Dziwię się, że nikt nie poruszył jeszcze spraw proroctw Człowieka - Ćmy - Mothmana, czy raczej Mothmanów. To doÅ›ć ciekawa sprawa, choć w pewnym sensie niebezpieczna (hehe będziemy mieli microsmaczek).
Cóż tu napisać... sprawa została doÅ›ć szczegółowo objaÅ›niona w fabularnym filmie opartym na faktach pt. "Przepowiednia" z Richardem Gere w roli głÃ³wnej... Na pewno jest to nieco zfabularyzowana wersja, ale oparta jest doÅ›ć Å›liÅ›le na ksiÄ…żce goÅ›cia, który sprawę badał. Nie chcÄ…c opisywać całej sprawy powiem tylko pokrótce: Mothman to postać, nazwana tak dlatego, że wyglÄ…dem przypomina humanoidalnÄ…, wysokÄ… ćmę (czy raczej człowieka-ćmę). Pojawia się ona przed czasem jakieÅ› dużej katastrofy i nawiedza ludzi, mówiÄ…c im przepowiednie dotyczÄ…ce wymienionych tragedii. NajczęÅ›ciej sÄ… to przepowiednie na tyle konkretne i niejasne zarazem, że nie można zapobiec katastrofie. Mothman ma szczególne zdolnoÅ›ci - wydaje się, że egzystuje na wyższym od naszego poziomie. Dokonane były próby "sprawdzenia" jego "wszechwiedzy" - w ksiÄ…żce i póĽniej w filmie na jego temat wymieniona jest scena, kiedy zadaje się pytanie Mothmanowi o jakiÅ› losowy wers z zamkniętej ksiÄ…żki a on (przez telefon na który zadzwonił ) podaje dokładny cytat. Nie wyjaÅ›niona została sprawa Mothmana - i dopóki na stronie nie pojawi się jakiÅ› artykuł na jego temat, odsylam choćby na tę stronę.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2004-11-17, 10:11 ] Aj waj... Zapomniałem dodać, czemu sprawa ta jest często brana za niebezpiecznÄ…... Otóż nazwa MOTHMAN nie dotyczy tylko nazwy tej postaci. Znane sÄ… przypadki, gdy nadmierne zainteresowanie Mothmanem przyciÄ…gało go jak ćmę do interesujÄ…cych się nim nadmiernie osobników - zapewne radował go fakt, że będzie mógł się z nimi "proÅ›ciej" skontaktować i wykorzystać ich do swoich przepowiedni...
carpe noctem
Temat postu:
Wysłany: 2004-11-17, 17:24
Ty siÄ™ chyba za dużo filmów naoglÄ…dałeÅ›... CandyMan'a pewnie też znasz
Skye Mothman to nie jest jakaÅ› tam zmyÅ›lona postać, tylko faktycznie istniejÄ…ce stworzenie... a na podstawie historii z nim zwiÄ…zanej powstał film
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Skye istotnie jest Strażnikiem PorzÄ…dku... cóż, gdybyÅ›my opierali się tylko na maksymalnie realnych relacjach to... nie byłoby tej strony. Jestem za rozsÄ…dkowym katalogowaniem zjawisk, ale nie torpedujmy od razu teorii Mothmana - Å›wiadków było wielu. Jak wyjdzie na jaw, że byly to żurawie skÄ…pane w błocie z wkręconymi przez sadystyczne dzieci z USA żarówkami zamiast oczu, to wtedy powiemy że nie ma to sensu. UFO to też tylko Å›wiatla na niebie i ew. materiał dla histerycznej czasami Strefy 11 "NIE DO WIARY" gdzie ekipa TVN-u jeĽdzi po okolicznych wsiach zawracajÄ…c głowy starym ludziom z przewidzeniami... A CandyMana oglÄ…dałem, oczywiÅ›cie
Dobrze by było gdyby ekipa S11 zajęła się tÄ… sprawÄ…... ale oczywiÅ›cie na cel biorÄ… Brazylię, USA tudzież stare babcie Polki
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Ja nie wiem jak można kwestionować istnienie mojego krewnego Dobra, wracając do tematu, znam artykuł, do którego link podałeś i relacje świadków są potwierdzane przez wielu ludzi. Co do starych babć- Polek, to wątpię, żeby któraś z nich go widziała
..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::..
Wiadomo,ludzie różne rzeczy zmyślają a szczególbie babcie Nawiasem mówiąc widziałem ten film o którym wspominałeś ("Przepowiednia") i uważam ,że naprawdę trzeba go zobaczyć.Co do człowieka ćmy...może ktoś taki istnieje ale nawet jeśli to pewnie jest to jakaś mutacja z Czarnobyla
Rejestracja: 2006-07-25, 14:03 Posty: 56 Miejscowość: Norka pod lasem
Temat postu:
Wysłany: 2006-07-25, 14:56
Jaki tam Czarnobyl, Mothmana znano juz w czasach prehistorycznych o czym świadczą malowidła skalne. Aż strach się nimi interesować, po tym jak zostało napisane, że owe Ćmoki mają zwyczaj zajmowac się ludzmi którzy się nimi bardzo interesują. Gdzie ja słyszałam taki tekst "Żauważyłaś ich, a oni zauważyli Ciebie". Aj, chyba przestanę szukac o nich info w necie...
Rejestracja: 2006-07-25, 14:03 Posty: 56 Miejscowość: Norka pod lasem
Temat postu:
Wysłany: 2006-07-28, 00:30
Raczej nie. Co prawda opis Mothmana jak ulał pasuje do Wampira z Highgate, cmentarza w Londynie, ale to jeszcze o niczym nie świadczy. Nie sądzę żeby Mothmani byli smakoszami ludzkiej krwi
Mothmana znano juz w czasach prehistorycznych o czym świadczą malowidła skalne
Jakoś nie doceniacie tych ludzi prehistorycznych, może ich wyobraźnia poniosła... albo najedli się grzybków, albo roślinek. Ciekawe co by pomyśleli sobie o nas ludzie z przyszłości, (gdybysmy nie zostawili po sobie żadnych pism itp.) szczególnie o naszych "malowidłach naskalnych"(pewnie też by nas uważali za ułomnych, w porównaniu do nich)Nie chce mi się wierzyć w taką interpretację. Poza tym prehistorycy mieli już jakieś tam swoje wierzenia religijne podobno, może sobie tak kogoś/coś uosabiali.
Nie wszyscy pana w dópę kopną, są ludzie bez nóg
Mothmana znano juz w czasach prehistorycznych o czym świadczą malowidła skalne
Cogito napisał(a):
Jakoś nie doceniacie tych ludzi prehistorycznych, może ich wyobraźnia poniosła... albo najedli się grzybków, albo roślinek.
Właśnie Poza tym... To ile wg Ciebie, Usagi, żył taki Mothman? Nieśmiertelny chyba by musiał być, żeby przetrwać do lat (bodajże) sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Trochę nielogiczne. Tym bardziej, że Mothmana zaczęto zauważać w konkretnych latach- nie wcześniej, co świadczyłoby o tym, że albo ludzie są ślepi, albo poprostu wcześniej tego paskudztwa nie było.
Osobiście to jakaś śmieszna wydaje mi się być cała ta historia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość