biblia to śmieć tylko pare rzeczy jest prawdziwych, jeżeli z tamtąd wyciągacie informacje to żal mi was
Może trochę więcej tolerancji ? Jesteś ateistą, zajebiście, ale nadal jesteś człowiekiem zachowaj jakieś normy społeczne. Bez tolerancji, mógłbym Ci skoczyć do gardła choćby za to, że nie pisze się " z tamtąd" tylko "stamtąd". A teraz do tematu. Biblia jako książka, rzeczywiście nie przejawia za sobą większej wartości merytorycznej, tak więc jest aż nazbyt przeceniana. Więcej dystansu kolego Poeta, to tylko zbiór opowieści modyfikowanych na przestrzeni lat, poza tym Biblii nie powinno się brać dosłownie. Jakkolwiek ją rozpatrywać, nie jest też źródłem historycznym. Na przestrzeni wieków była drastycznie modyfikowana, już nie wspominając o tym, że to co nazywamy Nowym Testamentem to tylko wybiórcza liczba ksiąg, wybranych przez Cesarza Konstantyna i naczelnych biskupów chrześcijańskich w pierwszych wiekach naszej ery. Wszystkie gnostyckie ewangelie pochwycił ogień, zagrażały one spójnej wizji Chrystusa jako nadczłowieka, kogoś z kim nie możemy się równać, kogo należy wywyższyć do majestatu boskiego. Tego najbardziej nie mogę wybaczyć KrK, wypaczenia nauk Chrystusa, to ewangelie gnostyckie pokazywały go takiego jakim był, uśmiechniętego, życzliwego, żyjącego tak jak chce. Jako jedynego chrześcijanina i nie mówcie mi tutaj obłudnicy, że każdy z was jest chrześcijaninem. O wy posągi z Sais! jakby powiedział Nietzsche Chrześcijanin był tylko jeden i umarł na krzyżu.
Nie rozumiem dlaczego osoby wierzące tak wielką wartość przywiązują do tej starej książki, obecnie z polikopolikiem(zakładam, że jest przez większość znany) na VV toczymy spór z apologetami wiary chrześcijańskiej, że to tylko książka, że tak na prawdę jej nie potrzeba. Moralność człowieka powinna wypływać z umysłu i serca, powinna być uwarunkowana przez jego światopogląd, ale także i emocje. A nie jak to obecnie robi chrześcijaństwo i dwie inne religie monoteistyczne, narzucana od góry już za młodu.
Spock, wplatać Nietzschego między satanistów ? Wszyscy razem nie są godni, choćby jednemu filozofowi z okresu, w którym żył Nietzsche a co dopiero samemu Nietzschemu.
"Tak ubarwiwszy nagą mą niecnotę, zbutwiałym pierzem z Biblii wyskubanym, świętym się wydam, gdym w gruncie szatanem..."
Ostatnio edytowany przez Makbet, 2009-12-20, 14:18, edytowano w sumie 1 raz
Toshiro - obrażasz uczucia religijne. Nie wiem czemu jeszcze żaden z moderatorów nie zareagował. Mam nadzieje, że to zostanie nadrobione. Bo cokolwiek byś nie myślał o Biblii, to takie wygłaszanie zdania jest niedopuszczalne na forum.
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Pozwól, że każdy będzie miał swoje zdanie na temat "prawdy". Cieszę się, że masz swoje zdanie, ale pamiętaj, że jeśli wygłaszasz je publicznie to musisz to robić w taki sposób, aby nie obrazić uczuć innych dyskutujących. Forma w jakiej przekazujesz swoją "prawdę" jest nie do przyjęcia na ogólnodostępnym forum. Możesz mieć jakie poglądy chcesz, ale sposób afiszowania się z nimi musisz zmienić.
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
To ja odpowiem mu w taki sposób, żeby trafić w jego poziom:
"Debilu jeden ty! Takich bzdur to ja w życiu nie widziałem. Kolejny się mądry znalazł, który prawdy życiowe czerpie z Żółwii Ninja. Myślisz, że będziesz fajny jak zanegujesz prawdziwość bilblii, jak robi to 90% "zbuntowanych" debilnych nastolatków. Kup sobie autka z Matchboxa i idź do kolegów na podwórko, bo chyba tylko to jesteś w stanie robić porządnie (mam pewne wątpliwości, ale co mi tam)."
"Potrzebujesz dużą zwierzęcą czaszkę, jako naczynie. Ludzkie są świetne, pojemne. Całą krew miesięczną sześciu różnych dziewic. Pół litra potu, jeden litr łez. Do tego trzydzieści sześć czarnych świec. Pukiel włosów ofiary. I oko nietoperza. Miksujesz to radośnie mikserem i smacznego. Tak smakuje czarna magia. Chcesz tego?" ~tak
Dziękuję Voozie, ja nie wiem czy posunęłabym się do takiej szczerości ale idealnie odzwierciedliłeś stan moich myśli
Warn toshiro. (mój pierwszy wlepiony ) Twój sposób wypowiedzi i argumentacji jest niczym w porównaniu z elokwencją mojej czteroletniej chrześnicy. Popracuj nad swoją kulturą osobistą.
"Jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość ludzkości jest zwyczajnie głupia, należy oczekiwać z dużym prawdopodobieństwem, iż powszechnie panujące przekonania będą raczej idiotyczne niż rozsądne."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości