Sabaeth napisał(a): *Magia jest ścieżką, drogą życia. Jeżeli wybrałeś ją świadomie, nie ma odwrotu. To nie jest hobby, które za 10 lat wyda się szczeniackim wybrykiem. Należy w życiu szukać lecz należy także pamiętać, że w pewnym momencie przychodzi czas wyboru. Nikt nie spodziewa się braku odpowiedziałości i przeoczenia tego faktu. Więc nie należy się dziwić, kiedy "niszczy". Tylko to nie magia niszczy, a ludzie którzy wchodzą na jej ścieżkę, nie potrafią uszanować zasad, a przede wszystkim nie czują kiedy czas odejść.[/quote]
Uważam że od wszystkiego i od wszystkich można się odwrócić.
Uważam również że dar to coś dobrego tym bardziej jasnowidzenie. Jeżeli masz taki dar to się ciesz To nie jest nic złego. Jeżeli wiesz co czasami człowiek zrobi albo powie zanim to nastąpi to znaczy że jesteś mądry. Kiedy oglądam filmy też tak mam. W prawdziwym życiu jest to trudniejsze ponieważ życie jest o wiele głębsze i bardziej twórcze. Jasnowidz jest człowiekiem mądrym.
Uważam że od wszystkiego i od wszystkich można się odwrócić.
*Oczywiście, że można. Każdy w założeniu ma wolną wolę.
Cesarz napisał(a):
(. . .) Jeżeli wiesz co czasami człowiek zrobi albo powie zanim to nastąpi to znaczy że jesteś mądry. Kiedy oglądam filmy też tak mam. W prawdziwym życiu jest to trudniejsze ponieważ życie jest o wiele głębsze i bardziej twórcze. Jasnowidz jest człowiekiem mądrym.
Mędrość jest czymś co się nabywa z wiekiem. Mądrość zdobywa się poprzez kształcenie, doświadczenia życiowe (zarówno dobre jak i złe) a także wszelkiego rodzaju obserwacje i badania. Na mądrość wpływ mają także wartości etyczno - moralne którymi człowiek kieruje się w życiu. Mądremu człowiekowi łatwiej jest przewidzieć i określić skutki jakichś działań albo poczynań. Mądrość nie jest jednak jasnowidzeniem. Mądrość jednak również "Widzi" przyszłe wydarzenia. Ma to chyba też związek z logicznym myśleniem.
(...) Mądremu człowiekowi łatwiej jest przewidzieć i określić skutki jakichś działań albo poczynań. Mądrość nie jest jednak jasnowidzeniem. Mądrość jednak również "Widzi" przyszłe wydarzenia. Ma to chyba też związek z logicznym myśleniem.
1. To się nazywa intuicja. Przyzwyczaj się. Więcej pewności siebie w wysuwaniu przypuszczeń. Nawet jeśli nie masz żadnego daru, zdecydowanym wysuwaniem fajnych hipotez można sporo zdziałać. 2. Miewałem takie jazdy w ramach flashbacka. ;p Jadasz kwasy? 3. ? 4. patrz pkt. 1
Osobiście nie wierzę w jasnowidzenie jako odczytywanie przyszłości. Na mój gust jest wiele ścieżek, którymi dane jest nam chodzić w życiu. Ponoć dano nam wolną wolę, zatem możemy je wybierać. Dlatego jestem bardziej skłonny ukłonić się w stronę Cesarza, że to mądrość pozwala nam przewidzieć ruchy ludzi. Tylko, że mądrość nie oznacza eksponowania swego ego wiekiem "jestem starszy, mądrzejszy", tylko otwartego umysłu przez całe życie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości