są dwa wyjścia, albo człowiek był kiedyś bardziej zaawansowany technologicznie, i potrafił coś takiego zrobić, a potem nastąpiła zagłada, i odnowa evolucja.. lub kulki są pochodzenia pozaziemskiego.. i jest to wyjście do którego skłonny jestem się przychylić..
Ja skłonny jestem do obu, aczkolwiek takowa zaawansowana technika, w latach, kiedy nawet jeszcze papieru toaletowego nie znali, tez daje dużo do myślenia.
Ale myślę że problem pozostaje bo to nie tylko te kulki, są i inne artefakty co mają miliony lat i nie wyglądają na to żeby natura je zrobiła. Nie wiem czy już z Wami na ten temat pisałem czy to byli inni forumowicze?. Poszukam artykułu i go tutaj wkleję.
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą" To nie moje powiedzenie ale lubię je jak najbardziej
To znaleziska bulwersujÄ…ce,wywracajÄ…ce do góry nogami oficjalnÄ… historiÄ™ Ziemi.Nauka na wszelki wypadek je przemilcza,a jeszcze częściej udaje,że ich nie dostrzega. Oficjalna nauka gÅ‚osi z niezachwianÄ… pewnoÅ›ciÄ… siebie, że nasi przodkowie poÂjawili siÄ™ na Ziemi nie wczeÅ›niej niż przed 100 tysiÄ™cy laty, a na kontynencie amerykaÅ„skim dopiero 12.000 lat temu. Tymczasem w magazynach (to ważne, że wÅ‚aÅ›nie tam, a nie gdzie indziej -przyp.tÅ‚.) muzeów i organizacji naukoÂwych znajduje siÄ™ mnóstwo znalezisk, które jak bomby z opóźnionym zapÅ‚onem czekajÄ… na swój czas. SÄ… to tzw. Nieznane Obiekty Wykopaliskowe (NOW), a pod nazwÄ… tÄ… należy rozumieć wszelkie przedmioty sztucznego pochodzenia (arÂtefakty) znalezione w nienaruszonych warstwach gleby. Mówi o tym artykuÅ‚ . "Za milion liet do nasziej ery" zamieszczony w rosyjskim czasopiÅ›mie Kalejdoskop NLO nr 6 z 2008 r. KtoÅ› mógÅ‚by zapytać: a dlaczegóż to niczego o owych NOW nie wiemy? Czemu nie pisze siÄ™ o nich, jak o senÂsacyjnych odkryciach we wszystkich czasopismach i gazetach? A pisano, pisano, tyle, że publikacje napotykaÅ‚y na mur milczenia ze strony oficjalnej nauki! Dzieje siÄ™ tak dlatego, że po pierwsze, trudno zmienić raz ugruntowany poglÄ…d, po drugie zaÅ›, nauka to nie tylko Å›wiÄ…tyÂnia wiedzy, ale także konkretne pieniÄ…dze przeznaczone na badania, doÅ›wiadczenia i analizy. Kto z tego zrezygnuje z dobrej woli? Tak czy inaczej wyglÄ…da na to, że istnieje historia oficjalna dla wszystkich i historia utajniona, dostÄ™pna tylko nieÂlicznym. Jak wykazujÄ… dane archeologiczne, ludzie istnieli na Ziemi już przed 50 milionami lat. Potrafili oni obrabiać drewno, kamieÅ„ i znali pismo. Co tam zresztÄ… wspomniaÂne 50 milionów lat, skoro w 1891 roku w stanie Illinois (USA) znaleziono w bryÂle wÄ™gla zÅ‚oty Å‚aÅ„cuszek! W XX wieku, gdy wynaleziono metody dokÅ‚adnego okreÅ›lania wieku paleontologicznych i arÂcheologicznych znalezisk, amerykaÅ„ska geologiczna sÅ‚użba wydaÅ‚a orzeczenie, że wiek warstwy wÄ™gla, w którym znajdowaÅ‚ siÄ™ ów zadziwiajÄ…cy artefakt wynosi 260 -320 milionów lat! Czyli - gdyby ktoÅ› miaÅ‚ wÄ…tpliwoÅ›ci cofnÄ™liÅ›my siÄ™ w ten sposób do okresu pomiÄ™dzy dolnym Permem a górnym Karbonem! Tymczasem w Oklahomie odkryto żeÂlaznÄ… kopuÅ‚kÄ™ podobnÄ… do pokrywki czajÂnika. Wiek warstwy skalnej, w której siÄ™ znajdowaÅ‚a oszacowano na 312 milionów lat (górny Karbon)! W Anglii wykopano przedmiot podobÂny do dzwonu, który - jak wykazaÅ‚y baÂdania - liczyÅ‚ sobie co najmniej 600 miÂlionów lat, co oznacza, że wyprodukoÂwano go i zgubiono gdzieÅ› na granicy Proterozoiku i dolnego Kambru (Yendu). Ot i problem: jeszcze nie byÅ‚o dinozaurów, a już istniaÅ‚y rozumne istoty, i to caÅ‚kiem inteliÂgentne. A my wszyscy zaÂstanawiamy siÄ™, czy naÂprawdÄ™ istniaÅ‚a Atlantyda. Ba! - takich „Atlantyd" przez 600 milionów lat mogÅ‚y być setki i tysiÄ…ce! Dotychczas mówiliÅ›my jedynie o artefaktach doÂwodzÄ…cych, że czÅ‚owiek pojawiÅ‚ siÄ™ na naszej plaÂnecie o wiele wczeÅ›niej, niż twierdzÄ… uczeni. Ale sÄ… i inne, Å›wiadczÄ…ce, iż nasi przodkowie bardzo mocno różnili siÄ™ od nas. Kiedy opadÅ‚y Å‚aÅ„cuchy teorii Darwina, przyszÅ‚a pora na rozmaite koncepcje, próbujÄ…ce objaÅ›nić pochodzenie i rozwój czÅ‚owieka oraz LudzkoÅ›ci. NajproÅ›ciej byÅ‚oby wziąć sobie za prarodziców Przybyszów z Kosmosu. Czy mieli oni jakÄ…Å› awariÄ™ i w miÄ™dzyczasie zasiedlili ZiemiÄ™ wyhodowanÄ… ad hoc raÂsÄ…? Nieważne! Najistotniejsze jest to, że mamy obowiÄ…zek szukać wyjaÅ›nienia zaÂgadki, w jaki sposób nasi przodkowie znaleźli siÄ™ na Å›wiecie wczeÅ›niej niż giÂgantyczne gady. Błąd polega na tym, że uczeni usiÅ‚ujÄ… dowieść, iż ludzie pojawili siÄ™ przed diÂnozaurami. Ale jeżeli weźmiemy pod uwagÄ™ nie tylko materialne znaleziÂska, lecz także bogaty folklor różÂnych narodów Å›wiata, znajdziemy tam dokÅ‚adne opisy - ba, wrÄ™cz caÅ‚e „podrÄ™czniki" - historii o życiu na naszej planecie najprzeróżniejszych ras istot podobnych i niepodobnych do czÅ‚owieka. Istnieje także tajna historia napiÂsana przez okultystów i teozofów oraz mistyków najróżniejszej maÅ›ci. PielÄ™gnowali oni i troskliwie ukryÂwali ziarnka wiedzy, która dotrwaÅ‚a do naszych czasów z dalekich epok, my zaÅ› podążajÄ…c twardÄ… Å›cieżkÄ… materializmu gÅ‚upio i żaÅ‚oÅ›nie zapoÂminamy o nich, faÅ‚szujÄ…c w ten spoÂsób historiÄ™ naszej planety. Na poÂdatnym gruncie dawnych legend wyrastajÄ… jedynie gÅ‚oÅ›ne powieÅ›ci fantasy, poczynajÄ…c od WÅ‚adcy PierÅ›Âcieni R. R. Tolkiena, a na Harrym Poterze koÅ„czÄ…c. (PrawdÄ™ powieÂdziawszy, to powinno siÄ™ zacząć od powieÅ›ci, nowel i opowiadaÅ„ takich autorów, jak: E. A. Poe, H. Ph. Lovecraft czy R. E. Howard, albo nasz J. J. SÄ™kowski - uwaga tÅ‚umacza). OsÄ…dzać Å‚atwo, udowodnić trudno tym bardziej, że wykopaliska od czasu do czasu przynoszÄ… takie niespodzianki, od których mózg siÄ™ lasuje OdwoÅ‚ajmy siÄ™ do nastÄ™pujÄ…cego przyÂkÅ‚adu. Wszystkie zwierzÄ™ta pozostawiajÄ… po sobie siady - także czÅ‚owiek nie jest tu wyjÄ…tkiem. W Turkmemstanie zostaÅ‚ odÂkryty przez tamtejszych uczonych Å›lad ludzkiej stopy, którego wiek wynosiÅ‚ 150 mln lat (Å›rodkowa Jura w Erze Mezozoicznej). By byÅ‚o ciekawiej, wraz z nim znaleziono trójpalczaste tropy dinozauÂrów. Radzieccy uczeni oÅ›wiadczyli, że nie ma dowodu na to, iż jest to Å›lad ludzÂkiej stopy, choć co do tropów dinozaura nie mieli wÄ…tpliwoÅ›ci. No pewnie! Bo przecież bali siÄ™ oni nawet pomyÅ›leć o tym, że nasi przodkowie polowali na dinozauÂry! Takim „prawdziwym" uczonym nawet nie przyszÅ‚o do gÅ‚owy, że w okolicy miasta Carson City w USA odkryto w piaÂskowcu odciÅ›niÄ™ty nie jeden Å›lad ludzkiej bosej stopy, ale caÅ‚y Å‚aÅ„cuch ludzkich troÂpów! Tropy te sÄ… bardzo wyraźne i nie poÂzostawiajÄ… żadnej wÄ…tpliwoÅ›ci co do tego, że zostaÅ‚y pozostawione przez ludzi. Ale to nie wszystko, gdyż w tym przypadku dÅ‚ugość stopy wynosi - bagatela! ~ 51 centymetrów, a wiek znaleziska waha siÄ™ w granicach 213 - 248 mln lat (czyli gdzieÅ› na granicy Permu i Triasu). Te gigantyczne artefakty nie wpisujÄ… siÄ™ w schemat utartych poglÄ…dów. Nie pasujÄ… do nich także „ślady boga" w Afryce i na Åšri Lance, gigantyczne kamienne i miedziane topory z Ohio i Wisconsin (USA) oraz inne znaleziska. (W Europie podobne tropy sprzed 55 mln lat znalezioÂno odciÅ›niÄ™te w skaÅ‚ach Wielkiej Fatry na SÅ‚owacji. Zainteresowanych odsyÅ‚amy do pracy M. Jesensky'ego i R. K. LeÅ›niakiewicza Tajemnica "Księżycowej Jaskini," Cockatoo 2006 - przyp. red.). SygnalizoÂwane odkrycia wpisujÄ… siÄ™ natomiast doÂskonale w to, co wiemy na temat gigantów z takich źródeÅ‚, jak Biblia, a mówiÄ…c doÂkÅ‚adniej jej KsiÄ™ga Genesis - Rdz 6,1-4. Także kamienne pomniki pozostawione przez dawne kultury ukazujÄ… nam giganÂtów, których wzrost wielokrotnie przewyżÂszaÅ‚ ludzki. Ogromne wyobrażenia bogów w Egipcie, Indiach, SuÂmerze, na Wyspie Wielkanocnej i w obu Amerykach znacznie przewyższajÄ… normalny wzrost czÅ‚owieka. (Również w PolÂsce istniejÄ… legendy o kaszubskich olbrzymach - Stolemach, którzy wpisujÄ… siÄ™ w tÄ™ tradycjÄ™ LudzkoÅ›ci - przyp. tÅ‚um.) Zwyczaj wznoszenia wspomnianych pomników istnieje we wszystkich dawÂnych kulturach i narodach Å›wiata, które wywodzÄ… od nich swe pochodzenie. Także wysokie sufity Å›wiÄ…tyÅ„ sugerujÄ…, że buÂdowle te byÅ‚y przeznaczone dla istot o znacznie wiÄ™kszym wzroÅ›cie. MówiÄ… o tym m.in. ruiny cyklopowych budowli pozostaÅ‚ych po dawnej cywilizacji, a naÂwet kilku cywilizacjach, z Ameryki, Europy, Bliskiego Wschodu, Egiptu, Polinezji, Indii... Wszystkie te budowle charakteryzujÄ… siÄ™ tym, że wznoszono je z ogromnych kamieni o masie setek ton. Podniesienie takich bryÅ‚ kamiennych na ogromne wysokoÅ›ci siÅ‚ami tylko ludzi O „normalnym" wzroÅ›cie i dysponujÄ…cym przeciÄ™tnÄ… siłą byÅ‚o niemożliwe. Mogli teÂgo dokonać natomiast Olbrzymi PrzeszÅ‚oÅ›ci. Istnieje jeszcze jeden fakt, który zwraca uwagÄ™. Mianowicie wiele spoÂÅ›ród budowli, o jakich moÂwa, znajduje siÄ™ pod wodÄ…, niedaleko brzegów mórz 1 oceanów. Może to Å›wiadÂczyć o tym, że wzniesiono je na lÄ…dzie i dopiero po podniesieÂniu siÄ™ pozioÂmu Wszechoceanu naszej planety, wskuÂtek serii kataklizmów, strefy te pogrążyÅ‚y siÄ™ w głębinach mórz. Wiele źródeÅ‚ histoÂrycznych wrÄ™cz stwierdza, że wskutek tych katastrof rasa Gigantów wyginęła, a Å›lady po WÅ‚adcach Ziemi pozostaÅ‚y jedynie w miÂtach i legendach wspominajÄ…cych ZÅ‚oty Wiek LudzkoÅ›ci. (Podejrzewam, że odnosi siÄ™ to także do Czasu Snu z legend austraÂlijskich Aborygenów - przyp. tÅ‚um.) Lemuria (albo Lanka - przyp. tÅ‚um.) pogrÄ…ÂżyÅ‚a siÄ™ w odmÄ™tach Oceanu Indyjskiego, Atlantyda - w Atlantyku, Pacyfida - tam, gdzie teraz znajdujÄ… siÄ™ wyspy Polinezji, Hiperborea - w Pacyfiku czy Północnym Oceanie Lodowatym. I dopiero ci, którzy ocaleli z ogólnoÅ›wiatowego kataklizmu, dali poczÄ…tek LudzkoÅ›ci, jakÄ… znamy.
Zaczerpnięte z strony INFRA
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą" To nie moje powiedzenie ale lubię je jak najbardziej
Arku, według tego co piszesz to te znaleziska okazują się niczym innym jak dziełem rąk ludzkich . Widzisz, jak chcesz to wszystko potrafisz wyjaśnić .
Chmielek, tego nikt nie potrafi przewidzieć. Dla przyszłych pokoleń nasze wynalazki z pewnością będą śmieszne. Bo biorąc pod uwagę tempo postępu techniki to już nasze dzieci będą się z nas śmiać. Ale cóż. Taka rola człowieka na świecie
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Tak Dano ale jak uwżnie przeczytałaś artykuł to powinno ich tam nie być. W końcu inteligentny człowiek aż taki stary nie jest. 312 milionów lat to trochę za dużo jak na pierwszych prymitywnych człekopodobnych
Gdy jeszcze bardziej interesowałam się tym tematem, gdzieś się dowiedziałam, że w hieroglifach też są wzmianki o wielkich ludziach/bogach, którzy pomagali przy budowie piramid. Ale tego niczym nie potwierdzę, bo tak mi tylko świta. Są w sumie takie teorie, które mówią, że ludzie niegdyś osiągnęli już bardzo wysoki poziom technologiczny, a ja czytając o tym snułam wtedy, że może coś w stylu przepowiadanego końca świata ich dotknęło i musieli się zmywać. Oni uciekli, a dinozaury zginęły. Wtedy też wymyśliłam, że stąd te znaleziska, i późniejsze wzmianki o bogach z królestwa niebieskiego, którzy dawali broń itd. Także dlatego może zostały po nich tylko ślady stóp i narzędzia, zamiast jakichś szczątek. A później, że niby wrócili na stare śmieci, aby trochę pomóc nowym. Wszystko to oczywiście jest tylko moim dumaniem, kolejny bezcelowy pomysł, bo nikt tego nie udowodnił i pewnie szybko nie spróbuje. Można z tego dalej kleić opowieści, większego sensu tu jednak nie będzie...
Aha i jeszcze coś... Może ktoś zechce obejrzeć taki film: http://videosift.pl/story.php?id=21402 Jak ktoś nie zechce, to oczywiście nie ma obowiązku.
"Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa." - J. Krishnamurti
Nigdy nic nie wiadomo. Jeszcze dużo nas może zaskoczyć. Tak jak wczorajsza wiadomość o znalezieniu brakującego ogniwa w teorii Darwina
"Nie mógłbyś chociaż raz...tak po prostu, żeby zobaczyć jak to jest...przyjąć najprostsze i najbardziej logiczne rozwiązanie, zamiast od razu myśleć o UFO, Wielkich Stopach i innych takich...?"
Tu na Paranormalium był chyba artykuł o jakimś wodzu plemiennym, który jak mówią zapiski na ścianach (chyba) wszedł w wrota i już nie wrócił. Udał się podobno do krainy bogów, i do tych drzwi był jakiś specjalny klucz. Bardzo mnie to zaciekawiło i tak sobie pomyślałem, że może ta kraina bogów to jakaś inna planeta na którą zabrali wodza kosmici... To tylko moja teza..
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość