Czy według was istnieje uniwersalny sposób na życie
Według mnie - tak. Jest nim postepowanie zgodnie ze swoimi zasadami i wyzbywanie się tego, co uważamy za błędy...
A jakie jest wasze zdanie
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Ivellios ale to jest tylko egoistyczne podejscie do spraw. No bo wezmy zabojce dla niego bledem nie bedzie to że kogoś zabije a raczej prawa sprawą co według reszty społeczeństwa zostanie potępione. Według mnie nie do końca jest bo to co dla jednych jest wadą dla drugich jest zaletą. Gitarzysta KoRn'a powiedzial kiedyś że myśli że Hitler mógł iść do nieba ponieważ to co robił uznawał za dobro i robił to (według siebie) w prawym kierunku. Wypowiedz ta wywołała kontrowersje ale coś w niej jest. Chodzi o taki ludzki egoizm i subiektywizm. Musimy pracować nad sobą a poźniej odpowiedź na wiele pytań się znajdzie.
wezmy zabojce dla niego bledem nie bedzie to że kogoś zabije a raczej prawa sprawą co według reszty społeczeństwa zostanie potępione
A co jak zabójca zrozumie kiedyśtam swój błąd
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Dokładnie ale to i tak nie cofnie tego co zrobił. Pozatym nawet gdyby 99,9% zrozumialo pozostaje ten 0,1% ktorzy nie potrafia rozroznić rzeczywistości dobrej od złej co sprowadza mnie do wniosku że nie ma uniwersalnego sposobu na życie. Ale to tylko moje zdanie.
Temat postu:
Wysłany: 2005-06-30, 17:53
A co w Twoim przypadku znaczy uniwersalny? Uniwersalnym może być też tzw.życie mechaniczne. Wstajesz,jesz,pracujesz,jesz,odpoczywasz,śpisz. I tak codziennie bez zmartwień i problemów...bez uczuć
Ja pytanie Ivelliosa zinterpretowalem w ten sposob że chodzi o sposób na życie który można dopasować do każdego i w każdym wypadku będzie się dobrze sprawdzał, ale właśnie może chodzi o to że ten uniwersalizm doprowadzi do życia dobrego aczkolwiek nudnego i jednostajnego. Podobna sytuacjia dobrego aczkolwiek bezemocjonalnego życia była przedstawiona w filmie "Equilibrium".
Temat postu:
Wysłany: 2005-06-30, 18:25
Jesli chodzi o dobry sposób na zycie... To ja mysle że trzeba cieszyć się każdą chwilą,wykorzystywać ją maxymalnie,dążyć do spełnienia marzeń,robić wszystko na co ma się ochotę.Poprostu maxymalnie wykorzystać zycie tak aby nie było czasu na ból,nude czy strach
[ Dodano: Czw 30 Cze, 2005 ] Jesli chodzi o dobry sposób na zycie... To ja mysle że trzeba cieszyć się każdą chwilą,wykorzystywać ją maxymalnie,dążyć do spełnienia marzeń,robić wszystko na co ma się ochotę.Poprostu maxymalnie wykorzystać zycie atk aby nie było czasu na ból,nude czy strach
Uniwersalny sposób na życie = (część już wspomniano) główna zasada to taka, aby traktować innych tak jakbyśmy sami chcieli być traktowani, czyli nie szkodzić innym, nie krzywdzić ich; wykorzystać okazję aby jak najlepiej spędzić czas; starać się nie podchodzić zbyt negatywnie do niepowodzeń - jeśli np. oblejesz egzamin to nie trać czasu na zamartwianie się tylko zarezerwuj czas na naukę do nastęnej poprawki a pozostały czas wykorzystaj tak jakby wszystko było ok; porównując się do innych nie patrz na tych, którzy mają lepiej i się nie dołuj - patrz na tych, którzy są w gorszej sytuacji i pomyśl, że i tak masz szczęście. Myślę, że to najważniejsze zasady, niestety do niektórych sama nie potrafię się zastosować, głównie jeśli chodzi o to aby się nie przejmować niepowodzeniami np. na studiach bo raz na jakiś czas coś mi nie wyjdzie tak jakbym chciała
Temat postu:
Wysłany: 2005-08-20, 15:26
A dzieje się tak dlatego że każdy ma inny charakter,swoje myśli...A człowiek można powiedzieć żyje uczuciami,a u każdego są inne.Każdy jeden problem może postrzegac inaczej.
Nie ma "uniwersalnego sposobu na życie", gdyż kolidowało by to wartościami z innymi ludźmi. I dałbym Nobla dla tego co taki uniwersalny sposób odkryje.
Szybsze me dni niźli biegacz, uciekają nie zaznawszy szczęścia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości