Rejestracja: 2005-06-24, 01:16 Posty: 14 Miejscowość: z dalekiego poludnia
Temat postu: Wprowadzenie do magi Hermetyzmu
Wysłany: 2005-06-24, 14:38
wczoraj znalazlem te forum i mnie zainteresowalo troche malo postow bo nie moze siÄ™ rownac do np forum gwiezdych wrot ale bardzo fajne i chetnie zarzuce fajne tematy.
w tym wlasnie dziale znalazlem cos z czym siÄ™ wczesniej nie zetknelem z magia hermetyczna wiec postanowilem zglebic jej tajniki poszukalem w necie i znalazlem fajna strone, spodobala mi siÄ™ wielce taki sposob patrzenia gdyz jest upozadkowany co jest dlamnie bardzo dziwne gdyz magie chaosu ktora staralem siÄ™ praktykowac nic nie upozadkowywalo a dla zainteresowanych ktotka historyjka o hermetyzmie
Franza Bardona, człowieka uważanego za największego adepta magii XX wieku. Był niestrudzonym Bratem Światła, przeżył hitlerowski obóz koncentracyjny, lecz zmarł w wyniku komunistycznych prześladowań w 1958 roku. Zostawił jednak po sobie wielkie dzieło.
Stworzył on system, który umożliwia przeciętnej osobie wznieść się z czasem na wyżyny swego człowieczeństwa i dokonywać rzeczy, uznawanych powszechnie za niemożliwe. W przeciwieństwie do innych książek o tematyce magii, Bardon skupia swą uwagę na praktycznych ćwiczeniach niezbędnych dla magicznego rozwoju.
Strona FranzBardon.pl przedstawia ów system magii hermetycznej, jak również teksty i praktyki hermetyczne, które doskonale uzupełniają ćwiczenia prezentowane przez Bardona.
W dziale Wtajemniczenie znajduje się właściwy system (Wtajemniczenie do Hermetyzmu) razem z doskonałym komentarzem napisanym przez Rawna Clarka. Kybalion to wspaniałe dzieło przedstawiające filozofię hermetyzmu. Jest to naprawdę dająca do myślenia lektura! 8 Świątyń to projekt rytuałów medytacyjnych stworzonych przez Rawna Clarka, które doskonale uzupełniają praktykę "Wtajemniczenia do Hermetyzmu". Artykuły zawierają zarówno teksty bezpośrednio odnoszące się do bardonowskiego systemu, jak również praktyki pośrednio z nim związane, chociaż nie mniej korzystne. TMO (Magia IHVH-ADNI) jest rytuałem magicznym, który doskonale jednoczy nasze poziomy świadomości dając nam możliwość ogromnego wzrostu. Archaeus jest serią ćwiczeń integrujących, oddzielających i reintegrujących wszystkie trzy ciała wzorując się na alchemicznym dziele 'archaeus wody'. Z kolei FAQ jest zbiorem interesujących pytań i odpowiedzi w zakresie Hermetyzmu.
Mamy nadzieję, że zawarte tutaj treści pomogą wielu osobom odzyskać swoje prawdziwe dziedzictwo.
... Mag to ten, ktory sprzedal dusze za szanse pelniejszego uczestniczenia w rzeczywistosci. Tylko wtedy, gdy nic nie jest prawda, a idea "prawdziwego ja" zostaje porzucona, wszystko staje siÄ™ dozwolone ... Peter Caroll
Rejestracja: 2005-06-24, 01:16 Posty: 14 Miejscowość: z dalekiego poludnia
Temat postu:
Wysłany: 2005-06-25, 00:01
Wiesz ja tez tak uwazam, bo przeciez w magii niezaleznie jakiej dazy siÄ™ do tego samego celu i to podobnymi tehnikami tylko z roznym natezeniem, ale tworcy forum oddzielili ten odlam sposobu uczenia siÄ™ zdobywania umiejetnosci, a nic nie bylo napisane to napisalem
... Mag to ten, ktory sprzedal dusze za szanse pelniejszego uczestniczenia w rzeczywistosci. Tylko wtedy, gdy nic nie jest prawda, a idea "prawdziwego ja" zostaje porzucona, wszystko staje siÄ™ dozwolone ... Peter Caroll
Chodzi nie tylko o magie, magia czesto laczy siÄ™ z filozofia jak chaos, wicca itp. Chodzi tez o sposoby, nie da siÄ™ porownac magii chaosu do magii swiec, jest to zupelnie cos innego. Jak to mowia "dla kazdego cos milego" Jeden woli sleczec nad swieczkami i kadzidelkami, a jeden woli ukladac inwokacje do nieznanych bogow. Dlatego wlasnie dzial magia jest podzielony, bo magia jest jedna a sciezek do niej jest wiele.
Rejestracja: 2005-06-23, 19:30 Posty: 189 Miejscowość: Okolice warszawy
Temat postu:
Wysłany: 2005-06-25, 12:34
Co niezmienia faktu że jest to jedno i to samo a reszta jest symboliką ażeby się lepiej skoncentrować i przyciągnąć to co nam odpowiada mi się jednak wydaje że jest to pruba ujęcia w pewne ramy czegoś nie pojętego. Czy nie dzieje się tak samo z religią?
Doktryny dogmaty prubąją opisać boga a jak człowiek może opisac nie opisane i nie opisywalne to samo jest z magią masz ścieżkę zgoda ale ścieżka to tylko droga przez las nie daje ci poznania całego lasu.
Ostatnio edytowany przez Solmyr, 2007-12-12, 20:11, edytowano w sumie 1 raz
Temat postu:
Wysłany: 2005-06-25, 19:11
myśle że aż tyle życia nie będzie mi dane no wkońcu apokalipsa to na nią czekam
„JesteÅ› jak zimny gÅ‚az, na który pada deszcze i nie wiesz, dlaczego tak jest. JesteÅ› zimnym popioÅ‚em, co myÅ›laÅ‚, że dosiÄ™gaÅ‚ gwiazd. I jak twój żywioÅ‚ każe ci kiedyÅ› i ty powrócisz by... Z powrotem zamieÅ„ siÄ™ w zimny gÅ‚az, na który spadÅ‚y nieba Å‚ez.”
Temat postu:
Wysłany: 2005-06-26, 16:39
Człowiek uczy się przez całe życie i nawet dale jeśli wierzyć w reinkarnacje ale czasami się zdaża że nie słyszelismy jakieś informacji czy zagadnienia a znamy odpowiedz skąd się to bierze wiedza przotków czy nasza własna także czy tym czy zajmujemy się teraz niejest echem dziejów.
„JesteÅ› jak zimny gÅ‚az, na który pada deszcze i nie wiesz, dlaczego tak jest. JesteÅ› zimnym popioÅ‚em, co myÅ›laÅ‚, że dosiÄ™gaÅ‚ gwiazd. I jak twój żywioÅ‚ każe ci kiedyÅ› i ty powrócisz by... Z powrotem zamieÅ„ siÄ™ w zimny gÅ‚az, na który spadÅ‚y nieba Å‚ez.”
Ostatnio edytowany przez Solmyr, 2007-12-12, 20:12, edytowano w sumie 1 raz
Rejestracja: 2005-07-04, 15:01 Posty: 26 Miejscowość: Różnie bywa
Temat postu:
Wysłany: 2005-07-04, 16:33
Ma ktos jakies doswiadczenia z magia hermetyczna? Co sadzicie o tym...(cholera.. rodzaju?...)rodzaju magii?
Ô Lucifer! Oh! laisse-moi rien qu'une fois Glisser mes doigts dans les cheveux d'Esmeralda ----------------------------- Ô Fleur-de-Lys Je ne suis pas homme de foi J'irai cueillir la fleur d'amour d'Esmeralda
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość