W roku 1885 do niewielkiej wioski Rennes Le Chateau w Francji przybył młody ksiądz Francois Berenger Sauniere. Na początku jego celem było odrestaurowanie kościółka św.Marii Magdaleny. W trakcie renowacji ołtarza, w jednej z podpór odkrył dwie tuby, w których były zaszyfrowane wiadomości. Podobno ich autorem był jeden z poprzedników Sauniera. Oto treść tych wiadomości:
"1.Ten skarb należy do Dagoberta II króla i do Syjonu i jest tutaj martwy.
2.Pasterka bez kuszenia,że Poussin Teniers posiadają klucz pokój 681 przez krzyż i ten koń Boga ja skończyłem [zniszczyłem] tego demona stróża w południe.Błękitne jabłka. "
Po odkryciu tych pergaminów, ksiadz często wyjeżdzał do Paryża, w Luwrze oglądał obrazy (między inymi Poussina i obraz papieża). Po powrocie do Rennes Le Chateau ubogi dotąd ksiadz zaczął budować całkowicie nowe budynki np. sporą willę w której zamieszkał, wieżę zwaną Tour Magdala (Wieża Magdaleny). Zamówił także posąg Asmodeusza( demona). Styl w jakim odrestaurował kościół był bardzo dziwny.
Niektórzy twierdzą, że historia ta zwiazana jest z świetym Graalem. W 1917 roku zmarł, nikomu nie udzielajac wiadomosci, o uzyskanych funduszach. Często widziano dziwnych ludzi odwiedzających księdza. Przed wejściem do kościoła Sauniere umieścił podobno plakietkę: Terribilis est locus iste (Oto straszne miejsce)
Co o tym myślicie? Ja zamierzam wybrać się do Rennes Le Chateau i osobiście zwiedzic Tour Magdala i kościółek. Oto kilka zdjeć tego miasteczka:
"1.Ten skarb należy do Dagoberta II króla i do Syjonu i jest tutaj martwy.
2.Pasterka bez kuszenia,że Poussin Teniers posiadają klucz pokój 681 przez krzyż i ten koń Boga ja skończyłem [zniszczyłem] tego demona stróża w południe.Błękitne jabłka. "
Ja o tym słyszałem jedynie z "Nie do wiary" Znaleziono podobno wiele innych wiadomości z różnymi "ciekawymi" symbolami, bodajże w kilku po obróceniu kartki można było dostrzec symbol bądź skrót "P S" (czy jakoś tak... pamięć już mnie po trochu zawodzi i mogłem ten skrót pomylić)
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Oczywiście ta historia jest zwiazana ścisle z Zakonem Templariuszy. Rennes Le Chateau był jedną z ich komandorii i tam własnie ukryto legendarne skarby. Wiecej na ten temat napisałam w temacie o Templariuszach.
Kiedyś oglądałem program [ zgadnijcie na którym kanale ] ogólnie o tematyce św.Graala. Co do podanego wyżej znaleziska podobno jest to dzieło fałszerzy. A ksiądz stał się nagle bardzo bogaty bo prawdopodobnie [ znowu oni ] KK go przekupił żeby nie wyjawiła jakiejś prawdy. A PS na odwróconych stronach to nie Post Scriptum tylko czyjeś inicjały.
Mozliwe, że były to inicjały jednego z poprzedników Sauniera na tym stanowisku( proboszcza), czytałem kiedyś, że tak właśnie było a imię tego poprzednika zaczynało się na P.
Strona 1 z 1
[ 5 posty(ów) ]
Wyślij odpowiedź
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości