Widzę że przetłumaczyłeś ten tekst i napisałeś artykuł. To dobrze. Szkoda że aż tyle lat trza było na to czekać, dopiero japońscy sceptycy musieli się tym zająć.
Tak, na seansach było ciemno, dlatego pomysłowe media robiły więcej niż normalnie dało by się zrobić. Często zdarzało się przyłapać jakieś medium na oszustwie, a resztę było widać na zdjęciach. Przykre jest to że nawet uczeni oglądający te pokazy byli dość naiwni. Nawet zwykłą nitkę brano za jakąś ,,dziwny strumień energii wydobywający się z palców medium".
Podobnie było z tymi tabliczkami ouija. Może niedługo napiszę o tym posta w temacie na forum. Tylko muszę przetłumaczyć pewien tekst.
Temat postu: Re: Sceptycznie o spirytyźmie
Wysłany: 2010-03-10, 17:51
Iluzjoniści działali bez telewizji. Telewizja dała radę. Iluzjoniści troszkę w tyłek dostali a iluzja stała się w końcu iluzją w dosłownym tego słowa znaczeniu. Iluzja nie jest magią. Magia postrzegana jest chyba jako coś realnego a iluzja rzeczywiście realna jest tylko że są to wyćwiczone sztuczki iluzjonistów, nic więcej. Często ludzie mylą iluzję z magią.
Uzytkownik zablokowany w wyniku przekroczenia dopuszczalnej ilosci ostrzezen, blokada obowiazuje do: 20 lis 2008
Poeto moj drogi,iluzja owszem nie jest magia.Iluzja to umiejetnosc manipulowania rzeczami,takie przeksztalcanie ich,ze przynosza porzadany efekt obrazkowy.A najlepsze jest to ze czasem trzeba osobom powiedziec o co w iluzji chodzilo,bo tak dobrze skonfigurowane to bylo.Przepraszam ze odkopuje temat
Przy odpowiednich argumentach wszystko,alez wszystko zdolam ci udowodnic...
Znow kipisz sceptyzmem Czemu wg ciebie magia nie istnieje?Masz jakies dowody? Dla mnie najbardziej wiarygodni sa magowie czarnej afryki,ci ktorzy nie maja dostepu do mediow i zyja w tych sawannach..Nie maja czym sklamac,ale magie ktora potrafia przedstawic moze miec powazne konsekwencje.
Przy odpowiednich argumentach wszystko,alez wszystko zdolam ci udowodnic...
Mówisz o tych kolesiach co nawciągają się ziół i potem widzą różne ciekawe rzeczy? Tym panom już dziękuję. Afryka jest zacofana. Tam małe dzieci są oskarżane o czary i wsadzane do obozów. Tak to prawda. Ich magia to bujdy.Szamani i magowie zajmują się w głownej mierze leczeniem ludzi ze swojego plemienia a także biorą udział w rytualnych tańcach i śpiewach które prowadzą do zbiorowego transu.
Magia nie istnieje, mam na to dowody tzn. moim dowodem jest brak dowodów na istnienie magii.
Magia nie istnieje, mam na to dowody tzn. moim dowodem jest brak dowodów na istnienie magii.
Dobra, więc wysnuję pewną zasłyszaną kiedyś teorię: NIE ISTNIEJESZ. Jestem jedyną świadomą istotą w tym wszechświecie (bo doświadczam mojej świadomości), a wy jesteście tylko projekcjami mojej psychiki i nie posiadacie własnej świadomości, więc TYLKO JA MAM RACJĘ.
Od ręki uznaję tę teorię za absolutną prawdę, bo jeszcze NIGDY NIKT nie udowodnił mi w niepodważalny sposób, że posiada własną świadomość.
"Potrzebujesz dużą zwierzęcą czaszkę, jako naczynie. Ludzkie są świetne, pojemne. Całą krew miesięczną sześciu różnych dziewic. Pół litra potu, jeden litr łez. Do tego trzydzieści sześć czarnych świec. Pukiel włosów ofiary. I oko nietoperza. Miksujesz to radośnie mikserem i smacznego. Tak smakuje czarna magia. Chcesz tego?" ~tak
Dobra, więc wysnuję pewną zasłyszaną kiedyś teorię: NIE ISTNIEJESZ. Jestem jedyną świadomą istotą w tym wszechświecie (bo doświadczam mojej świadomości), a wy jesteście tylko projekcjami mojej psychiki i nie posiadacie własnej świadomości, więc TYLKO JA MAM RACJĘ.
Ta teoria powstała chyba w grecji- skoro ktoś wtedy uważał, że my jesteśmy tworem jego wyobraźni, to powinniśmy już zginąć. Dalej żyjemy, więc teoria upada- zresztą po co tworzyć rzeczy, których nie odkryjemy w przeciągu następnych 100 lat, skoro i tak nie będą miały wpływu na Twój iluzoryczny świat? strata energii, brak logiki.
Cytuj:
NIGDY NIKT nie udowodnił mi w niepodważalny sposób, że posiada własną świadomość.
Super, ale nie zmienia to faktu, że nie udowodniłeś istnienia duchów, a ludzie tego nie zaobserwowali, ani nawet nie widzą efektów tej działalności. Możesz natomiast zaobserwować świadomość u wszystkich ludzi, z którymi się spotkasz, pójść do kościoła i przekonać się na własne oczy, że świadomość istnieje.
Brak dowodu na nieistnienie nie sprawia że coś istnieje.
Ta teoria powstała chyba w grecji- skoro ktoś wtedy uważał, że my jesteśmy tworem jego wyobraźni, to powinniśmy już zginąć. Dalej żyjemy, więc teoria upada- zresztą po co tworzyć rzeczy, których nie odkryjemy w przeciągu następnych 100 lat, skoro i tak nie będą miały wpływu na Twój iluzoryczny świat? strata energii, brak logiki.
Cytuj:
NIGDY NIKT nie udowodnił mi w niepodważalny sposób, że posiada własną świadomość.
Super, ale nie zmienia to faktu, że nie udowodniłeś istnienia duchów, a ludzie tego nie zaobserwowali, ani nawet nie widzą efektów tej działalności. Możesz natomiast zaobserwować świadomość u wszystkich ludzi, z którymi się spotkasz, pójść do kościoła i przekonać się na własne oczy, że świadomość istnieje.
Brak dowodu na nieistnienie nie sprawia że coś istnieje.
Czyli niewiara w duchy jest ok, niewiara w ludzką świadomość jest be. Gdzie widzisz jakąkolwiek różnicę, by móc tak stwierdzić?
Cytuj:
Możesz natomiast zaobserwować świadomość u wszystkich ludzi, z którymi się spotkasz, pójść do kościoła i przekonać się na własne oczy, że świadomość istnieje.
Z mojego punktu widzenia świadomość tych ludzi jest równie wiarygodna jak świadomość istot w snach, a?
Nie można udowodnić rzeczy, której na co dzień nikt nie neguje, a wymagacie dowodów na coś, co akceptują tylko nieliczni? Ha! Strata energii i brak logiki!
"Potrzebujesz dużą zwierzęcą czaszkę, jako naczynie. Ludzkie są świetne, pojemne. Całą krew miesięczną sześciu różnych dziewic. Pół litra potu, jeden litr łez. Do tego trzydzieści sześć czarnych świec. Pukiel włosów ofiary. I oko nietoperza. Miksujesz to radośnie mikserem i smacznego. Tak smakuje czarna magia. Chcesz tego?" ~tak
Ostatnio edytowany przez Voozie, 2010-05-03, 22:49, edytowano w sumie 1 raz
Wiesz w ogóle co to jest świadomość? Podam ci fragment definicji z wikipedii: Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie (somatycznie lub autonomicznie). Zwykły stan czuwania.
Tego nie trzeba udowadniać, to jest aksjomat, no może paradygmat. Jak kto woli.
Wiesz ilu ludzi czeka na dowody waszych paranormalnych umiejętności? Randi czeka już od 46 lat. Niedawno Australijscy sceptycy ogłosili że dadzą nagrodę temu kto udowodni że ma nadnaturalne zdolności.
A może voozi mógłbyś zrobić jakiś pożytek z tych swoich zdolności? Podobno kontaktujesz się ze światem duchowym. Myślę że warto byłoby zrobić coś dla dobra ludzkości a zwłaszcza dla Polski. Zapytaj tych niewidzialnych inkubów, sukubów czy nie wiedzą czegoś o sprawie tego zabitego dwulatka którego znaleziono w Cieszynie. Tylu na świecie mamy jasnowidzów a do tej pory nie umieją powiedzieć kim są rodzice tego dziecka i co się stało z tą madleine mccain
Wiesz w ogóle co to jest świadomość? Podam ci fragment definicji z wikipedii: Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie (somatycznie lub autonomicznie). Zwykły stan czuwania.
I gdzie widzisz jakąś nieścisłość? Pokaż mi, że zdajesz sobie sprawę z otaczających Cię zjawisk, proszę bardzo.
Cytuj:
A może voozi mógłbyś zrobić jakiś pożytek z tych swoich zdolności? Podobno kontaktujesz się ze światem duchowym. Myślę że warto byłoby zrobić coś dla dobra ludzkości a zwłaszcza dla Polski. Zapytaj tych niewidzialnych inkubów, sukubów czy nie wiedzą czegoś o sprawie tego zabitego dwulatka którego znaleziono w Cieszynie. Tylu na świecie mamy jasnowidzów a do tej pory nie umieją powiedzieć kim są rodzice tego dziecka i co się stało z tą madleine mccain
Takiego idiotyzmu nie widziałem od lat. Masz honorowe miejsce na mojej półeczce ludzie gadających o niczym i bez sensu.
Równie dobrze mogę powiedzieć: "a wy naukowcy tylko siedzicie i pierdzicie w stołek, jak tak dobrze znacie te wasze ruchy atomów, to prześledźcie je i dowiedzcie się co się stało". Debilne, prawda?
Ostatnio edytowany przez Voozie, 2010-05-03, 23:10, edytowano w sumie 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości