanie braku snu. Jeśli objawy nadal występują, wskazane jest zbadanie pacjenta pod kątem narkolepsji.
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Paraliż senny: Faza snu REM charakteryzuje się szybkimi ruchami gałek ocznych, występowaniem marzeń sennych oraz zwiotczeniem ciała. Czasem jednak następuje brak synchronizacji: mózg już nie śpi, a ciało reaguje jak w fazie snu REM, powodując zjawisko zwane paraliżem sennym. Głównym problemem jest wtedy uczucie strachu lub wręcz przerażenia. Nie jest to zjawisko groźne samo w sobie. Główny problem jest natury psychologicznej. Występuje przede wszystkim w fazie budzenia się lub zasypiania. Paraliżu sennego doświadcza 25% ludzi. Najczęstsze ich relacje dotyczące tego stanu to pojawienie się czarnej postaci przypominającej zjawę rodem z horrorów, dziwnych dźwięków oraz uczucie ucisku na klatkę piersiową. Uważa się, że z paraliżem sennym mają do czynienia osoby cierpiące na bezsenność, zestresowane, alkoholicy, narkomani oraz osoby przyjmujące leki. Specjaliści w takich przypadkach zalecają zmianę nawyków życiowych, czyli przesypianie odpowiedniej liczby godzin, ograniczenie używek, regularne ćwiczenia fizyczne oraz unikanie stresu. źródło :www.medigo.pl
Osobiście polecam profilaktyczną wizytę u psychologa, ponieważ jak jest wyżej wspomniane - jest to problem natury psychologicznej.
Człowiek jest czymś, co trzeba przezwyciężyć. ~FN
Osobiście polecam profilaktyczną wizytę u psychologa, ponieważ jak jest wyżej wspomniane - jest to problem natury psychologicznej.
Zgadzam siÄ™ jest on problemem natury psychologicznej jednak niewysypianie siÄ™ co tez jest tego przyczyna nie musi oznaczac zaraz wysylanie nas do psychologa. Zreszta mozna przyzwyczaic organizm do niewielkiego czasu snu.
Jeśli już, to raczej psychiatry, nie psychologa.
See I think, drugs have done some good things for us. I really do. And if you don't believe drugs have done good things for us. Do me a favor, go home tonight, take all your albums, all your tapes, and all your CDs, and burn them. 'Cause you know what? The musicians who made all that great music that's enhanced your lives throughout the years? Reeeeeeeal fucking high on drugs. - Bill Hicks
Mylisz siÄ™ w takim wypadku to wlasnie psycholog jest odpowiedniejsza osoba:
Psycholog - osoba właściwie wykwalifikowana, do udzielania świadczeń psychologicznych polegających przede wszystkim na DIAGNOZIE PSYCHOLOGICZNEJ, opiniowaniu, orzekaniu, psychoterapii oraz na udzielaniu pomocy psychologicznej.
A to wlasnie nasza psychika tak dziala w tym przypadku ktorym przedstawilm nie jest to zaden problem psychiczny.
Psychiatria – subdyscyplina medycyny zajmująca się badaniem, zapobieganiem i leczeniem zaburzeń psychicznych. Bada ich uwarunkowania biologiczne, psychologiczne, rodzinno-genetyczne, społeczne, konstytucjonalne – sposoby powstawania i skutecznego zapobiegania.
Nie wiem jak dla ciebie, ale to jest raczej zaburzenie psychiczne, aniżeli 'diagnoza psychologiczna', ale jak tam uważacie.
See I think, drugs have done some good things for us. I really do. And if you don't believe drugs have done good things for us. Do me a favor, go home tonight, take all your albums, all your tapes, and all your CDs, and burn them. 'Cause you know what? The musicians who made all that great music that's enhanced your lives throughout the years? Reeeeeeeal fucking high on drugs. - Bill Hicks
Też mam często paraliż senny nie jest to przyjemne.Choć wiem że to nie jest złe i żaden duch mnie nie straszy to i tak się wtedy modle.
Strona 1 z 1
[ 9 posty(ów) ]
Wyślij odpowiedź
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość