Temat postu:
Wysłany: 2006-11-06, 18:23
Klaus napisał(a):
Hmmm najbardziej lubię Wotana (lub Wodana) . W mitologii germańskiej jest dużo nawiazań i rzeczy podobnych do mitologii skandynawskiej(też bardzo ciekawej:)
Znaczy się Odyn
mnie intryguje Loki
postać o bardzo zmiennej i ciekawej osobowości niby zły i podstępny,ale gdy trzeba pomocny innym bogom
Temat postu: Re: Która mitologia podoba Ci się najbardziej?
Wysłany: 2008-08-11, 15:21
Mimo że czytałam mity greckie i rzymskie niejednego autora to powiem wam szczerze ,że moja ulubioną mitologią jest mitologia słowiańska.Ta różnorodność demonów no po prostu miodzio.
Wysłany: 2008-09-10, 19:17
Mitologia sumeryjska. Prosto ze źródła, z kolebki cywilizacji. Zmieniona przez Semitów i podana w formie odgrzanego kotleta w Biblii też mnie fascynuje. Szczególnie Stary Testament, w którym monoteizm nie jest jeszcze tak oczywisty
"Jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość ludzkości jest zwyczajnie głupia, należy oczekiwać z dużym prawdopodobieństwem, iż powszechnie panujące przekonania będą raczej idiotyczne niż rozsądne."
Wysłany: 2011-01-03, 02:09
Ostatnio przeżywam "zajawkę" na mitologię sumeryjską, bo dowiedziałam się, że prawdopodobnie Sumeryjczycy pochodzą z Tybetu... Możliwe, iż dzisiejsi Tybetańczycy mieli z Sumeryjczykami wspólnych przodków. Ale niestety na razie nie znalazłam aż tak wielu podobieństw mitologicznych między tymi dwoma - jak trafię na jakieś ślady, to dam znać.
Zapraszam do zapoznania się z portalem poświęconym wampiryzmowi w kulturze, sztuce i przejawach współczesnych: blood-luna.ovh.org
Wysłany: 2011-01-03, 12:31
Mnie zawsze fascynowała mitologia Grecji i Rzymu. I wzajemne powiązania pomiędzy nimi, których jest mnóstwo, bo jeśli się przypatrzeć, to jest to praktycznie to samo, ale z innymi imionami. Świetny przykład na jednolitość wierzeń kultur śródziemnomorskich. No i jeszcze Egipt z całym panteonem bogów i Ameryka Łacińska
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Wysłany: 2011-08-13, 00:59
Po pierwsze witam, gdyż jest to mój pierwszy post. Mnie najbardziej pociąga mitologia słowiańska. Siedząc i zbierając wszystko do kupy okazuje się że wierzenia w naszych rodzimych bogów obejmowały szmat terenu, są bardzo urozmaicone i obfite. jedynym minusem jest (tak jak było już pisane) brak ujednolicenia i sprecyzowania tej mitologii. Poza tym lubię poczytać mitologie nordycką oraz celtycka.
Ale największy wpływ na jego dzieło miała Kallewalla. Pieśń którą zna dzisiaj tylko garstka ludzi ze wschodniej granicy finlandi.
Nie do końca prawda. Kalewala jest przecież fińską epopeją narodową. Fakt w dzisiejszych czasach pozostała tylko garstka ludowych śpiewaków która jest w stanie zaśpiewać kalewalę (a właściwie ludowe pieśni na podstawie których kalewala została skomponowana) ale jej tekst jest jak najbardziej zachowany. A co do tego jakie mitologie są najciekawsze według mnie to jak najbardziej mitologia skandynawska ale również słowiańska i celtycka. Ciekawe są też mity sumerów i wierzenia afrykańskie (zwłaszcza afrykańskie mity o bogach triksterach) Rozgadałam się trochę ale mitologie świata zawsze mnie fascynowały.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości