Temat postu: Re: Kręgi w zbożu - dyskusja ogólna
Wysłany: 2010-03-08, 08:41
Co do deskarzy to nie przekonywują mnie ich działania. Słynny eksperyment z 2005 r. "The Circle Vault Project" włoskiego sceptyka pokazał na co ich stać. Jak się nie mylę to najlepsi cropmakerzy z Włoch brali udział
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą" To nie moje powiedzenie ale lubię je jak najbardziej
Wysłany: 2010-06-26, 19:23
Przed chwilą, przy okazji rozmowy w innym wątku, wpadłem na ciekawą możliwość wytłumaczenia kręgów w zbożu. Otóż zauważyłem, że często świadkowie mówią, że niedługo przed powstaniem kręgów widzieli chaotycznie poruszające się, świetliste obiekty, chyba nawet widziałem filmik o tym... Myślę, że tymi obiektami mogą być pioruny kuliste. Przecież nie zbadano ich dotąd dokładnie, ba - mało co o nich wiemy. Więc czemu nie? Może to natura tworzy to wszystko, a my się, durnie, głowimy? Jakbyśmy komuś ze średniowiecza pokazali komputer, to powiedziałby, że to magia i chętnie by nas spalił na stosie. Czyżby z nami mogło być analogicznie? Co o tym myślicie?
"Dziwactwa... Nie ma żadnych dziwactw. Są po prostu różnice. Zewnętrzne świadectwa nieodgadnionych procesów tektonicznych w głębinach ludzkiej natury, gdzie rozum walczy na śmierć i życie z przesądami, gdzie przyszłość na śmierć i życie walczy z przeszłością. A my koniecznie chcemy, żeby wszyscy dookoła byli gładcy, tacy jak ich sobie wymyślamy na miarę naszej skąpej fantazji... aby można było ich opisać elementarnymi funkcjami dziecięcych wyobrażeń: dobry wujek, chciwy wujek, nudny wujek. Straszny wujek. Dureń." - Arkadij i Borys Strugaccy: Próba ucieczki, [w:] Daleka Tęcza, tłum.E. Madejski, W-wa 1988 ___________ GG: 9993275
Wysłany: 2010-06-27, 00:40
Płatki śniegu też mają regularne kształty i proporcje, a tworzy je natura. Więc, mimo twoich wątpliwości, Fakto, teoria jest całkiem prawdopodobna.
We will remember. We will fight. To reveal those who want to be revealed....
Życie w kosmosie na pewno jest. A to czy są to szare/zielone/niebieskie ludziki, czy tylko roślinki i zwierzątka to inna sprawa.
Kuj, człowieku, kuj - a pieniędzy będziesz miał w ch... erm... bardzo dużo.
Wysłany: 2010-06-27, 08:29
IteratorZX81 napisał(a):
Płatki śniegu też mają regularne kształty i proporcje, a tworzy je natura. Więc, mimo twoich wątpliwości, Fakto, teoria jest całkiem prawdopodobna.
Wysłany: 2010-06-27, 12:28
Właściwie to też wątpie aby te kręgi w zborzu robił piorun kulisty bo większość takich piktogramów coś przedstawia tak jak na tych zdjęciach do których link dał FaKtoMaaN
Ostatnio edytowany przez Ignorant, 2010-06-27, 12:29, edytowano w sumie 1 raz
Wysłany: 2010-06-27, 13:25
FaKtoMaaN napisał(a):
wierzysz w takie cuda? bo ja nie..
Mnie dziwi, że wierzysz w autentyczność tych "dzieł" ze zdjęć, do których linki podałeś... IMO są one ewidentnie zrobione przez człowieka, szczególnie ten drugi, wygląda on wręcz jak z jakiejś komedii. Większość kręgów w zbożu ma kształt równie regularny, jak płatki śniegu.
"Dziwactwa... Nie ma żadnych dziwactw. Są po prostu różnice. Zewnętrzne świadectwa nieodgadnionych procesów tektonicznych w głębinach ludzkiej natury, gdzie rozum walczy na śmierć i życie z przesądami, gdzie przyszłość na śmierć i życie walczy z przeszłością. A my koniecznie chcemy, żeby wszyscy dookoła byli gładcy, tacy jak ich sobie wymyślamy na miarę naszej skąpej fantazji... aby można było ich opisać elementarnymi funkcjami dziecięcych wyobrażeń: dobry wujek, chciwy wujek, nudny wujek. Straszny wujek. Dureń." - Arkadij i Borys Strugaccy: Próba ucieczki, [w:] Daleka Tęcza, tłum.E. Madejski, W-wa 1988 ___________ GG: 9993275
Wysłany: 2010-07-01, 06:44
Cytuj:
Otóż zauważyłem, że często świadkowie mówią, że niedługo przed powstaniem kręgów widzieli chaotycznie poruszające się, świetliste obiekty, chyba nawet widziałem filmik o tym... Myślę, że tymi obiektami mogą być pioruny kuliste. Przecież nie zbadano ich dotąd dokładnie, ba - mało co o nich wiemy. Więc czemu nie? Może to natura tworzy to wszystko, a my się, durnie, głowimy? Jakbyśmy komuś ze średniowiecza pokazali komputer, to powiedziałby, że to magia i chętnie by nas spalił na stosie. Czyżby z nami mogło być analogicznie? Co o tym myślicie?
Być może masz rację, powiem że to opcja otwarta, już nieraz zastanawialiśmy się nad tym czy to natura nam figla nie płata
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą" To nie moje powiedzenie ale lubię je jak najbardziej
Wysłany: 2010-07-01, 11:04
że natura to myślę i z całą pewnością stwierdzam że nie..
Każdy piktogram jest inny, symetryczny, o regularnych kształtach i bardzo skomplikowanych wzorach.. wygląda to mniej więcej tak jakby ktoś wielką pieczątkę przybił. Każdy wzór jest przemyślany i widać że został wykonany z niesamowita precyzją, i formą inteligencji.. zresztą gdyby ,,znaki,, były tworzone przez naturę, było by o wiele łatwiejsze zarejestrowanie ich powstawania, oraz wytłumaczenie tego fenomenu
Wysłany: 2010-07-01, 20:30
Powiedzcie mi jaką trudność dla człowieka stanowi, narysowanie w proporcjach jakiegoś kształtu, a następnie powiększenie jego rozmiarów np 400 krotnie i naniesienie go na pole, po prostu może jest to jakaś sekta, klan lub zwykli lubiący splatać figle ludzie, czasem te wzory są bardziej skomplikowane czasem mniej, zależy jaki sobie wzór narysują. Gdyby ślady te pozostawiało UFO, dlaczego nikt nie widział go na tym polu (nie znam przypadku aby tak było), a poza tym po co obiektom latającym takie ,,zawijasy" na spodzie statku...? Przyznam, że sam nie umiem wytłumaczyć tego, co do piorunów kulistych- kto wie, może to i one.
Pozdrawiam!
Racjonalność istnieje.Istnieją tylko ludzie, którzy nie myślą racjonalnie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości