Moje dwa ulubione cytaty: Pierwszy, został wypowiedziany przez generała Pretoriusa, w czasie walk prowadzonych w czasie Wielkiego Treku: Gdy ta wojna się skończy to po murzyńsku będzie się mówić wyłącznie w piekle".
Drugi pochodzi z ksiazki Alistara MacLeana "HMS Ulisses" Wiele razy widział jak toną, nigdy jednak nie ulegały łatwo, nie rozlatywały się w efektowny sposób. Nie można ich znokautować jednym ciosem. Nie można im zadać ciosu łaski. Zawsze musiały być dobijane okrutnie... jak "Stirling"
Cytuj:
"Człowieka można zabić, lecz nie można pokonać
To jest z utworu Hemingwaya "Stary człowiek i morze", w orginale było chyba "można zniszczyć", ale głowy nie daje bo czytałem dawno
Nom, całkiem możliwe /D Dziwi mnie jednak twoja pogarda do Czarnych ludzi
"Nie ma broni okrutniejszej nad ludzką ambicję." Chuang Cy
"Dawniej kobiety piersiami żywiły niemowlęta - dziś producentów filmowych." Jean Cocteau
"Bierz od świata to, co ci daje, ale nie domagaj się tego, czegi ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze." Ali Ibn Abi Talib
"Jeśli nie umiesz się uśmiechać, nie otwieraj sklepu"
"Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety."
"Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki." Sun Tzu
"Chętnie drugich napominamy, ale sami upomnień nie słuchamy." Eurypides
" Gdy mówisz prawdę, nie potrzenujesz sobie niczego przypominać."- Mark Twain "Chcąc być przyjacielem, trzeba stać się godnym przyjażni."- Mikołaj Gogol "Jeżeli nauczyłeś się słuchać, będziesz umiał także rozkazywać."- Solon "Człowiek, który w nic nie wierzy, boi się wszystkiego."- George Bernard Shaw "Śmiech jest dla duszy tym, czym tlen jest dla płuc."- Louis de Funes "To, co mało kosztuje, malo jest cenione."- Migel de Cervantes
..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::..
gdy odwracasz kota ogonem nie posuwasz się ani o krok naprzud- ja
nie jestem mitologią lecz jednym mitem- ja
'Czas to ż y c i e. Życie jest skończonym kawałkiem c z a s u, który został Ci podarowany jak czysta kartka do pokolorowania, zabazgrania albo zmięcia i wyrzucenia do kosza na śmieci. Czas to życie. A życie jest dla ludzkiej jednostki wartością tak cenną i unikalną, że głupotą byłoby przeliczanie go na jakiekolwiek inne dobra materialne...'
Jestem człowiekiem, który, zgubiwszy drogę, postanowił wydeptać sobie własną.
" A oto mój sekret. Jest bardzo prosty: dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu". " Znacznie trudniej jest sądzić siebie niż blixniego. Jeśli potrafisz dobrze siebie osądzić, będziesz mądry". " Nawet w obliczu śmierci przyjemna jest świadomość posiadania przyjaciela". ------------------------------------------------------------------------------------------------ Antoine de Saint- Exupery
..::Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe zajmuje po prostu więcej czasu::..
Ze wszystkich powiedzonek i "złotych myśli" jakie slyszałem najbardziej podobają mi się słowa Buddy na temat głupoty "Głupiec świadom swej głupoty przynajmniej w tym jednym jest mądry Lecz głupiec przeświadczony o swej mądrości ten dopiero jest głupi" i jeszcze "Głupiec choć by przez całe swe życie przestawał z mędrcem, nie więcej dozna mądrości niż łyżka doznaje smaku zupy"
Mam ich mnóstwo (swoich oczywiście). Na początek: Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi Sex analny jest do dupy Śniło mi się, że na moim podwórku wylądowało UFO, ale jak się obudziłem, to już ich nie było Gdzie srom, tam mój dom Cornflakes, beware of me! I am a cereal killer! I like smirnoff but prerfer smirnin Z kaktusów najbardziej lubię tequilę
Śniło mi się, że na moim podwórku wylądowało UFO, ale jak się obudziłem to już ich nie było
Dla wielu Złote Myśli ''produkowali'' tylko filozofowie i pisarze itp.
Wielu nie dostrzega ile wiele złotych myśli wypłynęło z ust muzyków... chodzi mi tutaj głównie o raperów... Np. mój ulubiony... niestety nieżyjący już Tupac Shakur
Kilka jego myśli...a w zasadzie cytatów które jaa osobiście traktuje jako Złote Myśli.
* Czy Bóg przebaczy mi te wszystkie podłości, które popełnił czarny mężczyzna, by nakarmić swoje dzieci?
* Czy jestem mniej pobożny, bo wybrałem zaciąganie się blantem i picie piwa z ziomkami? o But am I less holy cause I choose to puff a blunt and drink a beer with my homies? (ang.)
* Czy nie zastanawia ich, dlaczego wciąż rośnie liczba zabójstw, samobójstw, liczba narkomanów? Nie zastanawia ich to? Czy nie rozumieją, że... więcej młodych ludzi bierze kokę niż otrzymuje dyplomy?
* Czy przestępstwem jest walczyć o swoje?
* Gdyby ilość pieniędzy, jakie masz, zależała od tego, jak traktujesz innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
* Istnieje niebo dla gangsterów.
* Jestem przyszłością czarnej Ameryki. o I am the future of black America. (ang.)
* Jeśli mam dziś zginąć, to zginę podczas wymiany ognia.
* Jeśli Tyson chce uniknąć nokautu to nie wchodzi do ringu. Tak to właśnie jest, ale jeśli już wkroczy na ring to nokautuje wszystkich. I tak właśnie będzie Tupac. Kiedy ktoś będzie przeciw mnie, zostanie znokautowany. W ten czy inny sposób. Pewien stary czarnuch z południa powiedział mi kiedyś coś takiego: Istnieje wiecej niż jeden sposób na oskalpowanie człowieka. Istnieje wiecej niż jeden sposób na oddanie strzału. Istnieje wiecej niż jeden sposób na śmierć czarnuchu. o If Tyson don't want to get knocked out, he don't step in the fuckin ring, That's how the shit go. When Tyson get in the ring, he knock motherfuckers out! Well that's what Tupac gon' do. When niggaz come against me, I'ma knock they punk ass out! One way or the motherfuckin other. This old motherfuckin nigga in the South told me nigga. It's more than one way to skin a cat. It's more than one way to shoot a gat. It's more than one way to die nigga. When I'm through, everybody cry nigga. This is how we do it. (ang.)
* Jeśli Was denerwuje, nie przejmujcie się tym. Nie zapominajcie, że Bóg jeszcze ze mną nie skończył.
* Jeżeli ktoś nie szanuje samego siebie, nie potrafi też uszanować własnej rasy, a w konsekwencji – innych ras.
* Kiedy skończy się gniewny, buntowniczy okres w twoim życiu, kiedy masz gdzieś cały świat, zaczyna się przerażający okres, w którym chcesz całemu światu dokopać.
* Moją bronią są słowa wypowiadane w imieniu milczących. Budzę całe masy ludzi.
* Mówią, że jestem agresywny, bo nie chcę siedzieć cicho.
* Myślę, że tak bardzo przyzwyczailiśmy się do szkoły jako tradycji, że przestaliśmy traktować ją jako narzędzie nauki, czym powinna być. Oto dlaczego mnie kształciła ulica.
* Nie gwarantuję, że będę tym który odmieni świat, ale gwarantuję, że oświecę umysł który to zrobi. Więc głowa do góry, rób co masz do zrobienia, a wtedy, wewnątrz Ciebie, odrodzę się.
* Nie oceniaj mnie, jeśli mnie nie znasz.
* Nieważne, kto popełnił zbrodnię, wszyscy krzyczą, że to ja. o No matter who committed the crime, they all yell at me. (ang.)
* Od początku do końca oceniaj człowieka tylko i wyłącznie po jego czynach.
* Pamiętaj, aby utrzymać się przy życiu. Nie ma nic ważniejszego od tego.
* Pomimo że wyglądałoby to na dar niebios, nie jesteśmy gotowi na czarnego prezydenta. o Although it seems heaven sent, we ain't ready to see a black President. (ang.)
* Tylko Bóg może mnie sądzić.
* Umieram, stary.
* W dniu mojej śmierci gdy moje serce nie będzie mogło już dłużej bić mam nadzieję, że umrę za Wiarę, dla której chciałem żyć. o In the event of my Demise, when my heart can beat no more I hope I die for a belief that I had lived for. (ang.) o Zobacz też: wiara
* W trakcie swojego życia nigdy nie przestawaj marzyć. Nikt nie może zabrać ci marzeń.
* Wojny zaczynają się i kończą, ale moi Żołnierze pozostają wieczni.
* Wiem, że czasami bywa źle, ale zapamiętaj jedno – po każdej ciemnej nocy przychodzi jasny dzień. Więc nieważne, jak jest, wypnij klatę, trzymaj głowę w górze i poradź sobie z tym.
* Wierzę, że wszystko, co robisz źle, odwróci się od Ciebie, Wszystko, co robiłem, było złe, i jestem gotów odpowiedzieć za to, jednak w głębi serca wierzę, że robię dobrze, dlatego czuję, że zmierzam wprost do nieba...
* Wysoki Sądzie, podczas całej rozprawy Sąd ani razu nie spojrzał w oczy mnie lub mojemu prawnikowi. Oczywistym więc jest, że Sąd nie jest tu po to, aby sprawiedliwości stało się zadość, dlatego bezcelowe byłoby proszenie o łagodniejszy wyrok. Nie interesuje mnie to, co zrobi Sąd, ponieważ nie traktuje się nas tutaj z szacunkiem, nie przestrzega prawa i nie ma tu sprawiedliwości. Wysoki Sąd wciąż nie jest w stanie spojrzeć mi w oczy, ponieważ mówię, że jest mi obojętne, jaki otrzymam wyrok, bo nie jestem w rękach Sądu, tylko w rękach Boga.
''Nikt nie zapytał o życie. Musimy grać tymi pieprzonymi kartami, które nam dadzą. Musimy przyjąć te karty i cisnąć nimi, nie oczekując pomocy. Mógłbym również zostać w domu, usiąść na dupie, olać i narzekać, albo przyjąć sytuację, w której zostałem położony i wziąć się w garść...''
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości