Temat postu: Dlaczego wszyscy chcemy być badaczami?
Wysłany: 2007-05-15, 02:37
Dość często słyszę o różnych ludziach, zarówno starych jak i młodych, kupujących cyfrowe kamery i metry taśmy filmowej. Myślę, że to dobrze, że ludzie zaczynają się interesować naszym polem badań i życzę im, aby wreszcie znaleźli ducha cioci Sally i wujka Johny'ego, którzy mają rzekomo zamieszkiwać w piwnicy rodzinnego domu. Wciąż zastanawiam się, dlaczego w dzisiejszych czasach każdy Tomek, Darek czy Heniek chce być badaczem zjawisk paranormalnych. Teraz, jeśli wszyscy jesteście tacy jak ja, ten nagły wzrost ilości zjawisk paranormalnych zapewne wyda się nam trochę dziwny. Jak wielu z nas zapewne pamięta, kilka lat temu w tym polu badawczym pracowali sami dziwacy i czubki. Jestem trochę zakłopotany tym całym układem. Zastanawiam się, czy ten paranormalny ruch nie został zainspirowany programami typu reality show lub filmami. Jeśli tak, to czy nie zabraknie nam tak zwanych badaczy, którzy będą opierali wszystkie swoje techniki tylko na tym, co zobaczyli w telewizji?
Podziwiam osoby pracujące w telewizji, które robią wszystko co tylko mogą, aby wzmocnić naszą wiarę w istnienie zjawisk paranormalnych. Gdyby to było tylko kilka widowisk, to społeczeństwo nie przyjmowałoby tak mocno istnienia zjawisk paranormalnych, jak czyni to dziś.
Muszę również przyznać, że sam też się cieszę, oglądając różne paranormalne show. Te pokazy dostarczają nam godzin dobrej rozrywki i niekiedy nawet porządną dawkę śmiechu lub obydwa. Tak, powiedziałem: rozrywkę i śmiech. Owe pokazy nie stanowią przewodników dla osób zajmujących się poszukiwaniem duchów. One są po to, aby promować świadomość i w pewien sposób uczyć ludzi o zjawiskach paranormalnych. Czy twoim zdaniem osoby prowadzące te widowiska powinny zaznaczać, że nie próbują uczyć polować na duchy czy próbować dowieść lub obalić tezy o istnieniu zjawisk paranormalnych?
Scottie Stamper, unexplained-mysteries.com, 2 maj 2007
Tłumaczenie i opracowanie: Ivellios
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Ostatnio edytowany przez Ivellios, 2007-11-09, 14:40, edytowano w sumie 1 raz
Po przeczytaniu tego artykułu odrazu mi się przypomniał artykuł "UFO mnie oszukało" xD; wedłóg mnie dobrze że się rozwija całe to zainteresowanie paranormalnymi zjawiskami, ale obawiam się że to może zejść na złą drogę, ale zapamiętajmy jedno- zawsze będą Ci którzy badają sprawy do sedna, opierając się na dowodach i nauce.
Kochaj innych a będąkochać Ciebie!
Ostatnio edytowany przez Kazzone, 2007-05-15, 12:40, edytowano w sumie 1 raz
tez cieszy mnie ten fakt ze jest duze zainteresowanie tym tematem i wkoncu mozna znalezc przyjaznych ludzi ktorzy nie patrza na ciebie jak na wariata jesli zaczniesz jakis temat typu ufo,duchy itd...uwazam ze w kazdej sprawie tkwi jakies ziarno prawdy,i sama wierze ze zjawisko ufo jest jak najbardziej autentyczne,duchy itp.i tylko jak do tej pory nie mowilo się o tym zbyt wiele,duzooo by pisac,zycze powodzenia wszystkim badaczom i poszukiwaczom prawdy..
Temat postu:
Wysłany: 2007-10-01, 17:36
Według mnie badaczy zjawisk paranormalnych można podzielić na dwa typy.
Pierwszy to prawdziwi badacze, którzy chcą odkryć tajemnice tych wszystkich dziwnych zjawisk, nie obchodzi ich to co mówią inni, nie uważają się za wariatów, nie zależy im na sławie czy pieniadzach.
Drugi typ "badaczy" to tzw. "Łowcy przygód", którzy za byle zdjęcia czerpią duże korzyści finansowe, czasami nawet specjalnie inscenizują takowe zjawiska, lub tworzą udany fotomontaż.
Aby być prawdziwym badaczem trzeba przekonać siebie samego, że takie właśnie zjawiska istenią, tylko trzeba się ich doszukać.
O, dzięki Ivellios, zwróciłeś moją uwagę, ukazując mi pewne rzeczy z innej strony.
Nie wiem, czy ktos z Was zdaje sobie sprawę z tego, że już od jakiegoś czasu posuwa się naprzód pewna Rewolucja. Polega ona między innymi na tym, że wzrasta świadomość u zwykłych obywateli, dzieją się różne ciekawe rzeczy, zaś ezoterycy i okultyści są selekcjonowani na tych prawdziwie i nieprawdziwie rozwijających się duchowo. Warto o tym pamiętać. To od każdego z nas z osobna zależy, czy 'przejdziemy dalej', czy też nie. Nie potrafię tego wyrazić w inny sposób. Wiem tylko, że wizje o tej Rewolucji miałam już dawno, jakieś kilka miesięcy temu. Wiem też, że z jakichś przyczyn wie o tym masa ezoteryków, miewając podobne odczucia/wizje, przeżywając bardzo podobne do siebie sytuacje etc.
Także ten nagły wzrost zainteresowania paranormalnością u zwykłych obywateli jest po prostu naturalną koleją rzeczy. Powinniśmy się z tego cieszyć i wierzyć, że zostanie to dobrze wykorzystane.
Temat postu: Re: Dlaczego wszyscy chcemy być badaczami?
Wysłany: 2008-08-12, 22:16
Zjawiska paranormalne były i będą . Nieuczciwość jest przeciwieństwem uczciwości . Niektórzy oszukują prubując w ten sposób zarobić . Inni natomiast badają zjawiska paranormalne i są uczciwi . Zjawiska paranormalne są częścią naszego życia . Zawsze będzie nas interesowało życie po śmierci albo świat snów . Nawet kosmici którzy przecież mogą gdzieś w innej galaktyce być . Te wszystkie zjawiska nas dotyczą i dotyczyć będą . To dobrze że wzrasta zainteresowanie . Może ktoś napisze jaką nową ciekawą książkę ( coś w podobie do " Zycie po życiu " - a to bardzo ciekawa książka ) .
Uzytkownik zablokowany w wyniku przekroczenia dopuszczalnej ilosci ostrzezen, blokada obowiazuje do: 20 lis 2008
Wysłany: 2008-08-13, 22:54
A ja doszedlem calkiem niedawno do wniosku, ze "paranormalne" to nienajlepsze okreslenie. Zjawiska paranormalne to tak naprawde zjawiska, jakich przy obecnym stanie wiedzy nie jestesmy w stanie wyjasnic.
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Wysłany: 2010-01-22, 16:32
Niektórzy zjawiskami paranormalnymi się interesują. Jedni więcej a inni mniej. Zjawiska paranormalne to inaczej określając/nazywając zjawiska nadprzyrodzone tzn. nie z tej ziemi. Zjawisko nadprzyrodzone raczej niewiele ma wspólnego z materią. Zjawisko nadprzyrodzone jest raczej zjawiskiem na poziomie duchowym. Zjawisko nadprzyrodzone wiąże się z tajemnicą, z czymś niepoznanym i nieznanym nawet dla nauki. Nauka jednak nie zaprzecza istnieniu zjawisk nadprzyrodzonych. Nie raz i nie dwa nauka nie była w stanie czegoś wytłumaczyć. Nauka nie dopuszcza bowiem działania ducha. Gdyby takie działanie dopuściła przestałaby być nauką i stałaby się czymś innym. Niech lepiej zostanie tak jak jest. Naukowcy to najczęściej (z reguły) mądrzy ludzie - "Ucz się ucz, nauka to potęgi klucz" jak powiedział Stefan Zeromski. Popieram i jestem za oryginalnym podejściem do badań zjawisk paranormalnych. Oby były skuteczne. Gdyby coś jednak było nie tak zawsze można wrócić do starych metod. Natomiast badaczem zjawisk paranormalnych trzeba się urodzić, podobnie zresztą jak aktorem czy lekarzem. Nikt nikogo do niczego nie będzie przecież zmuszał. Czymś trzeba się chyba interesować nie?
Uzytkownik zablokowany w wyniku przekroczenia dopuszczalnej ilosci ostrzezen, blokada obowiazuje do: 20 lis 2008
Wysłany: 2010-02-21, 14:53
Im bardziej wzrasta ludzka świadomość, a zanika ciemnota tym bardziej interesujemy się tym co niewiadome.
Wojna to sztuka wprowadzania w błąd. Wojna to obszar życia lub śmierci, droga do przetrwania lub zagłady. Szczytem umiejętności jest pokonanie przeciwnika bez walki. Nie żałujcie pieniędzy, bo pieniądz w ten sposób wydany, zwróci się stukrotnie.
Wysłany: 2011-03-31, 00:43
Iv napisał:
Cytuj:
Czy twoim zdaniem osoby prowadzące te widowiska powinny zaznaczać, że nie próbują uczyć polować na duchy czy próbować dowieść lub obalić tezy o istnieniu zjawisk paranormalnych?
Jeszcze się nie wypowiadałem. Moim zdaniem nie powinno się niczego zaznaczać, obalac czy podtrzymywać. Jak sam zauwazyłeś, widowiska te maja byc tylko forma rozrywki, która jednoczesnie ma uświadamiać, ze byc może gdzieś tam jest coś wiecej. One mają nas nastawić na samodzielne poszukiwanie odpowiedzi i refleksje nad życiem. I gdyby próbowano nam cokolwiek wpajać, mogłoby to mieć złe skutki, a tak, powoli wszyscy sa wprowadzani w świat paranormalny i grono ludzi zainteresowanych tym zagadnieniem rosnie z dnia na dzień.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości