ByÅ‚eÅ› Å›wiadkiem manifestacji niewyjaÅ›nionego zjawiska? JeÅ›li tak, napisz nam o tym! Tworzymy najwiÄ™kszÄ… w Polsce bazÄ™ danych o spotkaniach ze zjawiskami paranormalnymi. Czekamy na relacje współczesne oraz z lat ubiegÅ‚ych. Wszelkie materiaÅ‚y przesyÅ‚ać możecie za pomocÄ… formularza do wysyÅ‚ania relacji. Dobrze, żeby twoja relacja byÅ‚a dobrze udokumentowana - jeÅ›li wiÄ™c dysponujesz filmem lub zdjÄ™ciem, wgraj je na rapidshare i wyÅ›lij nam linka w treÅ›ci relacji · W ostatnim czasie na naszym forum bardzo czÄ™sto dochodzi do sytuacji, kiedy użytkownicy rejestrujÄ… nowe konta tylko po to, aby zaÅ‚ożyć jeden temat reklamujÄ…cy innÄ… stronÄ™ internetowÄ…, usÅ‚ugÄ™ lub produkt. Zwykle reklamowana jest strona "pozwalajÄ…ca poznać datÄ™ Å›mierci" za SMS'a kosztujÄ…cego "jedyne" 30 zÅ‚ + VAT. Zawsze dokonujÄ… tego bez proÅ›by o zgodÄ™ ze strony administracji, mimo iż w regulaminie pisze wyraźnie, że taka zgoda jest wymagana zawsze, bez wzglÄ™du na rodzaj ogÅ‚oszenia. Ponieważ nie lubimy Å›miecenia na naszym portalu, od dziÅ› do takich spamerów admin Ivellios bÄ™dzie rozsyÅ‚aÅ‚ ostrzeżenie z informacjÄ… o grożących sankcjach prawnych (podstawa prawna: ustawa z dnia 18.07.2002 r. o Å›wiadczeniu usÅ‚ug drogÄ… elektronicznÄ… (Dz. U. nr 144, poz. 1204 ze zm.). Mamy nadziejÄ™, że ten straszak podziaÅ‚a i że nie bÄ™dziemy musieli spotykać siÄ™ w sÄ…dzie z którymkolwiek ze spamerów. · ZachÄ™camy was, drodzy Czytelnicy, do zgÅ‚aszania nam wszelkiego rodzaju uwag dotyczÄ…cych np. błędów merytorycznych lub faktograficznych znalezionych w artykuÅ‚ach, błędów w opisach filmów, komentarzy Å‚amiÄ…cych regulamin i/lub netykietÄ™ oraz wszelkich sugestii dotyczÄ…cych portalu. Uwagi możecie skÅ‚adać poprzez formularz kontaktowy - link "Kontakt" w górnym menu. Przeczytaj na blogu redakcyjnym specjalnÄ… notkÄ™ - odezwÄ™ do Czytelników · Nowe audycje mp3: Kryptozoologia (zapis audycji live 27.11.2011) - Zapis audycji nadanej w Radiu Paranormalium 27 listopada 2011. Audycja "WieczĂłr Kryptozoologiczny" zostaÂła przygotowana z okazji siĂłdmych urodzin portalu KryptoZoologia.pl. Audycja skÂładaÂła siĂŞ de facto z kilku audycji: kryptozoologiczny odcinek Para-Radia Arka Paterka, fragmentu jednej z ksi¹¿ek przygotowanego w wersji audio przez grupĂŞ INFRA oraz z czĂŞÂści przygotowanej przez redakcjĂŞ Paranormalium. · NiezwykÂłe zdolnoÂści - Audycja poÂświĂŞcona niezwykÂłym, paranormalnym zdolnoÂściom ró¿nych ludzi · Nowe filmy dokumentalne w naszej filmotece: Fastwalkers - Fastwalkers – jest to tytuÂł nowego filmu dokumentalnego, ktĂłry skupia siĂŞ wokoÂło fenomenu UFO i Obcych Cywilizacji. Dokument ten ma ponoĂŚ ujawniĂŚ prawdĂŞ na temat tych zagadnieĂą. Owa prawda ma byĂŚ skrywana przed nami od ponad 50 lat. Fastwalkers pozwoli nam poznaĂŚ relacje osĂłb, ktĂłre znajÂą wszelkie informacje o UFO z pierwszej rĂŞki – poznamy zeznania ÂświadkĂłw jak i poszkodowanych we wszelkich dziaÂłach zwiÂązanych z owym fenomenem. PatrzÂąc na listĂŞ osĂłb, ktĂłre zagoszczÂą w filmie moÂżna z gĂłry stwierdziĂŚ , iÂż bĂŞdzie to doborowe towarzystwo. MateriaÂł zawiera wywiady ze Stantonem Friedmanem , dyrektorem Disclosure Project doktorem Stevenem Greerem, Stevenem Bassetem, Jaimie Maussanem i jednym z najwyÂższych oficjeli KoÂścioÂła Katolickiego Monsignorem Corrido Balduccim , ktĂłry takÂże przedstawi swoje wnioski. To tylko niektĂłrzy z goÂści wystĂŞpujÂących w owym materiale... SkÂąd nazwa Fastwalkers ? „Nazwa wywodzi siĂŞ z Agencji RzÂądowych – jest to nazwa identyfikujÂąca zjawiska UFO” – mĂłwi Robert D. Miles producent filmu. „Jest to coÂś jak znak lub hasÂło przypisane do jakiegoÂś dziaÂłania. Wiemy , Âże np. NORAD uÂżywa wÂłaÂśnie takiego okreÂślenia” NORAD (North American Air Defense Command) – czyli Pó³nocno AmerykaĂąski System BezpieczeĂąstwa Powietrznego co roku zgÂłasza przynajmniej 500 zdarzeĂą z takimi nieznanymi obiektami radarowymi (Fastwalkerami – nazwa wywodzi siĂŞ najprawdopodobniej od tego, iÂż owe obiekty potrafiÂą poruszaĂŚ siĂŞ z niesÂłychanÂą prĂŞdkoÂściÂą i zwrotnoÂściÂą). W filmie zobaczymy materiaÂły takie jak zdjĂŞcia, filmy, ktĂłre po raz pierwszy ujrzÂą ÂświatÂło dzienne. Jednym z takich nagraĂą jest uchwycony obiekt, ktĂłry porusza siĂŞ na orbicie KsiĂŞÂżyca i nagle zmienia swĂłj kierunek (moment ten jest zaprezentowany w trailerze). MateriaÂł trwajÂący 98 minut zostaÂł dokÂładnie przetworzony do techniki High Definition, w³¹czajÂąc w to realistyczne animacje 3D pokazujÂące obce formy Âżycia. Aby dowiedzieĂŚ siĂŞ wiĂŞcej na temat filmu naleÂży odwiedziĂŚ oficjalnÂą stronĂŞ... Czy do grona znanych i dobrych filmĂłw o UFO do³¹czyÂł kolejny, ktĂłry byĂŚ moÂże jest jeszcze lepszy od reszty ? Najlepszym sposobem aby znaleŸÌ odpowiedÂź na to pytanie bĂŞdzie zapoznanie siĂŞ z tym materiaÂłem. · Area 51 - Wywiad z Obcym, Area 51 - Alien Interview - PeÂłny film dokumentalny dotyczÂący tzw. wywiadu z Obcym, ktĂłry rzekomo miaÂł zostaĂŚ zarejestrowany na taÂśmie filmowej i wykradziony z bazy wojskowej Groom Lake w Nevadzie. "WedÂług danych podanych przez tajemniczego pracownika Strefy 51, obcy przybyÂł do bazy w 1989 roku, wywiady z obcym miaÂły mieĂŚ miejsce dwa razy w miesiÂącu po trzy do piĂŞciu godzin dziennie, jeÂżeli obcy Âźle siĂŞ czuÂł sam miaÂł przerywaĂŚ wywiad, przesÂłuchania miaÂły miejsce w obecnoÂści telepaty (to wÂłaÂśnie on prowadziÂł wywiad) i kogoÂś z nadzoru wojskowego (sylwetka, ktĂłra pojawia siĂŞ w trakcie filmu po prawej stronie kamery), oraz Âże przesÂłuchania nie sÂą juÂż prowadzone." · Mroczne sekrety wewnÂątrz Bohemian Grove - Bohemian Grove jest to specjalne miejsce na 20601 Bohemian Ave w Monte Rio, Kalifornia - USA. W tym miejscu organizowane sÂą spotkania Elity Âświatowej w Âśrodku Lipca na trzytygodniowe zebrania. Elita jest zÂłoÂżona z najbogatszych oraz najbardziej wpÂływowych ludzi biznesu, kultury, nauki oraz Âświata polityki. · The Disclosure Project - Zapis konferencji z 9 maja 2001 - The Disclosure Project - Zapis konferencji z 9 maja 2001. National Press Club - Waszyngton. The Disclosure Project to organizacja non-profit, ktĂłrej celem jest ujawnienie wszystkich faktĂłw dotyczÂących zjawiska UFO, pozaziemskiej inteligencji oraz utajnionych zaawansowanych systemĂłw energetycznych i napĂŞdowych. · The Order of Death - Film opowiada o tym jak, "powaÂżni" ludzie, tacy jak George Walker Bush, Bill Clinton i wielu bardzo znanych ludzi Âświata polityki, uczestniczÂą w satanistycznych rytuaÂłach odbywajÂących siĂŞ co roku w Bohemian Grove.Okazuje siĂŞ, Âże okultystyczne rytuaÂły od dawna sÂą praktykowane przez znanych nam z TV ludzi - na przykÂład, Ronald Reagan i jego Âżona powierzali kaÂżdy aspekt swojego Âżycia astrologowi. Inni znani zwolennicy okultyzmu to Adolf Hitler, Eleonora Roosevelt, Hilary Clinton, Tony Blair i wielu, wielu innych. · 14 grudnia 2009 na terenie Akademii Ekonomicznej w Katowicach odbyÅ‚a siÄ™ druga już edycja Debaty Ufologicznej. W debacie wziÄ™li udziaÅ‚ badacze ufologii oraz przedstawiciele Å›wiata nauki. Czas na podsumowanie debaty! Przeczytaj relacjÄ™ z debaty · Paranormalium skoÅ„czyÅ‚o 6 lat i tym samym staÅ‚o siÄ™ jednym z najstarszych dziaÅ‚ajÄ…cych w polskim Internecie serwisów o tematyce paranormalnej. Z tej okazji mamy dla was prezent - zapraszamy was do nowootwartego dziaÅ‚u QUIZY WIEDZY, w którym możecie sprawdzić stan swojej wiedzy na temat zjawisk paranormalnych · 6 lat to dla portalu internetowego kawaÅ‚ czasu. W historii Paranormalium oj dziaÅ‚o siÄ™, dziaÅ‚o... dlatego zachÄ™camy was do przeczytania peÅ‚nej i szczegółowej historii serwisu - do tekstu dołączyliÅ›my screeny, dziÄ™ki którym możesz zobaczyć, jak Paranormalium wyglÄ…daÅ‚o w poczÄ…tkach swojej dziaÅ‚alnoÅ›ci ;-) ·

Zaloguj siÄ™ ·  Forum ·  Zarejestruj siÄ™ ·  Szukaj · FAQ

Obecny czas: 2012-02-12, 04:55
Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Napisz nowy temat Odpowiedz [ 96 posty(ów) ] Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  NastÄ™pna
AutorWiadomość
Elka6618

Nowicjusz
Nowicjusz

Temat postu: Re: ZwiÄ™rzÄ™ta a duchy
 Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 00:36 

Leanna napisał(a):
W tym momencie tą fanatyczną osobą jesteś ty Elka. Jak mówiłam wcześniej wierzę że zwierzaki duszę posiadają, ale nie mówię od razu Hmmm, że ma ograniczony umysł. Słusznie. Byłaś zmartwiona utratą pupila i przyzwyczajona do jego obecności. Mogło ci się po prostu zdawać, a Twój Tata był w szpitalu tak? Nie chcę być wścibska, ale z jakiego powodu?

Przykro mi, że odebrałas mnie jako fanatyczkę; ja tylko nie dam sobie wmówić, że wszystko co doświadczyłam jest wytworem chorej mej wyobraźni. Także, że wypowiedzi innych ludzi na temat duszy zwierzał, to sa jakieś imaginacje. I jeszcze obśmiewanie Autora ksiązki na ten temat, który duzo czasu temu zagadnieniu poświęcił, żeby je zbadać. Ponadto książka ta ma właściwości terapeutyczne, łagodzi ból po stracie zwierzaka, bo czytelnicy wiedzą, że ich pupil istnieje, ale w innej światoprzestrzeni [wymiarze]. Wybacz, ale o Tacie nie będę pisać, bo informowanie o podejrzewanej chorobie ( na szczęście nieobecnej), nawet anonimowo, jest niestosowne.

Leanna

Licencjat
Licencjat
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Ostrzeżenia: 1
 Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 00:42 

Leanna napisał(a):
Wybacz, ale o Tacie nie będę pisać, bo informowanie o podejrzewanej chorobie ( na szczęście nieobecnej), nawet anonimowo, jest niestosowne.

Dobrze, rozumiem, nie będę więc prosić.
Wątpię, ze ktoś tutaj próbuje obeśmiać autora książki. Zastanawiam się jednak nad tym, czy czyjeś zeznania, wywiady i inne tego typu mogą udowodnić istnienie duszy.

"Sąd sądem, ale sprawiedliwość ma być po naszej stronie."- Sami swoi

hmmm

Licencjat
Licencjat
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
 Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 00:45 

Cóż elko, odnośnie fanatyzmu:
Osobiście nie wierzę w taką duszę, ale gotowy jestem prowadzić merytoryczną dyskusję i rozważyć logiczne dowody za i przeciw
Ty natomiast twierdzisz ze coś widziałas i nijak się ciebie nie przekona iż mogło być inaczej bo - jak wynika z twego posta powyżej - masz już wyrobione zdanie iż tak właśnie było.

Obejrzyj ten krótki bo chyba 10 minutowy filmik do jakiego link dałem ostatnio i sama stwierdź któż z nas cechuje się "zamkniętym umysłem" :) Co do autora i ogromnej ilości poświęconego czasu - jego czas nikt mu tego nie nakazywał... Gdybym kiedyś zebrał od 30 ludzi twierdzących iż mieli kontakty seksualne podczas uprowadzenia przez ufo a potem wydałbym książkę "Wagina na czole, czyli skąd tak naprawdę pochodzą Teletubies" nie mógłbym mieć do żadnego sceptyka pretensji iż zostałaby obśmiana.
Takie prawo osób podchodzących ostrożnie do tematu... eh, ale co bym zarobił na publikacji to już moje :P

|-_-|

Profesor
Profesor
Awatar użytkownika

Miejscowość: Otchłań
 Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 01:46 

Cytuj:
ja tylko nie dam sobie wmówić, że wszystko co doświadczyłam jest wytworem chorej mej wyobraźni.

Na forum każdy ma prawo do podzielenia się swoim zdaniem. Nikt nie próbuje Ci niczego wmówić.
Cytuj:
Gdybym kiedyś zebrał od 30 ludzi twierdzących iż mieli kontakty seksualne podczas uprowadzenia przez ufo a potem wydałbym książkę "Wagina na czole, czyli skąd tak naprawdę pochodzą Teletubies" nie mógłbym mieć do żadnego sceptyka pretensji iż zostałaby obśmiana.

:lol:

"To, co dzisiaj jest dowiedzione, kiedyś było fantazją." - William Blake

I'm woman...

Elka6618

Nowicjusz
Nowicjusz

Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 02:20 

Do naukowca: hmmm
Obejrzałam filmik, tendencyjny, : w moim odbiorze. Myślę jednak, że zjawiska dzisiaj uważane za paranormalne, metafizyczne są w rzeczywistości zjawiskami naturalnymi, fizycznymi. Niestety zakres naszej wiedzy (ludzkiej) jest jeszcze mocno ograniczony i tłumaczymy to nadnaturalnością lub sięgamy do swojej jakże nikłej wiedzy naukowej. Taki problem, jak : dusza ludzi czy zwierząt, jedni tłumaczą to metafizycznie, a inni psługują się dostępną wiedzą z psychologii i nią kwantyfikuja te zjawiska. Bo najprościej odwołać się do tego, co jest znane i Ty to robisz, używając terminów psychologicznych. A prawda może być zupełnie gdzie indziej. Posłuże się cytatem z wypowiedzi A. Einsteina: "Ktokolwiek bierze na siebie ryzyko bycia sędzią PRAWDY i WIEDZY, staje się pośmiewiskiem bogów". :?

Arek

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Miejscowość: Steinach / Niemcy
 Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 07:57 

Hmm
Być może wyraziłem się w sposób niepoprawny, ale to już mój błąd.

Stwierdzenie że dusza może istnieć to tylko kwestia wiary (w moim przypadku)
To nie jest teza którą umiałbym podeprzeć dowodami, ani też obalić innymi dowodami. Mnie ani o to nie chodzi. Bardziej ciekawi mnie Wasze za i przeciw.
Jakbym przeczytał tą książkę to mógłbym więcej powiedzieć a na razie Was czytam i może dostanę jakieś informacje :
dlaczego może istnieć
dlaczego nie może

A jeżeli człowiek może mieć duszę, a z zwierzaka się wywodzi to kiedy ją "póżniej" otrzymał?, jeżeli ją miał od zawsze to znaczy także i wtedy jak był małpką.
Oj coś mi się zdaje że chyba tory potoczą się teraz w kierunku religi :D :D

Witaj Kazzone, myślałem że już nas miałeś dosyć

"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
To nie moje powiedzenie ale lubiÄ™ je jak najbardziej

GG 31807752

Elka6618

Nowicjusz
Nowicjusz

Post WysÅ‚any: 2010-02-08, 13:14 

Stwierdzenie że dusza może istnieć to tylko kwestia wiary (w moim przypadku)
To nie jest teza którą umiałbym podeprzeć dowodami, ani też obalić innymi dowodami. Mnie ani o to nie chodzi. Bardziej ciekawi mnie Wasze za i przeciw.
Jakbym przeczytał tą książkę to mógłbym więcej powiedzieć a na razie Was czytam i może dostanę jakieś informacje :
dlaczego może istnieć
dlaczego nie może

A jeżeli człowiek może mieć duszę, a z zwierzaka się wywodzi to kiedy ją "póżniej" otrzymał?, jeżeli ją miał od zawsze to znaczy także i wtedy jak był małpką.
Oj coś mi się zdaje że chyba tory potoczą się teraz w kierunku religi :D :D

Witam.

Myślę, że kiedy człowiek nie będzie miał pełnej świadomości swego istnienia, jego celu, wszystkiego o otaczajacej go rzeczywistości, często będzie posługiwał się wiarą w zjawiska nadprzyrodzone. Dlatego uważam, że to nie jest kwestia wiary: dusza ludzka czy zwierzęca. Obecnie to tak nazywamy, ludzie budują mity (fikcje) na ten temat, a to tylko fizyka. Mam jednak obawy, czy ludzie osiągną taki wysoki poziom świadomości, aby w pełni zrozumieć Wszechświat i prawa nim rządzace. A jeżeli tak, to zawsze istnieć będzie wiara w coś nadprzyrodzonego. Albo naukowcy, którzy w swych teoriach ciągle drepcą w miejscu, bo nie są w stanie zbadać i zrozumieć rzeczywistości ich otaczającej. Nie wszyscy są na miarę A. Einsteina.
" Im bardziej dana cywilizacja zrozumie, że jej obraz świata jest fikcją, tym wyższy jest jej poziom nauki". A. Einstein

Arek

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Miejscowość: Steinach / Niemcy
 Post WysÅ‚any: 2010-02-09, 10:48 

Witaj Elka6618
Oto mój punkt widzenia
Człowiek (byłe zwierzątko) albo duszę posiada albo i nie, jak na razie nie można tego w sposób zadowalających krytyków udowodnić. Eksperyment przy którym zważono człowieka tuż przed śmiercią i tuż po śmierci i na podstawie 2 różnych wyników obliczono wagą duszy można sobie na półkę włożyć, ale i tak go zawsze chętnie cytuję bo mnie rozbawia. :lol:
A więc: nikt nie umie duszy udowodnić, pozostaje wiara w religie , tutaj są fronty podzielone, większość ateistów nie wierzy że posiada duszę, większość ludzi którzy wierzą w jakiegoś Boga ( i to obojętnie czy w Europie , Azji, czy też plemiona indianie w Ameryce Płn.) wierzą że posiadają duszę. Oczywiście że to nie dowód, ale pokazuje tylko jacy ludzie wierzą że ją mają a jacy nie.
Cytuj:
Myślę, że kiedy człowiek nie będzie miał pełnej świadomości swego istnienia, jego celu, wszystkiego o otaczajacej go rzeczywistości, często będzie posługiwał się wiarą w zjawiska nadprzyrodzone. Dlatego uważam, że to nie jest kwestia wiary: dusza ludzka czy zwierzęca. Obecnie to tak nazywamy, ludzie budują mity (fikcje)

Czy te zjawisko nadprzyrodzone to dla ciebie dusza?

"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
To nie moje powiedzenie ale lubiÄ™ je jak najbardziej

GG 31807752

Elka6618

Nowicjusz
Nowicjusz

Post WysÅ‚any: 2010-02-09, 13:48 

Czy te zjawisko nadprzyrodzone to dla ciebie dusza?

Witaj.
Dla mnie dusza (jakkolwiek się ją nazwie) nie jest zjawiskiem nadprzyrodzonym. Jest biopolem energetycznym człowieka,mającym świadomość. Ciało można pochować, duszy nie. Ja tylko wspomniałam, że czego ludzie nie umieją pojąć racjonalnie, wtedy temu zjawisku przypisują cechy nadprzyrodzone, np. dusza, duchy itp. Oczywiście, że czytałam o tym , że dusza waży; tylko nie wiem czy energia skupiona w człowieku może ważyć? Chyba tak? :zdziw:

zblazowany

Doktor
Doktor
Awatar użytkownika

Post WysÅ‚any: 2010-02-09, 14:46 

|-_-| napisał(a):
Cytuj:
Na forum każdy ma prawo do podzielenia się swoim zdaniem. Nikt nie próbuje Ci niczego wmówić.

A ja widzę że chcesz ją na siłę przekonać do swoich racji

Energia nie może ważyć. No chyba że np. weźmiesz magnes i będziesz odpychać jego polem magnetycznym tarczę albo szalkę wagi i powiesz że jeśli waga pokazała ileś tam gram to znaczy że energia waży.
Człowiek raczej nie posiada takiego czegoś jak biopolole, bo takie pole z punktu widzenia fizyki nie może mieć źródła w człowieku, czyli człowiek nie może wytwarzać takiego pola. Jedyne co może powstawać oprócz znanych już energii to światło http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,670 ... .zdjeciach
Poczytajcie też http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4934/k,2

|-_-|

Profesor
Profesor
Awatar użytkownika

Miejscowość: Otchłań
 Post WysÅ‚any: 2010-02-09, 15:47 

Cytuj:
A ja widzę że chcesz ją na siłę przekonać do swoich racji

Gdzie to widzisz ?

A co do tego eksperymentu z ważeniem człowieka przed i po śmierci... Dagmara mi o tym wspomniała, i prawdę mówiąc rozbawił mnie bardzo. :P Istnieją pewnie dziesiątki innych powodów, z jakich waga ciała mogła ulec zmianie.
Cytuj:
tylko nie wiem czy energia skupiona w człowieku może ważyć? Chyba tak? :zdziw:

Myślę że nie. :)

"To, co dzisiaj jest dowiedzione, kiedyś było fantazją." - William Blake

I'm woman...

Ostatnio edytowany przez |-_-|, 2010-02-09, 15:50, edytowano w sumie 1 raz

Leanna

Licencjat
Licencjat
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Ostrzeżenia: 1
 Post WysÅ‚any: 2010-02-09, 17:32 

To co może się jeszcze "ulotnić" z człowieka po śmierci?

"Sąd sądem, ale sprawiedliwość ma być po naszej stronie."- Sami swoi

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 96 posty(ów) ] Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  NastÄ™pna

Wyślij odpowiedź

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość