Daeniken ogólnie uważał, że w przeszłości na Ziemię przybywali kosmici i nas douczali i pomagali w niektórych rzeczach, że pomagali nam budować piramidy i różne inne obiekty. Teorii dokładnie nie znam bo się gościem nie interesuję
Tak w ogóle to jego teorie jakoś do mnie nie przemawiają... on wszystko okręca wokół Obcych. Że oni zbudowali piramidy, że zamieszkiwali Atlantydę itepe itede...
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Teorie Danikena traktuje jako zbiór ciekawostek, ale gdyby wstawic tam zamiast kosmitów jakąs wysoko rozwinieta ziemska cywilizacje techniczną to czemu nie?
a jesli ta cywilizacja bylaby czarna jak smola (:P) Niedługo wywołasz kolejną wojne (Darnok)
Bez przesady, czarnych "kosmitów" również bardzo często się widuje
Serwer: 600 zł/rok | Domena Paranormalium.pl: 100 zł/rok | Wpisy typu "widział rzem ófo" oraz "leczenie wisiorkiem": bezcenne
Reklama:Już 5071 osób zarejestrowało się na Paranormalium. Paranormalium jest coraz popularniejsze, a Robert Bernatowicz ma coraz więcej nowych przyjaciół Serdecznie pozdrawiam tych wszystkich "prawie-jak-racjonalistów" i ortodoksów, którzy bez czytania i obejrzenia wszystko, co ma "paranormalne" w nazwie, wrzucają do wora z napisem "bzdury"...
Po pierwsze - Fei Dei, to że twierdzisz że jesteś szalony jakoś wcale nie przydaje wiarygodności Twoim twierdzeniom Żeby być szalonym nie wystarczy tylko chcieć
Co do teorii Danikena - właściwie czy to aż taka różnica czy byliby to przybysze z gwiazd czy jakaś nieznana nam ziemska cywilizacja? Tak czy inaczej są to tylko fantazje, a w dodatku jeśli idzie o teorie EvD często naginane są fakty tak aby pasowały do teorii.
A jeśli ktoś chce poznać niektóre z jego twierdzeń w nieco przyjemniejszy sposób to polecam serię komiksową zaczynającą się zeszytem "Lądowanie w Andach" Bardzo fajnie narysowana historia, oparta właśnie na jego teoriach. Zeszytów było chyba z 10 i w każdym z nich mozna było znaleźć jakieś odniesienie do teorii EvD. Od Atlantydy, przez Nazca, gigantów, potop, wieżę Babel itd.
A bardziej poważnie co do jego teorii, to przyznaję ze książek w których uzasadniał swoje twierdzenia nie czytałem, ale wiem że nagiął niekóre fakty, zwłaszcza jeśłi idzie o możliwości naszych przodków w dziedzinie budownictwa itd.
Chociaż przyznaję że niektóre spośród jego teorii są bardzo interesujące i przemawiają do wyobraźni (niektóre może nawet mają w sobie trochę prawdy, kto wie?) to jednak należy do nich podchodzić ze sporą dozą sceptycyzmu .
Zeszytów było chyba z 10 i w każdym z nich mozna było znaleźć jakieś odniesienie do teorii EvD. Od Atlantydy, przez Nazca, gigantów, potop, wieżę Babel itd.
Pamietam, kupowałem. Nawet moj brat to chyba czytał.... Tylko to wychodziło jakieś 15-20 lat temu - czyli pewnie teraz w piwnicy gdzieś lezy...
Chyba nawet dawniej Bądź co bądź mi ćwierćwiecze już minęło a jeden z komiksów z tej serii czytałem wkrótce po tym jak się nauczyłem czytać czyli w wieku jakichś 4-5 lat. Zatem nawet więcej niż 15 lat by to było
Prosiłbym o nie sprowadzanie rozmowy do tematu komiksów, panowie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość