nie możecie się pogodzić z tym, że Biblia jest i już?
moge...ale nie o to chodzi...pewnie, ze kazdy glupi moze podwazac...ale nie krytukuj naszego sposobu dociekania prawdy...widzial ktos freski z katedry Sweti Cchoweli w Mcchecie?...
...in my restless dream...I see that town...Silent Hill...
ignorancja - brak wiedzy, nieznajomość czegoś, nieuctwo
nie jestesmy ignorantami...bo chcemy uzyskac wiedze...przynajmniej ja... a freski sa niezwykle ciekawe...tyle, ze widzialem je w bardzo malym formacie...jezeli ktos ma dostpep do nich...tzn ma adres jakiejs stronki, na ktorej sa...to bylbym wdzieczny gdbyby ta osoba zamiescila go w tym temacie...
Rejestracja: 2005-05-17, 22:24 Posty: 501 Miejscowość: Druga Strona Cienia
Temat postu:
Wysłany: 2005-09-01, 16:09
Nie zupełnie robimy off topa, bo zauważ, że w każdym z tycn naszych postów jest odnośnik do Biblii no chyba, że w moim ostatnim... Ok, wracając do tematu... co myślicie o tym osławionym wersecie z NT:
Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto siebie samego, nie może być moim uczniem (Łk 14, 26).
Mongolia dziś noc Jedna za drugą mija W Sztuce Śnienia
Zapomniałeś jeszcze napisać, że ignorancja to nieświadomość, ale ok, już się zamykam...
przytoczylem cytat z encyklopedii pwn (nie zaznaczony cudzyslowem, ale zawsze )
Skóra 66 napisał(a):
Nie zupełnie robimy off topa, bo zauważ, że w każdym z tycn naszych postów jest odnośnik do Biblii
musze się zgodzic...a i chyba wkroczylismy na pewien obszar dyskusji, w ktorym nie uda nam się dojsc do porozumienia, wiec nie wracajmy do tego wbrew pozorom nie lubie się klocic...
Skóra 66 napisał(a):
Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto siebie samego, nie może być moim uczniem (Łk 14, 26).
nie zjadles kawalka?...hmm a na tych freskach jest przedstawiona scena ukrzyzowania Jezusa, a w tle na niebie widac nole
Rejestracja: 2005-05-17, 22:24 Posty: 501 Miejscowość: Druga Strona Cienia
Temat postu:
Wysłany: 2005-09-01, 17:51
Nie, nie zapomniałem, chyba, że chcesz, żebym Ci opowiedział, co było wcześniej. Otóż jeden z apostołów poprosił Jezusa na stronę i powiedział mu, że Maryja oraz Jezusa bracia go szukają, a on im na to rzekł, że jego rodzina jest wśród tych ludzi (a przemawiał wtedy do wielu) i wtedy właśnie powiedział:
Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto siebie samego, nie może być moim uczniem.
Mongolia dziś noc Jedna za drugą mija W Sztuce Śnienia
Rejestracja: 2005-06-23, 19:30 Posty: 189 Miejscowość: Okolice warszawy
Temat postu:
Wysłany: 2005-09-01, 22:06
Wydaje mi się że szuksz prwady coś na sposub jak bochaterwie w kodzie leonarda da'Vinci. Takie księgi się akceptuje jako przenośnie a nie jako zbiur prawd nie podważalnych, a i tak każdy je inaczej zinterpretuje bo tacy jeteśmi. I sam bóg tego nie zmieni.
[ Dodano: 2005-09-01, 21:07 ] A tak apropo ingnorancji to że tu cos piszą to samo w sobie oznacza iż nie są ignorantami
„Jesteś jak zimny głaz, na który pada deszcze i nie wiesz, dlaczego tak jest. Jesteś zimnym popiołem, co myślał, że dosięgał gwiazd. I jak twój żywioł każe ci kiedyś i ty powrócisz by... Z powrotem zamień się w zimny głaz, na który spadły nieba łez.”
Rejestracja: 2005-06-23, 19:30 Posty: 189 Miejscowość: Okolice warszawy
Temat postu:
Wysłany: 2005-09-01, 22:20
No wiesz dogmatem było chyba 10 pzekazanial ale wiesz to są założenia religii a nie nie wiedomo czego. Nie dasię przekalkować mentalności ludzi ze starożytności i nowożytności on to rozumieli może zupełnie ninaczej niż my.
„Jesteś jak zimny głaz, na który pada deszcze i nie wiesz, dlaczego tak jest. Jesteś zimnym popiołem, co myślał, że dosięgał gwiazd. I jak twój żywioł każe ci kiedyś i ty powrócisz by... Z powrotem zamień się w zimny głaz, na który spadły nieba łez.”
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość