Byłeś świadkiem manifestacji niewyjaśnionego zjawiska? Jeśli tak, napisz nam o tym! Tworzymy największą w Polsce bazę danych o spotkaniach ze zjawiskami paranormalnymi. Czekamy na relacje współczesne oraz z lat ubiegłych. Wszelkie materiały przesyłać możecie za pomocą formularza do wysyłania relacji. Dobrze, żeby twoja relacja była dobrze udokumentowana - jeśli więc dysponujesz filmem lub zdjęciem, wgraj je na rapidshare i wyślij nam linka w treści relacji · W ostatnim czasie na naszym forum bardzo często dochodzi do sytuacji, kiedy użytkownicy rejestrują nowe konta tylko po to, aby założyć jeden temat reklamujący inną stronę internetową, usługę lub produkt. Zwykle reklamowana jest strona "pozwalająca poznać datę śmierci" za SMS'a kosztującego "jedyne" 30 zł + VAT. Zawsze dokonują tego bez prośby o zgodę ze strony administracji, mimo iż w regulaminie pisze wyraźnie, że taka zgoda jest wymagana zawsze, bez względu na rodzaj ogłoszenia. Ponieważ nie lubimy śmiecenia na naszym portalu, od dziś do takich spamerów admin Ivellios będzie rozsyłał ostrzeżenie z informacją o grożących sankcjach prawnych (podstawa prawna: ustawa z dnia 18.07.2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 1204 ze zm.). Mamy nadzieję, że ten straszak podziała i że nie będziemy musieli spotykać się w sądzie z którymkolwiek ze spamerów. · Zachęcamy was, drodzy Czytelnicy, do zgłaszania nam wszelkiego rodzaju uwag dotyczących np. błędów merytorycznych lub faktograficznych znalezionych w artykułach, błędów w opisach filmów, komentarzy łamiących regulamin i/lub netykietę oraz wszelkich sugestii dotyczących portalu. Uwagi możecie składać poprzez formularz kontaktowy - link "Kontakt" w górnym menu. Przeczytaj na blogu redakcyjnym specjalną notkę - odezwę do Czytelników · Nowe audycje mp3: Kryptozoologia (zapis audycji live 27.11.2011) - Zapis audycji nadanej w Radiu Paranormalium 27 listopada 2011. Audycja "WieczĂłr Kryptozoologiczny" zostaÂła przygotowana z okazji siĂłdmych urodzin portalu KryptoZoologia.pl. Audycja skÂładaÂła siĂŞ de facto z kilku audycji: kryptozoologiczny odcinek Para-Radia Arka Paterka, fragmentu jednej z ksi¹¿ek przygotowanego w wersji audio przez grupĂŞ INFRA oraz z czĂŞÂści przygotowanej przez redakcjĂŞ Paranormalium. · NiezwykÂłe zdolnoÂści - Audycja poÂświĂŞcona niezwykÂłym, paranormalnym zdolnoÂściom ró¿nych ludzi · Nowe filmy dokumentalne w naszej filmotece: Fastwalkers - Fastwalkers – jest to tytuÂł nowego filmu dokumentalnego, ktĂłry skupia siĂŞ wokoÂło fenomenu UFO i Obcych Cywilizacji. Dokument ten ma ponoĂŚ ujawniĂŚ prawdĂŞ na temat tych zagadnieĂą. Owa prawda ma byĂŚ skrywana przed nami od ponad 50 lat. Fastwalkers pozwoli nam poznaĂŚ relacje osĂłb, ktĂłre znajÂą wszelkie informacje o UFO z pierwszej rĂŞki – poznamy zeznania ÂświadkĂłw jak i poszkodowanych we wszelkich dziaÂłach zwiÂązanych z owym fenomenem. PatrzÂąc na listĂŞ osĂłb, ktĂłre zagoszczÂą w filmie moÂżna z gĂłry stwierdziĂŚ , iÂż bĂŞdzie to doborowe towarzystwo. MateriaÂł zawiera wywiady ze Stantonem Friedmanem , dyrektorem Disclosure Project doktorem Stevenem Greerem, Stevenem Bassetem, Jaimie Maussanem i jednym z najwyÂższych oficjeli KoÂścioÂła Katolickiego Monsignorem Corrido Balduccim , ktĂłry takÂże przedstawi swoje wnioski. To tylko niektĂłrzy z goÂści wystĂŞpujÂących w owym materiale... SkÂąd nazwa Fastwalkers ? „Nazwa wywodzi siĂŞ z Agencji RzÂądowych – jest to nazwa identyfikujÂąca zjawiska UFO” – mĂłwi Robert D. Miles producent filmu. „Jest to coÂś jak znak lub hasÂło przypisane do jakiegoÂś dziaÂłania. Wiemy , Âże np. NORAD uÂżywa wÂłaÂśnie takiego okreÂślenia” NORAD (North American Air Defense Command) – czyli Pó³nocno AmerykaĂąski System BezpieczeĂąstwa Powietrznego co roku zgÂłasza przynajmniej 500 zdarzeĂą z takimi nieznanymi obiektami radarowymi (Fastwalkerami – nazwa wywodzi siĂŞ najprawdopodobniej od tego, iÂż owe obiekty potrafiÂą poruszaĂŚ siĂŞ z niesÂłychanÂą prĂŞdkoÂściÂą i zwrotnoÂściÂą). W filmie zobaczymy materiaÂły takie jak zdjĂŞcia, filmy, ktĂłre po raz pierwszy ujrzÂą ÂświatÂło dzienne. Jednym z takich nagraĂą jest uchwycony obiekt, ktĂłry porusza siĂŞ na orbicie KsiĂŞÂżyca i nagle zmienia swĂłj kierunek (moment ten jest zaprezentowany w trailerze). MateriaÂł trwajÂący 98 minut zostaÂł dokÂładnie przetworzony do techniki High Definition, w³¹czajÂąc w to realistyczne animacje 3D pokazujÂące obce formy Âżycia. Aby dowiedzieĂŚ siĂŞ wiĂŞcej na temat filmu naleÂży odwiedziĂŚ oficjalnÂą stronĂŞ... Czy do grona znanych i dobrych filmĂłw o UFO do³¹czyÂł kolejny, ktĂłry byĂŚ moÂże jest jeszcze lepszy od reszty ? Najlepszym sposobem aby znaleŸÌ odpowiedÂź na to pytanie bĂŞdzie zapoznanie siĂŞ z tym materiaÂłem. · Area 51 - Wywiad z Obcym, Area 51 - Alien Interview - PeÂłny film dokumentalny dotyczÂący tzw. wywiadu z Obcym, ktĂłry rzekomo miaÂł zostaĂŚ zarejestrowany na taÂśmie filmowej i wykradziony z bazy wojskowej Groom Lake w Nevadzie. "WedÂług danych podanych przez tajemniczego pracownika Strefy 51, obcy przybyÂł do bazy w 1989 roku, wywiady z obcym miaÂły mieĂŚ miejsce dwa razy w miesiÂącu po trzy do piĂŞciu godzin dziennie, jeÂżeli obcy Âźle siĂŞ czuÂł sam miaÂł przerywaĂŚ wywiad, przesÂłuchania miaÂły miejsce w obecnoÂści telepaty (to wÂłaÂśnie on prowadziÂł wywiad) i kogoÂś z nadzoru wojskowego (sylwetka, ktĂłra pojawia siĂŞ w trakcie filmu po prawej stronie kamery), oraz Âże przesÂłuchania nie sÂą juÂż prowadzone." · Mroczne sekrety wewnÂątrz Bohemian Grove - Bohemian Grove jest to specjalne miejsce na 20601 Bohemian Ave w Monte Rio, Kalifornia - USA. W tym miejscu organizowane sÂą spotkania Elity Âświatowej w Âśrodku Lipca na trzytygodniowe zebrania. Elita jest zÂłoÂżona z najbogatszych oraz najbardziej wpÂływowych ludzi biznesu, kultury, nauki oraz Âświata polityki. · The Disclosure Project - Zapis konferencji z 9 maja 2001 - The Disclosure Project - Zapis konferencji z 9 maja 2001. National Press Club - Waszyngton. The Disclosure Project to organizacja non-profit, ktĂłrej celem jest ujawnienie wszystkich faktĂłw dotyczÂących zjawiska UFO, pozaziemskiej inteligencji oraz utajnionych zaawansowanych systemĂłw energetycznych i napĂŞdowych. · The Order of Death - Film opowiada o tym jak, "powaÂżni" ludzie, tacy jak George Walker Bush, Bill Clinton i wielu bardzo znanych ludzi Âświata polityki, uczestniczÂą w satanistycznych rytuaÂłach odbywajÂących siĂŞ co roku w Bohemian Grove.Okazuje siĂŞ, Âże okultystyczne rytuaÂły od dawna sÂą praktykowane przez znanych nam z TV ludzi - na przykÂład, Ronald Reagan i jego Âżona powierzali kaÂżdy aspekt swojego Âżycia astrologowi. Inni znani zwolennicy okultyzmu to Adolf Hitler, Eleonora Roosevelt, Hilary Clinton, Tony Blair i wielu, wielu innych. · 14 grudnia 2009 na terenie Akademii Ekonomicznej w Katowicach odbyła się druga już edycja Debaty Ufologicznej. W debacie wzięli udział badacze ufologii oraz przedstawiciele świata nauki. Czas na podsumowanie debaty! Przeczytaj relację z debaty · Paranormalium skończyło 6 lat i tym samym stało się jednym z najstarszych działających w polskim Internecie serwisów o tematyce paranormalnej. Z tej okazji mamy dla was prezent - zapraszamy was do nowootwartego działu QUIZY WIEDZY, w którym możecie sprawdzić stan swojej wiedzy na temat zjawisk paranormalnych · 6 lat to dla portalu internetowego kawał czasu. W historii Paranormalium oj działo się, działo... dlatego zachęcamy was do przeczytania pełnej i szczegółowej historii serwisu - do tekstu dołączyliśmy screeny, dzięki którym możesz zobaczyć, jak Paranormalium wyglądało w początkach swojej działalności ;-) ·

Zaloguj się ·  Forum ·  Zarejestruj się ·  Szukaj · FAQ

Obecny czas: 2012-02-11, 07:33
Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Napisz nowy temat Odpowiedz [ 37 posty(ów) ] Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
AutorWiadomość
ArturVonFornal

Doktor
Doktor
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Łodzi
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2005-08-20, 16:05 

"Bo wypadek to dziwna rzecz... Nigdy go nie ma dopóki się nie zdarzy" Kłapouchy :D

"Życie jest niewiele warte, ale nic nie jest warte życia." Andre Malraux

"Tchórzostwo jest matką okrucieństwa." Michel de Mantaigne

"Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa." Demokryt

Kamila

Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Awatar użytkownika

Miejscowość: daleko
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2005-11-20, 22:54 

Jeśli chodzi o texty piosenek... polecam zespół ŁZY do mnie trafiają ich tekxty ale z tych starszych płyt :)

De Ruyter

Licencjat
Licencjat
Awatar użytkownika

Miejscowość: trojmiasto
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2005-11-20, 23:26 

Moje dwa ulubione cytaty:
Pierwszy, został wypowiedziany przez generała Pretoriusa, w czasie walk prowadzonych w czasie Wielkiego Treku:
Gdy ta wojna się skończy to po murzyńsku będzie się mówić wyłącznie w piekle".

Drugi pochodzi z ksiazki Alistara MacLeana "HMS Ulisses"
Wiele razy widział jak toną, nigdy jednak nie ulegały łatwo, nie rozlatywały się w efektowny sposób. Nie można ich znokautować jednym ciosem. Nie można im zadać ciosu łaski. Zawsze musiały być dobijane okrutnie... jak "Stirling"

Cytuj:
"Człowieka można zabić, lecz nie można pokonać

To jest z utworu Hemingwaya "Stary człowiek i morze", w orginale było chyba "można zniszczyć", ale głowy nie daje bo czytałem dawno

Nom, całkiem możliwe :) /D Dziwi mnie jednak twoja pogarda do Czarnych ludzi

As hard as rock was Eugene De Kock...

Adam

Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2005-12-18, 12:45 

"Nie ma gorszych slepcow nad tych ktorzy nie chca wiedziec"
Herbert G. Wells (1866-1946)

"Tylko glupiec ma odpowidz na wszystko"
Anatol France (1844-1924)

"Argumentow nie nalezy liczyc lecz wazyc"
Cyceron (106-46)

Nightwalker

Doktor
Doktor
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodniopomorskie
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2005-12-27, 18:24 

"Nie ma broni okrutniejszej nad ludzką ambicję."
Chuang Cy

"Dawniej kobiety piersiami żywiły niemowlęta - dziś producentów filmowych."
Jean Cocteau

"Bierz od świata to, co ci daje, ale nie domagaj się tego, czegi ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze."
Ali Ibn Abi Talib

"Jeśli nie umiesz się uśmiechać, nie otwieraj sklepu"

"Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety."

"Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu

"Chętnie drugich napominamy, ale sami upomnień nie słuchamy."
Eurypides

"Podziwiać należy czyny, a nie słowa."
Demokryt

Zamiast bać się ciemności stań się jej częścią.

AsaF

Licencjat
Licencjat

Miejscowość: Grabina
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-02-03, 16:42 

Moja myśl jest zawarta w podpisie, jeszcze nikt nei potrafił mi na nią odpowiedzieć.

,,",",",",
o'_, / _( /,
Nie ma sposobu, by wygładzić jeża.

..::Mothwoman::..

Praktykant
Praktykant
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
 Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-04-15, 16:04 

" Gdy mówisz prawdę, nie potrzenujesz sobie niczego przypominać."- Mark Twain
"Chcąc być przyjacielem, trzeba stać się godnym przyjażni."- Mikołaj Gogol
"Jeżeli nauczyłeś się słuchać, będziesz umiał także rozkazywać."- Solon
"Człowiek, który w nic nie wierzy, boi się wszystkiego."- George Bernard Shaw
"Śmiech jest dla duszy tym, czym tlen jest dla płuc."- Louis de Funes
"To, co mało kosztuje, malo jest cenione."- Migel de Cervantes

..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::..

Komandoska-94-

Profesor
Profesor
Awatar użytkownika

Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-05-05, 23:40 

gdy odwracasz kota ogonem nie posuwasz się ani o krok naprzud- ja

nie jestem mitologią lecz jednym mitem- ja

'Czas to ż y c i e. Życie jest skończonym kawałkiem c z a s u, który został Ci podarowany jak czysta kartka do pokolorowania, zabazgrania albo zmięcia i wyrzucenia do kosza na śmieci. Czas to życie. A życie jest dla ludzkiej jednostki wartością tak cenną i unikalną, że głupotą byłoby przeliczanie go na jakiekolwiek inne dobra materialne...'

Jestem człowiekiem, który, zgubiwszy drogę, postanowił wydeptać sobie własną.

..::Mothwoman::..

Praktykant
Praktykant
Awatar użytkownika

Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-05-18, 18:38 

" A oto mój sekret. Jest bardzo prosty: dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu".
" Znacznie trudniej jest sądzić siebie niż blixniego. Jeśli potrafisz dobrze siebie osądzić, będziesz mądry".
" Nawet w obliczu śmierci przyjemna jest świadomość posiadania przyjaciela".
------------------------------------------------------------------------------------------------
Antoine de Saint- Exupery

..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::..

Neo*

Nowicjusz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Temat postu:
 Post Wysłany: 2006-09-17, 11:57 

Ze wszystkich powiedzonek i "złotych myśli" jakie slyszałem najbardziej podobają mi się słowa Buddy na temat głupoty
"Głupiec świadom swej głupoty przynajmniej w tym jednym jest mądry
Lecz głupiec przeświadczony o swej mądrości ten dopiero jest głupi"

i jeszcze
"Głupiec choć by przez całe swe życie przestawał z mędrcem,
nie więcej dozna mądrości niż łyżka doznaje smaku zupy"

Łyżka nie istnieje

niebieskieucho

Nowicjusz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Folkestone
 Temat postu: Re: Złote myśli
 Post Wysłany: 2011-05-16, 18:55 

Mam ich mnóstwo (swoich oczywiście). Na początek:
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
Sex analny jest do dupy
Śniło mi się, że na moim podwórku wylądowało UFO, ale jak się obudziłem, to już ich nie było
Gdzie srom, tam mój dom
Cornflakes, beware of me! I am a cereal killer!
I like smirnoff but prerfer smirnin
Z kaktusów najbardziej lubię tequilę

Śniło mi się, że na moim podwórku wylądowało UFO, ale jak się obudziłem to już ich nie było

PabloO

Praktykant
Praktykant
Awatar użytkownika

Miejscowość: Myślenic/ KrK
 Temat postu: Re: Złote myśli
 Post Wysłany: 2011-05-29, 21:56 

Dla wielu Złote Myśli ''produkowali'' tylko filozofowie i pisarze itp.

Wielu nie dostrzega ile wiele złotych myśli wypłynęło z ust muzyków... chodzi mi tutaj głównie o raperów...
Np. mój ulubiony... niestety nieżyjący już Tupac Shakur

Kilka jego myśli...a w zasadzie cytatów które jaa osobiście traktuje jako Złote Myśli.

* Czy Bóg przebaczy mi te wszystkie podłości, które popełnił czarny mężczyzna, by nakarmić swoje dzieci?

* Czy jestem mniej pobożny, bo wybrałem zaciąganie się blantem i picie piwa z ziomkami?
o But am I less holy cause I choose to puff a blunt and drink a beer with my homies? (ang.)

* Czy nie zastanawia ich, dlaczego wciąż rośnie liczba zabójstw, samobójstw, liczba narkomanów? Nie zastanawia ich to? Czy nie rozumieją, że... więcej młodych ludzi bierze kokę niż otrzymuje dyplomy?

* Czy przestępstwem jest walczyć o swoje?

* Gdyby ilość pieniędzy, jakie masz, zależała od tego, jak traktujesz innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

* Istnieje niebo dla gangsterów.

* Jestem przyszłością czarnej Ameryki.
o I am the future of black America. (ang.)

* Jeśli mam dziś zginąć, to zginę podczas wymiany ognia.

* Jeśli Tyson chce uniknąć nokautu to nie wchodzi do ringu. Tak to właśnie jest, ale jeśli już wkroczy na ring to nokautuje wszystkich. I tak właśnie będzie Tupac. Kiedy ktoś będzie przeciw mnie, zostanie znokautowany. W ten czy inny sposób. Pewien stary czarnuch z południa powiedział mi kiedyś coś takiego: Istnieje wiecej niż jeden sposób na oskalpowanie człowieka. Istnieje wiecej niż jeden sposób na oddanie strzału. Istnieje wiecej niż jeden sposób na śmierć czarnuchu.
o If Tyson don't want to get knocked out, he don't step in the fuckin ring, That's how the shit go. When Tyson get in the ring, he knock motherfuckers out! Well that's what Tupac gon' do. When niggaz come against me, I'ma knock they punk ass out! One way or the motherfuckin other. This old motherfuckin nigga in the South told me nigga. It's more than one way to skin a cat. It's more than one way to shoot a gat. It's more than one way to die nigga. When I'm through, everybody cry nigga. This is how we do it. (ang.)

* Jeśli Was denerwuje, nie przejmujcie się tym. Nie zapominajcie, że Bóg jeszcze ze mną nie skończył.

* Jeżeli ktoś nie szanuje samego siebie, nie potrafi też uszanować własnej rasy, a w konsekwencji – innych ras.

* Kiedy skończy się gniewny, buntowniczy okres w twoim życiu, kiedy masz gdzieś cały świat, zaczyna się przerażający okres, w którym chcesz całemu światu dokopać.

* Moją bronią są słowa wypowiadane w imieniu milczących. Budzę całe masy ludzi.

* Mówią, że jestem agresywny, bo nie chcę siedzieć cicho.

* Myślę, że tak bardzo przyzwyczailiśmy się do szkoły jako tradycji, że przestaliśmy traktować ją jako narzędzie nauki, czym powinna być. Oto dlaczego mnie kształciła ulica.

* Nie gwarantuję, że będę tym który odmieni świat, ale gwarantuję, że oświecę umysł który to zrobi. Więc głowa do góry, rób co masz do zrobienia, a wtedy, wewnątrz Ciebie, odrodzę się.

* Nie oceniaj mnie, jeśli mnie nie znasz.

* Nieważne, kto popełnił zbrodnię, wszyscy krzyczą, że to ja.
o No matter who committed the crime, they all yell at me. (ang.)

* Od początku do końca oceniaj człowieka tylko i wyłącznie po jego czynach.

* Pamiętaj, aby utrzymać się przy życiu. Nie ma nic ważniejszego od tego.

* Pomimo że wyglądałoby to na dar niebios, nie jesteśmy gotowi na czarnego prezydenta.
o Although it seems heaven sent, we ain't ready to see a black President. (ang.)

* Tylko Bóg może mnie sądzić.

* Umieram, stary.

* W dniu mojej śmierci
gdy moje serce nie będzie mogło już dłużej bić
mam nadzieję, że umrę za Wiarę, dla której chciałem żyć.
o In the event of my Demise,
when my heart can beat no more
I hope I die for a belief that I had lived for. (ang.)
o Zobacz też: wiara

* W trakcie swojego życia nigdy nie przestawaj marzyć. Nikt nie może zabrać ci marzeń.

* Wojny zaczynają się i kończą, ale moi Żołnierze pozostają wieczni.

* Wiem, że czasami bywa źle, ale zapamiętaj jedno – po każdej ciemnej nocy
przychodzi jasny dzień. Więc nieważne, jak jest, wypnij klatę, trzymaj głowę w górze
i poradź sobie z tym.

* Wierzę, że wszystko, co robisz źle,
odwróci się od Ciebie,
Wszystko, co robiłem, było złe, i
jestem gotów odpowiedzieć za to,
jednak w głębi serca wierzę, że robię dobrze,
dlatego czuję, że zmierzam wprost do nieba...

* Wysoki Sądzie, podczas całej rozprawy Sąd ani razu nie spojrzał w oczy mnie lub mojemu prawnikowi. Oczywistym więc jest, że Sąd nie jest tu po to, aby sprawiedliwości stało się zadość, dlatego bezcelowe byłoby proszenie o łagodniejszy wyrok. Nie interesuje mnie to, co zrobi Sąd, ponieważ nie traktuje się nas tutaj z szacunkiem, nie przestrzega prawa i nie ma tu sprawiedliwości. Wysoki Sąd wciąż nie jest w stanie spojrzeć mi w oczy, ponieważ mówię, że jest mi obojętne, jaki otrzymam wyrok, bo nie jestem w rękach Sądu, tylko w rękach Boga.

''Nikt nie zapytał o życie. Musimy grać tymi pieprzonymi kartami, które nam dadzą. Musimy przyjąć te karty i cisnąć nimi, nie oczekując pomocy. Mógłbym również zostać w domu, usiąść na dupie, olać i narzekać, albo przyjąć sytuację, w której zostałem położony i wziąć się w garść...''

Eminem - Beautifull

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 37 posty(ów) ] Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wyślij odpowiedź

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości